A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Esplanade melltartó 1.

Egy keringőruha titkai

2019. március 26. - Ágivarr

Keringőruhát varrok. Beépített melltartóval.

00_vazlat.jpg

Januárban belekóstoltunk a ruhakölcsönzésbe, sajnos nem jó tapasztalatokkal gazdagodtunk. Szintén keringőruhát kölcsönöztünk, sok pénzért egy ráncfelvarrott, otthon is tűt-cérnát igénylő darabot, a körút egyik neves szalonjából. (Valószínűleg ugyanazokat kölcsönzik ki sokszor szalagavatós keringőkhöz.) A felsőrész sehogy sem passzolt, nem tudtuk eléggé befűzni sem, nagy volt. A formára préselt betét a mellrészben, akárcsak egy rossz méretű melltartó, elállt. A többszöri próba ellenére a szoknya hosszú volt, az abroncsos szoknya nem volt állítható, tánc közben az alja szegést sikerült lelépni, röpködtek a további tízezresek a "szándékos" károkozásért. Soha többet. Pláne, hogy utólag kiderült, a szalon és a nagy online ázsiai piactér kínálatában jelentős átfedés van. Tulajdonképpen egy kölcsönzés áráért be lehet szerezni egy komplett ruhát a neten. A varrása sem lesz kevesebb, mint egy kölcsönzés ára, ebben biztos vagyok, de olyan lesz, amilyet szeretnénk, pontos a mérete, szép az anyaga, nagyon jól lesz megvarrva, egyszóval csodálatos lesz, ahogy most elképzelem. A végén majd kérdezd meg, hogy ugyanígy érzek-e, több hónap szabás-varrás után... :)

Hatalmas fa, amibe sok kicsi fejszével készülök belevágni. Rengeteg időt hagyok magamnak, és valószínűleg rengeteg időm el is fog rá menni, mire megcsinálom. Ehhez rengeteget kell tanulni, ezzel telt a január és a február, már tudom, milyen anyagokat, kellékeket, eszközöket és módszereket fogok használni - legalábbis nagyjából. Összeállt a terv, hogy hogyan építem fel az egész ruhát.

A ruhát több részre osztom (fentről lefelé és bentről kifelé):

  • felsőrész:
  • rögzített melltartó / fűző
  • külső díszítés
  • szoknya:
  • abroncsos alsószoknya
  • merev tüllös alsószoknya
  • "anyag" szoknya
  • többrétegű tüllszoknya

A felsőrészt egy pánt nélküli, hosszított fazonú melltartó, az Esplanade (Orange Lingerie) alapján fogom elkészíteni. Jól tartó kosarakra van szükségem (európai számítás szerint D méretre), amik tánc közben is fent maradnak, és nem kell húzkodni. A pánt nélküli melltartók csak merevítődróttal működnek. Jobb tartást biztosítanak a kosárnak a hosszított U alakú (vertical, long) merevítődrótok, amik mindkét végükön 1-2 cm-rel hosszabbak, mint a szokványos (regular, everyday) drótok, az Esplanade melltartó szabásmintája is ezekhez lett tervezve.

02_esplanade_1.JPG

A melltartóban négy függőleges merevítőpálca van, háta magas kapocssorral záródik. A kosár formáját szabható szivacs segít megtartani, a keret és a kosár anyaga rugalmatlan anyag, a hátpánt erős, rugalmas powernet.

Bár én szerkeszteni fogom a fűzőt, az Esplanade kosarait szeretném felhasználni, ezért próbavarrást készítek, és esélyt adva annak, hogy sikerül, és hordható lesz, ebből a szép hímzett tüllből varrom:

kepkivagas_2.JPG

Kép: Natali Méteráru

A melltartó alapja fekete duoplex, háta fekete powernet lesz.

Mint minden szabásminta esetében, most is a leírás alapján kell kiválasztani a méretet. Hiába tudom, hogy a modell szokásos, bolti melltartómérete 75 D, az Orange Lingerie számítási módszere alapján 32 (inch) B méret jött ki. (A hátmérethez a számítás szerint itt 4 inchet kell adni.) Tudtam, hogy ez a kosár kicsi lesz, de kiszabtam és megvarrtam a szivacsból, hogy megmutassam, mennyire függ a valós méret az egyéb testi adottságoktól.

Itt nem a mell alatti körméretet (underbust) kell kivonni a mellcsúcson mért körméretből (mellbőség, full bust), mint leggyakrabban, hanem a mell felettit (high bust). Ha a mellkas karcsú, mint a modellem esetében, a mell nagy, a kettő különbsége a gyakoribb számítási mód alapján egyszerűen kiadja a D kosarat. Ám ha a karcsú bordákhoz társul némi hátizomzat (jelen esetben a széles hátizom és a kis rombuszizom számít, ezek erősebbek az úszástól), akkor ez a mell feletti körméretet megnöveli, és kivonva a mellcsúcson mért körméretből csak egy B kosarat kapunk. Ami nem a valóságot tükrözi, ha ezt varrnám meg, nevetségesen kicsi lenne a melltartó. A méretezési problémákról itt írtam bővebben.

Megmutatom a három próba-kosarat:

03_cup_3.jpg

A bal felső kosár az útmutató alapján számolt méretű kosár, 32B. Próbaképp megvarrtam a megfelelő hátmérethez tartozó legnagyobb kosarat, ami a szabásmintában megtalálható: ez a 32DD. Ez kb. egy kosármérettel volt kisebb a szükségesnél, ám 32 E már nincs a mintában, így a keresztméretezéshez kellett folyamodnom. Az eggyel nagyobb hátméret DD kosara (ezt tartalmazta a minta) pontosan egy kosármérettel nagyobb, mint a 32DD, ha létezne a mintában 32E, azzal lenne milliméterre egyforma. Pont ez kell nekem! A hátpántot majd ugyan egy mérettel rövidíteni kell, de az igazán egyszerű. A keresztméretezésről szintén itt írtam.

Ugye, micsoda különbség van a szabásminta számolási módszere alapján kapott kosár és a ténylegesen jó méretű kosár közt? Mindig szükség van próbavarrásra!

A helyes méret birtokában kiszabtam a melltartó részeit: középrész (3), oldalrész (2) (2+3=keret), hátpánt (1), felső kosárrész (4), alsó belső kosárrész (6) és alsó külső kosárrész (5). 

02_esplanade_2.JPG

Hímzett tüllből szabtam ki a kosár részeit,

05_szabas_1.jpg

... és a keret részeit:

05_szabas_2.jpg

Tökéletes szimmetriát ezzel a mintával nem lehet elérni, így a színek elosztására ügyelek.

A fekete duplexből szintén a kosarakat szabtam ki,

05_szabas_4.jpg

... és a keretet. Powernetből a hátpántot:

05_szabas_3.jpg

A melltartóhoz szükséges kellékek még: széles (itt extra széles, 5 cm!) alsógumi, felsőgumi, behúzópánt, hátkapocs-szalag (méterre), és a merevítők. A merevítőpálcák még nincsenek meg. Mivel a végső fűzőben fém lesz, szeretnék a próba során is azzal dolgozni.

04_kellekek.jpg

Az elkészült melltartóról a következő alkalommal írok. A ruha szoknyarészének alakulását a gomblyuk blogomon követheted nyomon.

 

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr4414717377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása