A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Egyrészes fürdőruha szabott kosárral

2019. június 17. - Ágivarr

Fürdőruhát varrtam egy szabásminta és saját szerkesztés kombinálásával. Az eredeti elképzelés egy háromszög-kosaras egyrészes fürdőruha volt, de menet közben módosítottam a terven és ez az eredmény született:

05_kesz_1.jpg

Tovább

Dora bugyi Y-gumival

A szabásminta módosítása

A Dora bugyit eredetileg pikós gumival terveztem, de természetesen Y-gumival (szegőgumi) is meg lehet varrni, csak néhány módisításra van szükség a szabásmintán.

07_kesz_1.jpg

Tovább

Esplanade melltartó 2.

Varrás közben az alábbi gondolatok fordultak meg a fejemben:

  • Miért nem vettem fekete szivacsot, akkor nem kellene a tüll alá a fekete duoplexet is rádolgoznom a szivacsra...
  • Utálom, hogy nyúlik a tüll a duoplex fölött, és mindent fércelni kell...
  • Milyen jó, hogy nem vettem acél merevítőpálcát, nem férne vele a behúzópántba...
  • Ezért szélesebb, merevítőpálcának való behúzópántot is kell majd vennem.

Annyit bajlódtam vele, hogy akár csúf is lehetett volna a végeredmény, de egy-két kisebb hibától eltekintve teljesen elfogadható lett.

04_esplanade_4_blog.jpg

Tovább

Ulla - melltartó merevítődrót nélkül, szivacskosárral

Januárban végre megvarrtam az Ulla melltartót a finn Makebra-tól. (A Makebra-nak van ingyenes bugyiszabásmintája is, a gyűjteményben megtalálod!) Nincs benne merevítődrót (azaz a görbe "halcsont"), a tartását a kosárban lévő vékony szivacsréteg és kétoldalt egy-egy merevítőpálca adja.06_eleje_1.jpg

Tovább

Decemberben csillogót

A 2018. évi kihívás utolsó darabja

Ez a bejegyzésem az tavalyi utolsó melltartóról szól, amit a fehérneművarró kihívás decemberi, záró fordulójára készítettem. Ünnepi hónap a december, adta magát a feladat: varrjunk csillogó fehérneműt!

11.jpg

Tovább

Melltartóvarrás 10 lépésben

+ 1 gondolat

Az elmúlt három hónapban a blog témája főleg a melltartóvarrás volt, amit egy nemzetközileg is elismert és szeretett, sokak által kipróbált ingyenes szabásminta, a Maya alapján mutattam be. Alapvetően minden merevítős melltartót így készíthetsz el, persze vannak fazontól és felhasznált anyagoktól függően kisebb eltérések, ezeket a varrási útmutatók mindig részletesen tartalmazzák. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem neked az összes kapcsolódó posztot a témában, abban a sorrendben, ahogy a melltartó készül.

maya_kesz_3_a.jpg

Tovább

Varrj velem melltartót! 10.

Vállpánt és hátkapocs

A tízrészes melltartóvarró cikksorozat utolsó részéhez értél, ezzel elkészül a Maya! Minden egyes rész legvégén találod a linkeket a többi cikkhez. Nagyon kevés munka van vissza: a vállpántok és a hátkapocs felvarrása.

 maya_kesz_3_a.jpg

Tovább

Varrj velem melltartót! 9.

A behúzópánt levarrása, merevítők

Az előző részben felvarrtad a gumikat a melltartóra. Most következhet a korábban félig felvarrt behúzópántok végső rögzítése a kerethez. Ezekbe a pántokba teszed majd a merevítődrótot és a merevítőpálcát, ezért végig és könnyen átjárhatónak kell lenniük. Ha előbb készíted el teljesen a pántokat és aztán varrod fel a gumikat, a behúzópánton is átvarrsz, elzárod a csatornát, nem tudod majd belehúzni a drótot. Ennél a fazonú melltartónál ugyanis - mint a legtöbb merevítős melltartónál - az alsógumi és a merevítődrót behúzópántja átfedésben vannak.

atfedes.jpg

Tovább