A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Milyen a jó melltartó?

2018. március 17. - Ágivarr

Ahhoz, hogy ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni, egy másik kérdést kell feltenni: mire való a melltartó?

A legfontosabb: a melltartó olyan ruhadarab, ami támasztja a melleket, és a mindennapi tevékenység során fékezi a mellek mozgását, „kordában” tartja, védi őket. Az erősebb mozgás kényelmetlen érzés a mellek számára, sőt, fájdalmas is lehet. Ha nem hiszed, ugrókötelezz egyet melltartó nélkül, vagy akár nem sportmelltartóban. De inkább ne tedd…

A melltartó fontos szerepet tölt be a mell súlyának a hát és a vállak felé való elosztásában is. Erre azért van szükség, mert a mellek súlyát legnagyobb részt a tartószalagok hordozzák (csak kis részben a mellizom, és még kisebb részben a mell bőre).

www.mskcc.org.jpeg Forrás: www.mskcc.org[/caption]

 

A mell folyamatos mozgása következtében ezek a tartószalagok az idő múlásával és persze a gravitáció hatására megnyúlnak. A melltartó feladata, hogy a mellek rögzítésével, enyhe megemelésével levegye a terhet a tartószalagokról, így megakadályozza, késleltesse a mellek megereszkedését és az ezzel egyidejűleg megjelenő striák kialakulását.

Tehát a MELLTARTÓ megfelelő tartást és támasztást biztosít mozgás közben. Ennyi? Nem, sokkal több feltételnek kell megfelelnie, hogy JÓ MELLTARTÓ legyen, például:

  • Megfelelő méretű a háta és a kosara is. Hogyan találd meg a melltartóméretedet? Hamarosan erről is olvashatsz.
  • Kényelmes, szinte észre sem vesszük, hogy rajtunk van.
  • Tökéletesen illeszkedik.
  • Kosara formája illik a mellünkhöz, az alakunkhoz.
  • Megfelelő magasságban tartja a melleket. Ha a felkarunkat függőlegesen lefelé tartjuk, a váll és a könyök közt félúton van az a pont, amivel ideális esetben egy vonalba esik a mellcsúcs.
  • A helyén marad, nem kell sem a hátpántot lefelé húzogatni, sem a vállpántot felfelé. Tehát megfelelő méretű a hátpánt, a vállpánt pedig jó helyen van rögzítve elöl is és hátul is.
  • Nem vág be a vállba, a hátba, sem a mellkasba. Tehát szintén: megfelelő méretű a hátpánt, és a kerettel együtt jól tartja a melleket, nem a vállpántra hárul egészében ez a feladat.
  • Nem csinál dupla/tripla hónaljat, sem négy mellet.
  • A kosár a mellet nem nyomja le, és nem is áll el tőle.
  • Nem nyomja össze a melleket, nem érnek össze, nem izzadnak össze (nem formáznak feneket).
  • Megfelelő takarást biztosít (ez funkció és ízlés dolga is).
  • Anyaga jó minőségű, bőrbarát, nem dörzsöl, nem irritál.
  • Formatartó, nem nyúlik meg, a merevítő nem görbül el (ha van benne).
  • Tetszik nekünk! :)

És sorolhatnám tovább…

Találkoztál már olyan melltartóval, ami mindezt a sok követelményt egyszerre teljesíti? Nem lehetetlen, de sokkal gyakrabban találkozunk olyan melltartóval, ami - ha méretben jó is - valamilyen szempontból nem megfelelő, nem kényelmes.

Legközelebb ezekről a hibákról olvashatsz.

A témához kapcsolódó további cikkek:

Beszéljünk a melltartóról!

Mikor nem jó a méret?

A melltartók méretezése

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr3814054708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beszéljünk a melltartóról! – Teli Kosár 2018.03.17. 15:24:40

[…] Mikor igazán jó egy melltartó? Erről lesz szó legközelebb. […]

Mikor nem jó a méret? – Teli Kosár 2018.04.04. 21:14:41

[…] a hibák a tökéletesen illeszkedő melltartónál nem jelentkeznek, így ha az erről szóló cikket elolvastad, tudod is, miről lesz szó. Egyébként sem lehet őket nem észrevenni, szinte […]

A melltartók méretezése – Teli Kosár 2018.04.27. 14:57:21

[…] Milyen a jó melltartó? […]
süti beállítások módosítása