A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Alapbugyi szabása 1. - bevezető

2018. július 30. - Ágivarr

Most, hogy már 12 bugyit is bemutattam a blogon (megszámoltam), és több alkalommal hivatkoztam az alapbugyira, megmutatom, hogyan lehet megszerkeszteni azt a saját méretedre! Alapbugyi az, amit a legegyszerűbb szerkesztéssel kapunk néhány testméretből, módosítások nélkül, ezért derékig ér és a combkivágása is igen szerény, a combhajlatig tart. Ezt a mintát aztán kedvedre módosíthatod, arra is mutatok majd példát.

basic_panties_feher.jpg

Bugyiszerkesztést többen, több országban oktatnak pénzért, ezek az oktatások azonban többet nyújtanak, mint egy alap minta, tippeket és trükköket is mutatnak a varráshoz. Ingyenesen is elérhetők a neten videók, blogbejegyzések, amik bugyiszerkesztésről szólnak. Fontos kiemelnem, hogy én egy ilyen ingyenes anyag alapján mutatom be a szerkesztést. Luisa a Timelace Studio német bloggere, aki elsősorban fűzőkkel foglalkozik, és sajnos 2017. eleje óta nem ír. Módszerét néhány ponton átdolgoztam. Ezt használom alapmintának, de előfordul, hogy más szerkesztési módok ötleteit is alkalmazom. Többféle anyagon és méretben teszteltem ezt a mintát, a legfontosabb tudnivalókat is összegyűjtöm most.

Mielőtt nekiállsz a szerkesztésnek, méretet kell magadról venned. Szükség lesz:

  • derékbőségre
  • csípőbőségre
  • csípőmélységre (derékvonal és csípővonal távolsága oldalt mérve)
  • ülésmélységre (vízszintes combbal és függőleges törzzsel egy székre leülve, a derékvonaltól a szék lapjáig mért függőleges távolság)

A helyes méretvételről hamarosan írok.

A másik fontos megmérendő maga az anyag, annak is a rugalmassága. Mondhatjuk, hogy 5-15% között határozzuk meg a rugalmasságot általában, de rengetegféle anyag van, érdemes megmérni, és ezzel számolni a szerkesztés során, így fog a legjobban passzolni a bugyi. Az anyag rugalmassága egy százalékban megadott szám, megmutatja, mennyivel nyújtható meg maximum az anyag úgy, hogy elengedése után még maradéktalanul visszanyerje eredeti méretét, formáját. Ha egy 100 cm széles anyagot 110 cm-re tudunk megnyújtani, majd az 100 centire ugrik újra vissza, akkor az anyag rugalmassága 10%. Elasztánszálat nem tartalmazó anyagoknak mechanikai nyúlása lehet, azaz valamennyire nyújthatók, de idővel elveszítik a visszaugrási képességüket. A rugalmasságot nagyon könnyű megmérni, ehhez már készítettem is egy segédeszközt, amit az erről szóló bejegyzésben hamarosan letölthetsz. (Ezek, és a bugyi további bejegyzései most viszonylagos gyorsasággal fogják egymást követni.)

A következő részig szerezd be a szerkesztéshez szükséges eszközöket:

  • papír (szabásmintapapír vagy A3 nyomtatópapír, csomagolópapír)
  • ceruza
  • egyenes vonalzó, legalább 30 cm
  • derékszögű vonalzó

A bugyihoz szükséges anyagmennyiség kb. 40 cm, 140-145 cm szélességből 2-3 bugyi kijön, mérettől függően. Első próbálkozásra én az 5% elasztántartalmű pamutjerseyt ajánlom, ezt már minden textilboltban lehet kapni. Pikós gumiból (bugyigumi) vagy Y-gumiból (szegőgumi) általában 2,5 m elegendő.

Hamarosan tehát a következő bejegyzéseket olvashatod:

Helyes méretvétel

Az anyag rugalmasságának mérése

Alapbugyi szabása 2. - eleje

Alapbugyi szabása 3. - háta és lépésbetét

Ha minden újdonságról szeretnél értesülni, csatlakozz a zárt Teli Kosár facebook-csoporthoz!

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr6414151711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása