A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Milyen egy jó melltartóvarró alapcsomag?

2018. szeptember 28. - Ágivarr

A fehérneművarrás legnehezebb része itthon a szükséges alapanyagok beszerzése. Bár a legtöbb alkatrész fellelhető véletlenszerűen a rövidáruboltokban, egy helyen szinte biztosan nem találunk meg mindent, még a nagykereskedésben sem, amit szintén nagyítóval kell keresni. És különben is, ki akar 100 méter melltartószivacsot venni egyszerre? A hobbivarrónők biztosan nem.

bra_kit_1.jpg

A melltartókhoz igen kis darab anyagok, rövidebb gumik kellenek, és kisebb alkatrészek. Az alapcsomagokban (angolul kit) az a jó, hogy mindenből a szükséges mennyiséget tartalmazzák, nem kell az egyes részek után szaladgálni, innen-onnan rendelgetni. A nagyobb szabásminta-tervezők kínálnak ilyen csomagokat, gyakran egyes mintáikhoz külön összeállítva. Az internetes piactereken is számtalan kit lelhető fel, ezek nagy része azonban amerikai, kanadai, bár akad finn, svéd, holland és lengyel egységcsomag is. Szinte mindet kipróbáltam már, és most nem arról szeretnék beszélni, hogy melyiknek mi a hiányossága - van, amelyiknek van és van, amelyiknek nincs - hanem azt foglalom össze, mi kell egy JÓ egységcsomagba.

Minden azon múlik, hogy mire való a csomag. Bugyira? Melltartóra? Vagy mindkettőre?

Most, hogy már tudsz bugyit szerkeszteni magadnak, tudod, hogy mennyi anyag kell egy bugyira. Kell a hossza (+ zsugorodás mosáskor), ebből 2 bugyi kijön, és 2-3 méter gumi bugyinként, mondjuk pikós, az szinte minden rövidáruban van, legalább fehérben. Bugyi csomagot az én véleményem szerint nem érdemes venni, hiszen egyre több helyen kapható pamutjersey, viszkózjersey, és magyar textilwebáruházból is akad jó néhány, hatalmas választékkal. A kitekben lévő jerseyk minősége tapasztalataim szerint nem jobb, mint amit itthon is be lehet szerezni, más anyag pedig szinte sosem kerül bugyi alapcsomagba. Csipkés bugyicsomag esetén persze van benne széles csipke is, amikkel igazán szép társításokat lehet képezni, és a legkevésbé szép jerseyket is jól el lehet velük adni :)

A melltartócsomagok készülhetnek merevítős vagy merevítő nélküli melltartókhoz, a különbség abban van, hogy a csomag tartalmaz-e behúzópántot, amibe a drótot kell belevezetni, vagy sem. Ha merevítő nélkül varrsz melltartót, a nagytekintélyű (hobbi)fehérneművarrók szerint akkor is érdemes a behúzópántot bevarrni, mert javít a melltartó tartásán, szebb formája lesz a kosárnak. Vannak webshopok, amik különbséget tesznek kisebb és nagyobb méret között, és az eltérő igények szerint állítják össze a kitet: szélesebb gumik, magasabb hátkapocs a nagyobb méretre, kisebbek a kisebb méretre. Vannak, amik bőven bánnak az anyaggal, de van olyan bolt, ahonnan sovány 18 cm széles kosár + keret anyagot kaptam. Ezeket a méreteket persze feltüntetik a webshopban, így leellenőrizheted, hogy neked elegendő lesz-e a csomag tartalma. Az egyes összetevők minősége azonban olykor lutri, és gyakorlatlan szem nem fogja kiszúrni, hogy pl. némelyik gumi nem igazán fog megfelelni a funkciójának.

Ha melltartó-egységcsomagot veszel, ezekre ügyelj, ezeket figyeld meg:

  • A kosár, keret anyaga (ez alapesetben egyféle) legalább 20 cm magas legyen a kelme teljes szélességében. Ha már megvan a szabásmintád, fektesd fel egy sík felületre az egyes részek fő nyúlásirányának megfelelően, és mérd meg, mennyi anyag kell hozzá. Minél nagyobb a kosarad és minél több részből szabod, annál nagyobb helyet fognak foglalni az egyes részek. Ha nyúlós, rugalmas az anyag, kell, hogy legyen a kitben hozzá rugalmatlan alábélelő, ugyanakkora méretben. Itt írtam arról, hogy milyen anyag alkalmas a melltartó egyes részihez. A kifejezetten kosárrésznek való, duoplex nevű, nem rugalmas anyag csak kevés forgalmazónál található meg, és viszonylag magas árát a postaköltség is megdobja.
  • Behúzópánt: minőségével nem szokott probléma lenni, többfélét használtam már, mind jó volt. 80-90 cm a legtöbb esetben elég egy melltartóhoz.

bra_kit_channeling.jpg

  • A hátpánt a melltartó legerősebb rugalmas anyaga - feltéve, hogy megfelelőt használnak hozzá (erről is írtam itt). Ebből van közepes és erős változat, és sok esetben hiányzik a kitekből, gyakran gyenge rugalmas tüllt tesznek a helyébe, vagy semmit, a kosár anyagából kell kiszabnod. Mivel a szokásos jersey csak igazán kis méretekben felel meg hátpántnak, azokat a csomagokat keresd, amikben van powernet. Méretét szintén a szabásmintáddal ellenőrizd le, 30*50 cm elég a legnagyobb méretben is.
  • Csipkét gyakran tartalmaz a csomag, mert minden összeállítást feldob! Kreatív felhasználás mellett 1 méterből akár bugyi díszítésére is jut.
  • A vállpántgumi vállpántgumi legyen, ne Y-gumi, pikós gumi legyen helyette. Ezek önmagukban nem tartanak semmit, más is a funkciójuk. Ha a kosár anyagából varrod a vállpántot, akkor persze más a helyzet, a vállpánt elszegésére tökéletesen alkalmasak. Az Y-gumi és a pikós gumi tulajdonságairól már írtam, ebből kiderül, miért nem jó másra, mint szegésre. A vállpántgumi erős, kevéssé rugalmas, és megfelelően széles: kisebb mellméretnél 10-12 mm, nagyobbnál 16-18 mm. Általában 1 métert tesznek a csomagokba, ami nem mindenkinek elegendő.

bra_kit_strap_elastic.jpg

  • Az alsógumi szélessége szintén jó, ha igazodik a hát és a kosár méretéhez: 12 mm-től 16-18 mm-ig figyelheted meg a bolti, minőségi melltartókon, de 2-3 cm szélességű is kapható, bár kitekbe nem teszik. Ez a gumi szintén erős, de jó, ha rugalmas, gyakran finoman hullámos a széle. Hossza legalább akkora legyen, mint a mell alatt mért körfogatod.

bra_kit_lower_elastic.jpg

  • A felsőgumi gyakran egy keskenyebb alsógumi, amit a melltartó hátpántjának felső élére varrunk, ez folytatódik a hónaljnál a kosár felső csúcsáig. Kb. 1 méter elegendő, de anyagból készült vállpánt esetén a szegés miatt jó, ha valamivel több.
  • Attól függően, hogy milyen a kosár (anyag, csipke is, esetleg szivacs) a nyakkivágás (kosár felső széle) szegése lehet Y-gumis, pikós gumis és használható a felső gumi is. 1 m akkor is elég, ha az anyag vállpántot is szeged vele. Ha rugalmas csipke a felső kosárrész, azt az alábélelőből is érdemes kiszabni a megfelelő tartás érdekében (nem csak a mell megtartása, hanem a saját formatartása miatt is!), gumi ekkor nem szükséges. Nem rugalmas csipkét ritkán tesznek egységcsomagba.

bra_kit_upper_elastic.jpg

  • Karika és szabályozó: a fém tartósabb mint a műanyag, többet bír, így a műanyag kis méretben még megfelelő lehet, nagy méretben azonban válassz inkább fém alkatrészeket. Fontos, hogy mérete a vállpánt szélességéhez illeszkedjen: 12 mm a 12 mm széles vállpánthoz és így tovább.

bra_kit_r_and_s.jpg

  • A hátkapcsok méretét a felvarrt franciakapcsok száma alapján nevezzük meg: a 2*3-as méret 2 kapocs magas és 3 kapocs széles hátkapcsot takar. Ez azt jelenti, hogy 3 szorossági fokozatban állíthatod a kapcsot, ami 2 ponton tartja össze a melltartót a hátadon. "E" kosárméret felett kell a 3*3 hátkapocs, és minél nagyobb a méret, annál kényelmesebb is a magas változat. Alapcsomagokban 1-2-3 sor magas hátkapcsokat találhatsz.

bra_kit_h_and_e.jpg

  • Masni, középdísz általában minden kitben van, a csomag megfelelőségén nem sokat változtat, ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik. 

Amit általában nem fogsz megtalálni egy alapcsomagban az a

  • melltartószivacs, hacsak nem kimondottan olyan mintához rakták össze a kitet. Mivel a legtöbb melltartót megvarrhatod szivacsbélés nélkül is, a szivacs opcionális, ezért inkább külön lehet beszerezni. Itt is fontos a nyúlásirány, bár a laminált szivacs formatartó, mechanikai nyúlása mégis van, és nem megfelelő irányú szabás következtében deformálódhat a kosár, csúnya lesz a végeredmény.
  • a merevítődrót kiválasztása egyéni méretek és a használt szabásminta alapján történik, így sosem képezi alapcsomag részét. A megfelelő méretű merevítő kiválasztásáról itt írtam.

A leírtak a mostanában kapható alapanyagok és kitek felhasználása során tapasztaltak összegzése. Természetesen más anyagokból is varrhatsz melltartót, olyanokból is, amiket nem szokás egységcsomagba rakni, a lényeg, hogy az egyes anyagok, kellékek megfelelően funkcionáljanak!

Csatlakozom a Teli Kosár zárt Facebook csoporthoz

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr8814269543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása