A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrjunk bugyit! - csípőbugyi pikós gumival

2018. április 19. - Ágivarr

Az előző bejegyzésemben kiszabtam az ingyenes szabásminta alapján a bugyi részeit. Most meg is varrom.

06 So Zo panty front ip.jpg

Általánosságban elmondható, hogy a rugalmasság irányában rugalmas öltéseket használunk, a nem rugalmas irányban megfelelő az egyenes öltés is, de szintén használható a rugalmas varrat. Tehát - a jelenlegi bugyi és anyag esetében - a függőleges (testmagasság irányába mutató) szakaszokon egyenes öltést fogok használni, a nem függőleges, azaz vízszintes és átlós (körkörös) részeken - amik főként a szegélyek - rugalmas varratot. Kivétel a lépésbetét és a fenékrész összevarrása: itt is varrhatsz egyenes öltéssel, mert ez a rész nincs semmilyen húzóerőnek kitéve normál használat során. A rugalmas varratot elkészítheted overlock-kak, használd ezt, ha van ilyen géped, egyszerűbb és gyorsabb vele a munka. Arra ügyelj, hogy 1 cm varrásráhagyás van a mintába építve, és a lock kb. 5-6-7 mm (mérd meg!), ezért a legbelső tűvel az anyag szélétől 1 cm-re varrjon a gép. Ekkor le is vágja a felesleget, hurrá. Rugalmas varrat a cikcakk is, és fehérneművarráshoz tökéletes. Én most szándékosan ezt használom.

Az első lépés az elejével egybeszabott lépésbetét és bélésének hozzávarrása a fenekéhez. Szendvicsként összefogom 1. az eleje lépésbetét szélét színével a 2. háta alsó széléhének színével, majd ráteszem a háta fonákjára 3. színével a lépésbetét bélést. Itt is 1 cm a ráhagyás, erre ügyelek.

01 Pin gusset (3)

01_pin_gusset_2.jpg

01 Pin gusset (1)

1 cm-re az anyagok szélétől összevarrom.

02 Sew gusset (1)

Az eleje felé hajtom a bélést:

02 Sew gusset (2)

A bélés szépen eltakarja a varrást. Jól látszik, hogy a bélés keskenyebb, mint a külső anyag, szándékom szerint pont annyival, amilyen széles a pikós gumim. A bélés eleje felé mutató végét a szabásminta alkotója overlock-kal dolgozta el, és kétoldalt csak a gumik rögzítették a külső anyaghoz. Én nem szeretem ezt a megoldást, mert a bélés idővel kinyúlik, meggyűrődik a használat során. Ha a teljes lépésbetét külön van szabva a bugyi elejétől, akkor ez a probléma nem áll fenn, mert mindenképpen hozzá kell varrni az elejéhez is, ugyanúgy, mint a hátához. Én most le is varrom az anyag színéről, közbeöltéses cikcakkal, de bármi megfelel.

02 Sew gusset (3)

02 Sew gusset (4)

02 Sew gusset (5)

A kiálló anyagfelesleget levágom.

02 Sew gusset (6).jpg

A következő lépés a bugyi oldalainak összevarrása. Leggyakrabban először felvarrják a combgumit és derékgumit, és ezután varrják össze az oldalakat. Ekkor a gumik összevarrásánál a sok réteg anyag vastag bumpszlit képezi, háztartási géppel még nehezebb szép lapos varratot kialakítani itt, mint az ipari gépekkel, ezért én más sorrendet és igazi kézműves módszert követek.

Összevarrom (2 mm öltéshossz), keskenyre vágom és tisztázom az oldalakat:

03 Sew side seam (3)

Felvarrom a combkivágásra és a derékra a pikós gumikat. A két különböző részre gyakran különböző mértékben kell nyújtani a gumit. Érdemes felpróbálni a bugyit abban az állapotában, ahová eddig eljutottál. Ennél a fazonnál - ha helyes méretet választottál - azt tapasztaltam, hogy a comboknál egyáltalán nem kell behúzni majd a gumival, a derekánál viszont hátul eláll, ezért rövidebbre kell venni majd a gumit, hogy kissé összehúzza a bugyi derekát.

Ennél a bugyinál én 10%-ot vettem el a derékgumi hosszából, és semennyit a comb gumijából.

A combkivágás széléhez illesztve megmérem, milyen hosszú gumi kell a combjára (mérheted a szabásmintán is!). Ehhez hozzáadok 2 cm-t, és levágom, aztán még egy ugyanekkorát a másik lábhoz.

04 Sew leg elastics (1)

A gumi két végét 1 cm-re a vágott szélétől összevarrom, egyenes öltéssel. Így egy-egy kört kapok. A ráhagyásokat kettéhajtom.

04 Sew leg elastics (2)

04 Sew leg elastics (3)

Ezt az összevarrt részt a lépésbetét hátsó szakaszához illesztem, és körben rágombostűzöm a gumit az anyag színére úgy, hogy a sima, nem díszes éle legyen a bugyi széle felé.

04 Sew leg elastics (7).jpg

Ha nehéznek találod a gumi egyenletes gombostűzésést az anyaghoz (főleg, ha majd a gumit nyújtani is kell), akkor érdemes a következőt tenni.

Negyedeld el a gumithurkot és a kivágást is, jelöld meg a negyedelő pontkat:

04 Sew leg elastics (4)

04 Sew leg elastics (6)

Ezeknél a pontoknál tűzd össze a gumit és az anyagot, így már köztük könnyebb lesz egyenletesen gombostűzni.

A gumit kis cikcakkal (2-3 mm széles, 3 mm öltéshossz) varrom fel, közvetlenül a pikók tövében, a pikókba nem öltök bele. A gumi két 1-1 cm-es végét kissé eltartom a pikós éltől. Az anyagot nem muszáj nyújtani varrás közben, legfeljebb nagyon enyhén, a rugalmasságért a gumi és a cikcakk felel (helyes alsó- és felsőszál-feszesség beállítása fontos!).

04 Sew leg elastics (8)04 Sew leg elastics (9)

(A gumi és az anyag szépen kifekszik, miközben varom. Én itt most előrehúztam, hogy látszódjon a fotón a kész varrat.)

Az első varrás után így néz ki a munkám:

04 Sew leg elastics (10)

A második varráshoz a gumis szegélyt aláhajtom, hogy a külső anyag alól csak a pikók látszódjanak ki. Színéről ugyanazzal a kis cikcakkal varrom végig úgy, hogy a tű a cikcakk bal szélén a gumi bal szélébe szúrjon. Nem baj, ha lemész a gumimentes részre, ha a jobb szélen a gumiba szúr a tű, de szebb, ha épp a gumi szélén haladsz. Ha túlságosan jobbra tévedsz, akkor alul felpöndörödhet a gumi. Használhatsz közbeöltéses cikcakkot is!

04 Sew leg elastics (14)

A kész gumi kívülről:

04 Sew leg elastics (11)

Belülről:

04 Sew leg elastics (13)

A fenti képen a lépésbetétet látod. A gumival visszahajtott mintás anyagszegély pont elfedi a bélést, amitől így, mivel keskenyebb volt a külső anyagnál, nem  lesz vaskos a bugyi szegélye a lábköznél.

A gumi végeinek eldolgozása sem zavaró, lapos, nem feltűnő. Megtalálod?

04 Sew leg elastics (12)

A bugyi derekánál is kimérem a gumit:

05 Sew waist elastic (2)

Megmérem a gumit, és a hosszából levonom a 10%-át. Ez most 7,6 cm lett. Ennyivel beljebb megjelölöm a gumit, hozzáadok 2 cm-t és levágom.

05 Sew waist elastic (3)

Innen ugyanúgy haladok, ahogy a combgumival. A 10%-kal rövidebb gumi ennyi behúzást eredményez csupán:

05 Sew waist elastic (4)

05 Sew waist elastic (5)

Éppen elegendőt, hogy a bugyi szépen álljon:

06 So Zo panty front ip06 So Zo panty back ip06 So Zo panty (4)

A bugyi kényelmes, 38-as méretben mérethelyes, feltételezhető, hogy ez a többi méretre is igaz. Ha szereted a csípőfazont, bátran megvarrhatod!

Legközelebb ugyanezt a bugyit Y-gumi szegéllyel varrom meg. Elsőre ugyanis felületesen olvastam el a mintán az információkat, és mindenhol egyértelműnek vettem az 1 cm ráhagyást. Így nem hagytam rá semmit a gumis részeknél... Ekkor segítség az Y gumi! :)

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr7314054716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varrjunk bugyit! – Teli Kosár 2018.04.19. 15:16:38

[…] következő részben készre varrom a […]

Varrjunk bugyit! – csípőbugyi Y-gumival – Teli Kosár 2018.05.03. 17:50:13

[…] ugyanaz a bugyi, mint az előző bejegyzésben, csak a gumija más. Az Y-gumi vékony, lapos, egyik oldala fényes, másik oldala matt, közepén […]

Varrjunk bugyit! – csupa csipke bugyi – Teli Kosár 2018.05.10. 20:50:15

[…] is ki tudod szabni a bugyit, ekkor a derékrész vágott szél lesz. Ha itt ráhagysz 7-10 mm-t, pikós gumival elszegve is nagyon szép lesz az […]

Varrjunk melltartót! 1. Hyacinth bralette – Teli Kosár 2018.06.12. 08:35:41

[…] szabásminta kinyomtatásáról, összeállításáról részletesen már írtam itt, ha ezen túl vagy, egy két részes mintát […]
süti beállítások módosítása