A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Szabásminta-tesztelő lettem: Poppy bralett

Igazán nagyméretű, merevítő nélküli új szabásminta Ausztráliából

2018. szeptember 07. - Ágivarr

Hát ez is eljött... egy ausztrál tervező szabásmintáját tesztelhettem piacra dobás előtt. A House Morrighan egyedi luxusfehérneműket és otthoni viseletet készít nagy méretben (40-50), megrendelés alapján. Nemrég előrukkoltak egy nagyméretű (95-125 A-I kosár) bralett szabásmintával, amit Poppynak neveztek el. Mivel igény mutatkozott kisebb méretben is a mintára, így az is hamarosan megjelenik (75-100 C-I kosár), jelenleg épp a tesztelése tart, amiben én is részt veszek.

1_poppy_6cd_1_1.jpg

Nagyobb eséllyel lehet valaki tesztelő, ha szélsőséges méretei vannak, hiszen rengetegen jelentkeznek egy-egy ilyen lehetőségre. Lehetőség, hiszen a tesztelő megkapja a szabásmintát, és ha határidőre és jól végezte a dolgát, máskor is nagyobb eséllyel hívják meg tesztelni. A határidők elég szorosak, hiszen a tervezés utolsó előtti fázisa ez a végleges, pontosított minta megalkotása előtt, és gyakran nem elég egy tesztdarabot megvarrni, mivel első varrásra ütköznek ki a "hibák", ezek korrigálása után pedig a módosításokkal is le kell ellenőrizni újra a mintát.

Én magamnak megvettem a nagyobb méretskálában készített mintát is, és összesen 3 bralettet varrtam. Az elsőt a legkisebb mérteben (ausztrál 6 C/D - kissé más méreteket takaró számozás), a másodikat, ami tökéletes lett, 8 C/D méretben, a harmadikat nagy méretben varrtam (16 DD/E).

A nagy minta megvásárolható papírformában és pdf-ben is az Etsyn itt. A kis minta pár napon belül kerül fel a boltba.


cimlap.JPG

A nagyméretű mintához tartozó mérettáblázat:

nagy_merettabla.JPGA kisebb méretspektrumú minta táblázata:

kicsi_merettabla.JPGAz "under bust" sorában keresd meg a mell alatt mért körméretedet, és a megfelelő szám oszlopában, a betűjellel kezdődő "bust" sorok közül válaszd ki a mellbőségedet. Pl. ha 97 cm a mell alatti méreted, és 120 cm a mellbőséged, akkor a 14 F/G méretet varrd meg. A "waist" derék és "hip" csípő adatok a braletthez nem kellenek.

A Poppy azért különleges a mostanában szinte tömegesen megjelenő bralett szabásminták sorában, mert az igazán nagy méretű nőkre is gondolt a megalkotója, 128 cm mell alatti körméretig és 156 cm mellbőségig varrható meg. A javasolt anyagok közt szerepel az 5% elasztántartalmú pamutjersey is, ami itthon is könnyen hozzáférhető, és kényelmes holmi varrható belőle. Rugalmas tüll is használható, ami két rétegben jelentős tartást tud nyújtani (egy rétegben kisebb méretű melltartók hátát is varrják belőle - kisebb méretű, értsd E kosár alatt). A nagyméretű mintához erősítő panelt is terveztek, ami egyben tartja a melleket. Ennek az alkatrésznek az eredeti neve powerbar, a magyar erősítő panel névre én kereszteltem el. További érdekessége, hogy teljesen bélelt, és a varrások mind rejtve vannak, úgynevezett szendvicstechnikával készülnek. Egy kivétellel, ez az eleje közepe varrás, de a leírással ellentétben én ott is ezt a módszert alkalmaztam, így a varrásszél itt sem látszik, nem érezhető. Ez nagyon jó hír az érzékeny bőrűeknek!

Az első teszt-Poppy ilyen lett. Mintásan kötött piros kívül, fehér rugalmas tüll belül.

1_poppy_6cd_1_1.jpg

És belül nem látszanak a varrásszélek! Egyedül a bársonyosan puha fonákú gumikat kell hagyományos módon felvarrni.

1_poppy_6cd_1_2.jpg

poppy_6cd_1_b.jpg

poppy_6cd_2_b.jpg

A második, tökéletes méretű Poppyt két réteg szürke rugalmas tüllből varrtam:

2_poppy_8cd.jpg

poppy_8cd_2_b.jpg

poppy_8cd_4_b.jpg

A harmadik Poppy anyaga megegyezik a piroséval, más mintájú világos türkizben:

3_poppy_16d.jpg

Nagyon könnyen és gyorsan varrható, én így csináltam, az eleje középvarrás kivételével a leírást követve:

A bralett minden részét kétszer kell kiszabni, a két réteggel minden esetben egyszerre dolgozunk. Az belső/középső kosárrésszel kezdd! Tedd a két réteget színt színével egymásra, és kis cikcakkal varrd végig a nyakkivágásnál. Vékony poliészter cérnával és stretch tűvel dolgozz.

poppy_bralett_1_a.jpg

Hajtsd ketté a két részt, simítsd a bélésanyag felé a ráhagyást és a bélés színéről keskenyen tűzd le, szintén kis cikcakkal. A két réteg nálam azonos, az egyiket kineveztem bélésoldalnak, lényeg, hogy szimmetrikus legyen. Itt kiterítve látod a két belső kosárrészt, befelé néz a "bélés".

 poppy_bralett_2_a.jpg

 Itt pedig egymással szembe fordítottam, a fonákoldal van felfelé.

poppy_bralett_3_a.jpg

Az egymással szembe néző széleket, azaz az eleje közepét színt színére fordítva varrd össze. Így két réteget varrsz egyszerre. A leírás úgy szól, hogy a színével kifelé fordított részeket összefogva, a négy réteget egyszerre varrd össze, majd a színéről az egyik oldal felé fordítva röviden tűzd le. Így is varrhatod, én szerettem volna itt is eltüntetni a varrásszéleket.

poppy_bralett_4.jpg

Ha ezt a kifordítod, megvan az eleje középvarrás, kész a belső kosárrész.

poppy_bralett_5_a.jpg

Az oldalsó kosárrészek következnek, és a szendvicstechnika. Színével illeszd az oldalrészeket a kész középrész széléhez felülről és alulról is. A két oldalrész lesz a kenyér, a középrész pedig a sonka a szendvicsben. Ezt egyszerűbb két lépésben, előbb az egyik, aztán a másik réteg középrészhez gombostűzésével csinálni. Az alábbi képen a felső réteget félrehajtottam, a középrész látszik ki alóla.

poppy_bralett_6.jpg

Mindkét oldalon varrd rá így az oldalrészeket. Ezzel a kosárrész kész.

poppy_bralett_7_a.jpg

Ehhez most varrd hozzá az eleje alsó részét ugyanígy, a külső és belső anyag közé befogva a kész kosárrészt. 

poppy_bralett_8.jpg

Kész a teljes eleje!

poppy_bralett_9.jpg

Utolsóként a háta oldalát varrd össze az eleje oldalával, a háta két rétege közé befogva az eleje két rétegét.

poppy_bralett_10.jpg

Színére fordítva:

poppy_bralett_11.jpg

Most következik a varrás "szép" része, a gumik felvarrása. A felső szélre varrhatsz felsőgumit, pikós gumit is, alulra szélesebb alsógumit. A leírásban szerepel, hogy mekkorát vágj belőlük. A felsőgumi felvarrását a bugyinál leírtak szerint csináld.

poppy_bralett_12_a.jpg

Kész a felsőgumi, ugye, milyen kis csinos lett?

poppy_bralett_13.jpg

poppy_bralett_14.jpg

Az alsógumi felvarrásának első lépése megegyezik a bugyinál bemutatottal, második körben is használhatsz valamivel nagyobb cikcakkot, de ha van a gépeden közbeöltéses cikcakk (amikor a cikk és a cakk is 3 külön öltésből áll), akkor azt használd. Szélesebb felületen rögzíti az anyagot a gumihoz, kisebb a felpöndörödés esélye.

poppy_bralett_17.jpg

Az utolsó lépés a vállpántgumi felvarrása. Egy korábbi bejegyzésben bemutattam, hogyan készíthetsz állítható vállpántot. Itt ugyanaz a teendő. A karikával, szabályozóval ellátott kész vállpántot varrd a kosarak felső csúcsához, hátul pedig a hátához.

poppy_bralett_18_a.jpg

poppy_bralett_19.jpg

Én elégedett vagyok az eredménnyel, és bizonyára a House Morrighan is, mert a következő szabásmintájuk, az Ivy magasderekú bugyi tesztelésében is részt vehetek! :)

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr7614225955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnika 2018.09.07. 16:40:04

Csak ámulok és bámulok,hogy milyen ügyes vagy. Gratulálok!

Ágivarr 2018.09.07. 17:16:19

@Barnika: Nagyon köszönöm! A sok gyakorlás a titka :)
süti beállítások módosítása