A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Új szabásminták (egy kis melltartó-történelemmel)

Labellum, Lexington, Chloé

2019. november 04. - Ágivarr

Az utóbbi pár hónapban két melltartó szabásminta is megjelent, a LilypaDesign-től a Labellum, és az Orange Lingerie-től a Lexington. Róluk írok most részletesen. A kezdő kép félrevezető, azon a Lotus melltartó látható szintén a LilypaDesign-től, ami bár nem friss minta, a különlegességei miatt szintén bemutatom.

lilipadesign_lotus_1.jpg

Kezdem is a LilypaDesign-nal. Szlogenje szerint mindenkinek járna a jól támasztó, de kényelmes, fájdalommentes melltartó. A tervező mérték után varr melltartókat, szabásmintákat is készít. Új mintája a Labellum merevítős melltartó (PDF).

lilipadesign_labellum1.jpgEzt a melltartót rugalmatlan anyagból kell varrni, tehát lehet kísérletezni az olcsóbb pamutvásznakkal is (ez a kosárra és a keretre vonatkozik, a hátpánthoz természetesen valamilyen erősebb rugalmas anyagra, pl. powernetre van szükség, hogy tudjunk lélegezni, mozogni benne). Hosszított fazonban is megvarrható, 50 különböző méretben. A részletes varrásleírás tanácsokat ad merevítőpálcákhoz (elhagyható), szivacsozott vállpántokhoz és a legjellemzőbb alakításokhoz. Részletes mérettáblázatot tartalmaz, ez alapján kell kiválasztani a megfelelő méretet.

A keret mérete (mell alatti körfogat) 76-107 cm között választható ki. A mell alatti körfogat és a mellcsúcson mért méret (mellbőség) különbsége 12,7-30,5 cm-ig terjedhet - hagyományosan ez alapján számolnánk ki a kosárméretet, de ennél a mintánál az alsó kosármélység a fontos, 10-18 cm közt mozoghat. Az alsó kosármélységről itt írtam részletesen. Kosara mérettől függően három- vagy négyrészes, oldalsó kosárrésze egyben támasztópanelként is működik. 

 

lilipadesign_labellum2.jpg

A LilypaDesigns első, réginek nem nevezhető szabásmintája a Lotus melltartó, amit szintén rugalmatlan anyagra álmodott meg a tervezője, méghozzá merevítődrót nélkül. Két méretcsoportban tölthető le a minta: 75B - 105DD and 75DD - 105G (az eredeti méreteket 5 centiméterre kerekítettem). Az eleve jól tartó melltartó támasztófunkciójának növeléséhez a varrásleírás további tippeket ad. A sokféle mérete mellett azért is érdekes ez a szabásminta, mert nem merevítős, mégsem bralett, ami rugalmas anyagból készülne, ellentétben ezzel. Bralettből számtalan minta van a piacon, viszont merevítő nélküli melltartóból nagyon kevés.

lilipadesign_lotus_3.jpg

A cikk első képe a Lotus melltartót mutatja, ugyanaz hátulról:

lilipadesign_lotus_2.jpg

A Lotus melltartót én is szeretném megvarrni és majd beszámolni róla a blogon. 

Az Orange Lingerie nagyobb múlttal rendelkező fehérneműtervezőt takar, aki mérték után varr, könyvet adott ki, oktat, fehérnemű-varráshoz árul kellékeket és eddig kilenc melltartó-szabásmintát jelentetett meg. Egyet közülük én is megvarrtam, az Esplanade pánt nélküli melltartó igazi különlegesség a melltartóminták világában. Itt és itt olvashatsz róla, két cikkben is foglalkoztam vele.

A Lexington melltartó egy régi, "leporolt" dizájnon alapul, és ezt nem negatív megjegyzésnek szánom, hiszen léteznek dolgok, amik érdemesek arra, hogy felfrissítsék őket. Az eredeti tervezője, a Playtex Lingere a 30-as években egy latex csípőszorítóval került be a fehérneműtörténelembe. (Kép forrása.)

playtex_magoc_cintroller_7.jpg

Az élvonalba az 50-es években piacra dobott Cross Your Heart melltartóval került, amit elsőként népszerűsítettek TV-reklámmal, egyelőre még nem női testen, csak babán, Jane Russel színésznő közreműködésével.

A merevítő nélküli melltartó hatalmas siker lett a "megemel és szétválaszt" varázsszavakkal, rengeteg nőnek bevált és ma is beválik, hiszen továbbfejlesztett változatai most is megvásárolhatók.

A melltartóhoz nagyon hasonló első és sokáig egyetlen szabásminta a ma már alig kapható, kizárólag papír alapon megvásárolható EZI SEW 104-es volt.

ezi_sew_cross_your_heart2.jpg

A Lexington melltartó tulajdonképpen ugyanez a szabásminta, 76-102 cm-es mell alatti mérettel és A-DD (E) kosárral. Egy tervező, ha le is másol egy már meglévő szabásmintát, jó esetben csak a dizájnelemeket másolja, de maga szerkeszti meg az egyes részeket, így az már saját munkájának tekinthető.

orange_lingerie_lexington_1.jpg

orange_lingerie_lexington_3.jpg

A Lexington melltartó a kosárrészen szivacsot, oldalt merevítőpálcát használ. A mintához tartozó részletes varrásleíráson túl további útmutatókat találsz a varráshoz itt.

Hamarosan egy másik melltartó szabásminta is megjelenik, jelenleg előrendelhető a Bra Makery oldalán. Számomra fontos és tanulságos a tervező, Natasha munkássága, aki a Bra Makery (korábbi Arte Crafts Bra Making Supplies) blog és webshop, illetve Bra Making Forum csoport vezetője és tulajdonosa. Régóta követem, amit csinál, és amiből nagyon jól látszik, milyen temérdek munka van a fehérnemű- (főleg a melltartó-) szabásminták mögött, különösen az elején, amikor a tervező az első mintáján dolgozik. Melltartó szabásminták nem születnek egyik hónapról a másikra, és nagyra becsülöm, ha egy ilyen folyamatba bepillantást nyerhetek. Népes követőtábora hosszú hónapokon, akár több mint egy éven át drukkol neki, hogy jól haladjon a munkával, és örömmel veszi majd meg a szabásmintáját, amiről tudja, hogy minden vonala a sajátja. A Chloé melltartó 75-95 A-DD (E) méretben varrható meg, a szabásminta itt rendelhető.

 

bra_makery_chloe.jpg

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr6715285588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása