A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrjunk bugyit!

2018. április 15. - Ágivarr

Most, hogy van jó pár szabásmintánk a blogon, varrhatunk is valamit! Elsőnek a legegyszerűbb So Zo... nevű bugyival kezdem. Milyen fazonú is ez a bugyi? Röviden: csípőbugyi. Mielőtt belevágok az anyagba, hadd érzékeltessem, hogy is fog állni ez a bugyi kb. 38-as méretben.

bugyi.jpg

Ezt az alapbugyihoz való hasonlítással tudom a legkönnyebben megtenni. Alapbugyinak nevezem azt a bugyit, amit négy méret alapján lehet szerkeszteni, ezek: derékbőség, csípőbőség, ülésmélység és lépésbetét-szélesség. Mivel alap, nincs semmilyen módosítás, a megszerkesztett bugyi szinte deréktól csípővonalig ér, mondhatni nagyibugyi. Én nagyon szeretem ezt a fazont, főleg télen, de az alakformáló bugyik is közeli rokonságban állnak vele.

Az alábbi rajzomon fekete vonallal rajzoltam meg az alapbugyi kontúrját, és áttetsző rózsaszínnel jelöltem a So Zo... bugyit. Láthatod, hogy szinte csípővonalon van a rózsaszín bugyi dereka, combkivágása is a fenék alsó vonaláig ér hátul.

0000 Bugyi alapminta.jpg

 

Ennél a fazonnál nem számít, hogy mennyire karcsú a derekad, fel sem ér addig a bugyi. A szabásmintáján is jól látszik ez, teljesen függőleges az oldalvarrása.

A teljes fájl A4 méretben, a nyomtató 100%-ra való állításával 4 lapra jön ki. (Előfordulhat, hogy a te nyomtatód 100%-os nyomtatási méretre való állítással nem pont akkorában nyomtatja ki a mintát, mint kellene. Ezért elsőre csak azt a lapot nyomtasd ki, amin a tesztnégyzet van, mérd meg, és csak akkor nyomtasd ki a többi lapot, ha a négyzet pont akkora, mint amit kellene. Ha nem, akkor kísérletezned kell, lehet, hogy az "aktuális méret" beállítás lesz a megfelelő.)

000 Printed pattern.jpg

Az első oldalon - ezt nem is muszáj kinyomtatni - láthatod, hogyan kell majd az egyes részeket összeilleszteni.

00 Layout.JPG

Az 1 és 2 számokkal jelölt kis fekete háromszögek mutatják, hol ragaszd össze a papírokat. Ügyelj arra, hogy a szabásminta méret szerinti vonalai folytatólagosan fussanak. A bugyinak két fő része van: eleje lépésbetéttel egybe szabva és háta, kiegészítve a lépésbetét-béléssel, amit vékonyabb anyagból még egyszer ki kell szabni.

Szintén az első lap mutatja, hogy mekkora méretekre készült a szabásminta. Ezek megfelelnek a 36, 38, 40, 42, 44 európai méreteknek.

02 Sizes

További nagyon fontos információ is került még az első lapra: a varrásráhagyás. 03 Seam allowance.JPGA varrásráhagyásra vonatkozó információt mindig olvasd el, sőt, keresd a szabásmintákon, mert fehérneműnél könnyen azon a néhány milliméteren múlik a munkád sikere! Itt 1 cm ráhagyás már hozzá van adva a bugyi oldalvarrásaihoz és az eleje-hátulja aljához (illetve a lépésbetéthez). Tehát itt semmit nem kell külön ráhagynod, de a  derekához, combkivágáshoz neked kell hozzáadnod, aszerint, hogy milyen típusú vagy milyen széles gumival szeretnéd elszegni a bugyit. Ez egyébként jó dolog, mert sok szabásmintához automatikusan hozzácsapják az 1/4" (hüvelyk/inch), kb 6 mm ráhagyást, és ha ettől eltérő szélességű gumit használnál, akkor pedig rajzolhatod át a vonalakat.

Én a 10-es (38-as) méretű mintát vágtam ki. A háta szabásmintán találod a tesztnégyzetet, aminek pontosan 10*10 cm nagyságúnak kell lennie. Ekkor lesz a megadott méretű a kész bugyi.

04 Back

05 Front and Gusset liner

Ráírhatod a főbb információkat: eleje, háta, hátközép, eleje közép, félbehajtott anyagból kell szabni, tehát a hajtási él is fontos, és szálirány. A száliránynak jelen esetben (és általában a hurkolt anyagoknál nincs értelme, inkább a rugalmasság irányát lenne célszerű jelölni, mert hurkolt anyagnak nincs száliránya. A hurkolt kelmét egy szállal kötik, gondolj csak a kézi kötésre, a szövött kelménél pedig a szálirányba eső, kifeszített láncfonalakat keresztezik a vetülékfonalakkal, így jön létre a szövet. A mi mintánkon azt kell megérteni, hogy a szálirány jelölés merőleges a kelme rugalmas nyúlására. A hurkolt kelmék, pl. az elasztántartalmú jerseyk, leggyakrabban a bolti levágás irányával egyezően nyúlnak. Vannak erre merőleges irányban is nyúló kelmék, itt eldöntheted, melyik irányban szabod, gyakran a minta megoldja ezt a kérdést. Az elasztántartalommal nem rendelkező hurkolt kelmék kevéssé alkalmasak bugyivarrásra. Mechanikai rugalmasságuk van csak, egy idő után kinyúlva maradnak, mert nincs bennük semmi, ami visszahúzná őket eredeti formájukra, és gyakran vetemednek. Hálóingnek, pizsamának és gyakorolni azonban kiválóak!

E hosszú, de remélem hasznos :) bevezető után vegyük elő az anyagot! Amit a képen láttok, az EGY DARAB kelme, 5% elasztán, 95% pamut. A bubulakovo-tól vettem, 2 egyszínű blokk van rajta gyerekmintával a közepén, a nagyobb rész pedig szívecskés. Több bugyit is ebből mutatok majd be, és így nem lesz unalmas! Tudod, hogy ha feltöltesz fotót a bubulakovo honlapjára a megfelelő méteráruhoz, amit abból varrtál, akkor kedvezményt adnak?

01 Fabrics.jpg

A képen kétféle gumit látsz: pikós gumit és Y gumit, másnéven rugalmas ferdepántot (ami ugye nem ferde) vagy szegőgumit. Most pikós gumival varrok, mert egyszerűbb, mint az Y gumi, de a következő bugyin az lesz majd. Ezeket mind lehet itthon kapni, érdemes a rövidáruboltok mellett FB csoportokban is szétnézni, én is ott szereztem be szinte az összeset.

A lábköz béléséhez használhatod a külső anyagot, de ha van vékonyabb, akár nem elasztános pamutjersey anyagod, az még jobb (pont olyan, amit fent hálóinghez ajánlottam).

Szükséged lesz még 100% poliészter cérnára, ez sokkal kevésbé szakad, mint a pamut, és vékonyabb is. A melltartók varrásakor fedeztem fel a fényes felületű poliészter hímzőcérnát, azóta ezt használom minden fehérneműhöz. Millió színben van (többen, mint a sima változat), nagyon erős, nagyon vékony, dekoratív. Mivel nagyon kevés kell belőle, sokáig elég egy 200 méteres spulni. Gyakorláshoz bármilyen poliészter cérnát használhatsz, sőt, később is, ha találsz megfelelő színt!

Ha takarékosan használod fel az anyagot, egy méter anyagból 3-4-5 bugyi is kijön, mérettől függően. Fektesd fel a szabásmintát:

06 Cut pattern (1)

06 Cut pattern (2)

Láthatod, hogy az eleje szabásminta mekkora helyet foglal? Ha a lépésbetét külön lenne szabva, akkor lényegesen takarékosabb anyagfelhasználást lehetne elérni. Ezt a mintát most így fogom megvarrni, ahogy van, de minden kis maradékot elteszek későbbre. Egy következő bugyinál viszont megmutatom, hogy tudod szétszedni két részre az elejét.

Az elejét és a hátát is úgy szabtam ki, ahogy az útmutató javasolta: az oldal- és alsóvarrásoknál nem kell ráhagyni, mert bele van kalkulálva, a gumis szegélyeknél ráhagytam kb. 7 mm-t.

06 Cut pattern (4)

A lépésbetétet vékonyabb pamutból szabtam, egyáltalán nem hagytam rá sehol, így a bélés kisebb lett, mint a külső anyag. A varrásnál majd elmondom, miért.

06 Cut pattern (5).jpg

A kiszabott részeket elrendeztem, hogy lásd, hogy is áll össze a bugyi:

06 Cut pattern (6).jpg

A következő részben készre varrom a bugyit.

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr2414054712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varrjunk bugyit! – csípőbugyi pikós gumival – Teli Kosár 2018.04.19. 15:07:05

[…] előző bejegyzésemben kiszabtam az ingyenes szabásminta alapján a bugyi részeit. most meg is […]
süti beállítások módosítása