A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Dora bugyi Y-gumival

A szabásminta módosítása

2019. május 24. - Ágivarr

A Dora bugyit eredetileg pikós gumival terveztem, de természetesen Y-gumival (szegőgumi) is meg lehet varrni, csak néhány módisításra van szükség a szabásmintán.

07_kesz_1.jpg

A bugyi érdekessége, hogy a hátsó, csipkés rész az eleje közepén, az eleje rész a hátközépen találkozik. A hátán lévő V-kivágás elsőre merésznek tűnhet, de valójában a bugyi mindent takar, ahogy bármelyik másik bugyi is, csak egy kicsit huncutabb ettől a fenék felett, derék alatt villantó kivágástól.

 A bugyi szabásmintája megtalálható a varrásoktató-csomagban, az ez alapján megvarrt bugyi így néz ki:

Közelről:

img_20190523_125557a.jpg

 

img_20190523_125629a.jpg

Minden gumija pikós, ezért a szabásminta a gumi szélességével megegyező varrásráhagyást tartalmaz. A pikós gumi használatáról ebben a bejegyzésben írtam részletesen.

Ha Y-gumit használsz, három dologra kell ügyelni:

  • el kell távolítani a felesleges varrásráhagyásokat
  • más mértékben kell nyújtani az Y-gumit, mivel másképp viselkedik, mint a pikós
  • a derékvonalon fokozottan kell ügyelni arra, hogy a csipke és a jersey anyag szélei pontosan együtt maradjanak, ne csússzanak szét, mikor a félbehajtott Y-gumiba varrod őket.

Mindenhol felesleges a varrásráhagyás, ahol egyáltalán gumi van, és mindenhol marad a varrásráhagyás, ahol összevarrod az egyes részeket. Tehát a lépésbetét két rövidebb oldalán és a csipke hátközép varrásánál meg kell hagyni a ráhagyást, a többi helyen le kell vágni. Mutatom a bugyi rajzán, hogy mely részekre kerül Y-gumi (kék vonalak):

02_hol_lesz_foe.jpg

A szabásmintán ennek megfelelően szintén bejelöltem kékkel a gumis részeket:

01_minta_modisitas.jpgA varrásráhagyás eltávolítása nagyon egyszerű, mert - mint a fenti képen látható - a mintán a varrás helye is látszik. Ha megfigyelted már az egyedi fehérnemű-szabásmintákat (tehát nem Burdában stb. fellelhetőket, hanem kimondottan fehérneműtervezőtől származó mintákat), akkor észrevetted, hogy mindig hozzá van szerkesztve a ráhagyás az egyes részekhez, hogy minél pontosabb szélességben tudj varrni a vágott szélektől, és ne neked kelljen a gyakran 6-7 mm-es ráhagyások rászabásával bajlódni. A legtöbb mintán nem látható a varrás helye, ezért módosításkor neked kell megrajzolnod, a leírás alapján a megfelelő millimétereket visszamérve. A Dora minta tartalmazza a varrás helyét is, ezért könnyű levágni a ráhagyást.

Varrásráhagyás nélkül minden rész filigránabb lett, csak egy nagyon vékonyka csík maradt a hátoldali pántból:

03_kiszabva_2.jpg

Az Y-gumival való bugyiszegésről már részletesen írtam ebben a bejegyzésben, ezért most csak elismétlem, hogy rövidebbre kell vágni, mint a pikós gumit, kb. az anyagszél 20%-ával. Tehát ha 100 cm hosszú az elszegendő szél, akkor 80 cm gumit kell levágnod. Gombostűzve látszik, hogy mennyire összerántja az anyagot:

04_foe_20_szazalek_4.jpg

Azonban a háromlépéses cikcakkal varrva (öltésszélesség 6 mm, öltéshossz 1,8 mm) a gumi kisimul:

04_foe_20_szazalek_3.jpg

Ha hosszabb gumival szegtem volna el, akkor semennyire nem húzná be a bugyi szélét, vagy még rosszabb esetben hullámos lenne.

A derékrészen két réteget kell egy lépésben a félbehajtott Y-gumiba varrni, ami sok gombostű használata mellett is nehéz feladat. Ezért először nagy cikcakköltéssel összevarrtam a két réteget, hogy majd egyként kezelhessem. Az alsószálat kicseréltem vízoldékony cérnára, így mosáskor eltűnik a már nem szükséges varrat.

05_vizoldekony_cerna.jpg

A Dora bugyi minden más tekintetben ugyanúgy készül, mintha pikós gumival varrnád. A végeredmény ugyanúgy szép, tartós lesz, a vékony pánt pont beleillik a kis karikába, ami szintén érdekessége a bugyinak.

07_kesz_2.jpg

 

06_dereka.jpg

07_kesz_3.jpg

07_kesz_4.jpg

A magyar nyelvű varrásleírást a Teli Kosár Fehérneművarrás Facebook csoportban szerezheted meg.

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr614854434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása