A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Mielőtt belevágnál...

Gondolatok az első próbamelltartó varrásáról

2018. október 15. - Ágivarr

Jártál már valaha női szabónál, vagy varrtál már magadnak ruhát? Méretvétel, első próba, második próba, olykor sokadik próba, még mindig nem tökéletes... de végül csak elkészül az, amit elképzeltél. Fokozottan igaz ez a melltartókra is. Ritka, hogy valaki tökéletes konfekcióméret, ezért a készülő darabon szinte mindig alakítani kell. A precízen, körzővel-vonalzóval magamra szerkesztett melltartón is alakítani kellett, igaz, nem sokat. Mivel a megvásárolható szabásminták is standardizált méretekre készülnek, ezek közül a méreteidnek leginkább megfelelőt tudod kiválasztani. Ha ez sikerül, az már nagyon jó alap a továbbiakhoz.

bras.jpg

Az első melltartó nem lesz tökéletes. Ha ezt előre tudod, nem fogsz csalódni (akkorát), nem fogod elhajítani az ollót, a jó kis kellékeket, anyagokat, hogy "áh, mi a fenének vágtam ebbe bele", vagy  "tudhattam volna, hogy rám semmit nem lehet szabni", vagy még rosszabb: "nekem ez sem sikerül"! Szinte biztos, hogy nem fog elsőre tökéletesen sikerülni, és ha kicsit is jónak néz ki az eredmény, örülhetsz, mert elindultál az úton a saját, nagyszerű melltartód felé. Ha egyszer sikerül megvarrni a tökéletes melltartót, újabbakat szeretnél majd készíteni, és minden alkalommal jobbítasz majd rajta.

Az is lehet, hogy azok közé tartozol, akiknek semmi más elvárásuk nincs, csak hogy méretben megfelelő, kényelmes melltartót viselhessenek végre, majdnem mindegy, hogy néz ki! Meg fogod tudni varrni, és idővel nem csak kényelmes és megfelelő méret lesz, hanem egyre szebb is! :)

Az első melltartó varrásakor ezekre figyelj:

  • Döntsd el, hogy merevítős vagy anélküli szabásminta alapján varrsz.
  • Ha merevítős a minta, merevítővel készítsd el a melltartót, különben csalódás lesz. Megvarrható úgy is, de mivel a mintát merevítővel tervezték, az eredmény nem lesz ugyanaz nélküle.
  • A szabásminta útmutatóját mindig alaposan olvasd el, akár többször is. Ha valamit nem értesz, a Facebook csoportban is kérdezhetsz.
  • A szabásminta útmutatója szerint mérd meg magad, csak az számít, az alapján válaszd ki a megfelelő méretet.
  • Az utasításnak megfelelően nyomtasd ki a szabásmintát, ellenőrizd a tesztnégyzetet.
  • A legtöbb mintához jó a regular / szokványos hosszúságú merevítő, de mindig azt használd, amit a minta javasol. Ha máshonnan nem is, a minta tervezőjétől beszerezhető a megfelelő fazonú drót.
  • Megfelelő méretű merevítőt válassz. Ez az első és legfontosabb lépés a jó melltartóhoz vezető úton.
  • A kinyomtatott szabásmintán ellenőrizd a méreteidet, mérd meg a lehető legtöbb szempontból: keret és hátpánt együttes hossza; kosár magassága mellcsúcsig; kosár felső részének hossza vízszintesen, a merevítő egyik végétől a másikig stb., mindent, amit csak az adott mintán lehet. (Ilyet fogok mutatni is.)
  • A mintához javasolt anyagot használd.
  • A szabásminta minden egyes részén találsz egy egyenest  vagy kétvégű nyilat, ami a legnagyobb rugalmasság irányát mutatja, annak megfelelően fektesd fel a szabásmintát az anyagra és úgy szabd ki.
  • Ne használd el az első melltartóhoz a "szép" anyagodat, azt tartogasd arra, amikor már megfelelőnek találod a méretet, formát. Próbaanyagnak a "szép" anyagod rugalmasságához legközelebb álló rugalmasságú anyagot használj. Ha majd rugalmasból akarod varrni, rugalmas anyaggal is kísérletezz. Ha rugalmatlan alábélelős lesz a kosarad, próbaanyagnak megfelel a sima pamutvászon is, ezen a legnagyobb rugalmasság iránya átlósan lesz.
  • Hasznosítsd a régi, már nem viselt melltartóidat. A gumik, kapocs, karika-szabályozó, masni mind felhasználható a próbadarabokhoz, ha a drót jó méret, az is.
  • Használd a javasolt eszközöket (tű, cérna...)
  • Használd a javasolt öltéstípusokat, -méreteket, erről a varrási útmutató mindig ír.
  • Az egyes lépések varrástechnikáját gyakorold anyagmaradékokon.
  • Pontosan tartsd be a varrásráhagyást.
  • Vedd természetesnek, hogy olykor használni kell a bontókést, gyakorlott melltartóvarrók is rendszeresen használják. Létezik vízben oldódó cérna, ez megkönnyíti a dolgokat! Itthon is beszerezhető.
  • Fogd fel a melltartóvarrást úgy, mint egy tanulási folyamatot. Nagyon sokan sikerrel végigcsináltak már, neked is sikerülni fog, de - mint annyi dologban - áldozatok nélkül nincs siker!
  • Szánd rá az időt, ez kis projekt, rövid munkafolyamatokkal, kicsi, de annál több varrott szakasszal. Sok gyakorlás után végül nagyjából két óra alatt készre fogsz tudni varrni egy melltartót.
  • Készülj fel rá, hogy ha elérsz egy kis sikert, újabb és újabb melltartót akarsz majd varrni. Mint sok kézműves tevékenység, a melltartóvarrás is függővé tesz!

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A cikksorozat további részei:

Néhány szó a Maya melltartóról

Méretvétel a Mayához

A szabásminta nyomtatása és kivágása

Az egyes részek kiszabása

Szivacs nélküli kosár varrása

Szivacskosár varrása

A kosarak bevarrása a keretbe

A behúzópánt bevarrása - 1.

Az alsó- és felsőgumik felvarrása

A behúzópánt levarrása, merevítők

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr5114302035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása