A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Vízben oldódó cérna

2019. február 25. - Ágivarr

Az meg mire jó? Olyan varratokhoz, amiket nem lehet vagy nem szerencsés bontani. Bizonyos quilting-technikákhoz is használják, férceléshez is hasznos, de a fehérneművarrásban is alkalmazható.

41qpyvn_ewl.jpg

Forrás: Amazon

Sok gyártmány létezik, és Magyarországon is beszerezhető, igen magas áron. Egy magyar webshopban 1.500 Ft-ért láttam ma 200 m-t, az amazonon 2.000 yard 25 USD-be kerül, a nagy ázsiai piactéren sokkal olcsóbban hozzájuthatsz 1-2-3 ezer méter fehér színű, vízzel oldódó cérnához. Ha csak kipróbálni szeretnéd, van magyar kiskereskedés a Facebookon, ahol egy orsónyi mennyiséget vehetsz 200 Ft-ért.

Hogyan kell használni?

  • Jól záródó műanyagzacskóban kell tárolni, mert nemcsak vízre oldódik, hanem párára is. Tartsd száraz helyen!
  • Csak olyan anyagot varrj vele, amit egyébként is lehet vízben tisztítani, ellenkező esetben a cérnát sem tudod eltávolítani.
  • Gépi varráskor elegendő az egyik szál helyett használni a vízoldékony cérnát, mert ha feloldódott, elenged a varrás, és a felső szálat egyszerűen ki lehet majd húzni.
  • Alsószálként rövidebb utat tesz meg az anyagig, mintha felülre fűznéd be.
  • A varrás elején és végén ne erősíts el, mert a halmozódó öltések megnehezítik a cérna feloldódását.
  • A feloldás egyszerű áztatással történik, langyos vízben. Hideg vízben lassabb a folyamat és visszamaradhat némi maszat.
  • A cérna feloldódása után a összevarrt darabokat egyszerűen szét kell húzni egymástól, mint egy finomabb tépőzárat, a hagyományos cérnát pedig kihúzni.

Melltartóvarrásnál akkor segítség, ha próbadarabot varrsz. Akik melltartót varrnak, tudják, hogy egy adott mintán is több alakítás lehet szükséges, hogy a kosár pontosan illeszkedjen.

A jó melltartóhoz vezető első és legfontosabb lépés a megfelelő keret megtalálása, kialakítása. Tegyük fel, hogy ez megvan (erről később), és tudtál készíteni magadnak egy próbakeretet, teszt-keretet. Ezután jöhet a megfelelő méretű és fazonú kosár kialakítása. Vagy, ha már van egy jó keretű és jó kosarú melltartód, de más fazonú kosarat szeretnél kipróbálni, a teszt-keretbe tudod belevarrni próba céljából a kosarakat. A teszt-keretet többször is szeretnéd használni, de nem szeretnéd, illetve a keret károsítása nélkül nem is lehetne bontani. Ekkor nagyon hasznos a vízoldékony cérna, de minden olyan anyagnál is, amit nem lehet bontani, pl. csipke, rugalmas tüll stb. A gumikat, hátkapcsot is újra felhasználhatod, bontás nélkül.

Most fotókkal is bemutatom a vízre oldódó cérna működését.

Egészen kis mennyiség kellett az alábbi melltartó összeállításához, annyi, amennyi az orsóról hiányzik:

52702731_312233276163226_7434259583859687424_n.jpg

A képeken a piros szál a hagyományos, poliészter cérna, a fehér a vízoldékony. Szabásminta: 3131 Bra and Camisole, Jalie Sewing Patterns.

img_20190223_201159.jpg

A melltartó hátán jól látszik a kétféle cérna:

img_20190223_201213.jpg

A langyos vizes áztatás rövid idő alatt feloldja a cérnát, a piros, hagyományos cérna már ki is lazult.

img_20190223_202537.jpg

A melltartóból pedig ennyi maradt: egy marék anyag, gumik, vállpánt, hátkapocs, amik mind felhasználhatók újra, egy jobb melltartó reményében. És persze némi piros cérna. :)

img_20190223_203752.jpg

A képeket köszönöm szépen varrós barátnőmnek, Juditnak!

Idén egy komplett szalagavató ruhát fogok varrni keringőhöz. Felsőrészének alapja egy derékig hosszított fazonú, teljesen önmegtartó, pánt nélküli melltartó és fűző keresztezése lesz, aminek a pontos méretre alakításához fogom használni a vízoldékony cérnát.

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr914653417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása