A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Alapbugyi szabása 3. - bugyi hátulja és lépésbetét

Hamarosan varrhatod a saját bugyidat!

2018. augusztus 21. - Ágivarr

Az eleje után következhet a hátulja szerkesztése. Ezt egy-két ponton leegyszerűsítettem Luisa módszeréhez képest, és a saját szerksztéseimben így használom, sikerrel.

bugyi_021.JPG

Vedd elő a papírt, amire az eleje szabásmintát szerkesztetted, ezt fogod kiegészíteni a háta mintával és a lépésbetéttel. Az eleje minta végleges körvonalait kihúzhatod egy színes filccel.

A háta íves derékvonalához az A ponttól mérj lefelé 1,5 cm-t, ez lesz az M pont. Kösd össze a B ponttal a rajzomon látható módon.

bugyi_014.JPGAz A ponttól mérd lefelé az ülésmélység hosszát + a lépésbetét hosszának negyedét. A lépésbetét hossza minden méretre egységesen 14 cm. Az én bugyim esetében ez 25 cm + 14 cm / 4 = 25 cm + 3,5 cm = 28,5 cm. Az A ponttól lefelé a kapott értékkel lejjebb jelöld ki az N pontot.

bugyi_015.JPGAz N pontból indított vízszintes egyenesen (ami A-B szakasszal párhuzamos) mérj jobbra 5,5 cm-t, ez lesz az O pont. O ponttól függőlegesen lefelé 1 cm-re jelöld ki a P pontot. Ívesen kösd össze az N és a P pontokat a rajzomhoz hasonlóan.


bugyi_016a.JPGMost kösd össze egy vonalzóval a P és a J pontokat, és a J pontból kiindulva mérj lefelé erre az egyenesre 2 cm-t, így megkapod a Q pontot.

bugyi_017a.JPGA Q pontból szerkessz egy egyeneset a P-J szakaszra merőlegesen, mérj fel rajta 1 cm-t, ez lesz az R pont. A P és Q pontok közt megmaradt szakaszt pedig oszd ketté az S ponttal.

bugyi_019a.JPGAz S pontból is szerkessz merőlegest, és mérj le rajta 1 cm-t, jelöld T-vel.

bugyi_020a.JPGMost jön az egész szerkesztés legnehezebb része: köd össze egy összefüggő ívvel a P-T-R-J pontokat. Lehetőleg sehol ne törjön meg az ív, ne legyenek benne szögek, ehhez használhatsz görbevonalzó készletet is (másnéven francia vonalzót, vagy német matematikus megalkotójuk után Burmester-vonalzókat).

bergmeister.png

Az így kapott ív alsó, hosszabb szakasza hivatott a fenék domborulatát takarni. Megrajzolva hasonlóan kell kinéznie:
bugyi_021a.JPG

A hátulja minta vonalait húzd ki egy másik színű filccel.

A bugyi szabásmintájának utolsó része a lépésbetét. Ez egységesen 14 cm hosszú, és a háta szabásmintához szerkesztjük. Az N pontból mérj lefelé 14 cm-t, ez lesz az U pont. Az U pontból jobbra rajzolj egy vízszintes egyenest, mér fel rajta 4 cm-t. Ezzel megkaptad az utolsó, V pontot. Szerettem volna az X, Y és Z betűket is felhasználni, de nem volt rájuk szükség... :) A V pontot kösd össze a P ponttal úgy, hogy a vonal alsó kb. 2/3-a még egyenes legyen, azután ívesen haladva, lehetőleg törés nélkül csatlakozzon be a hátulja minta ívébe.

bugyi_022a.JPGA lépésbetétet is kihúzhatod egy másik színnel. Mivel az eleje és a hátulja minta most egymáson van, legalább az egyiket másold át egy áttetsző papír segítségével. Vágd ki a három részt: az elejét, a hátulját és a lépésbetétet. Kész a saját méreteiddel szerkesztett szabásmintád, varrhatod is a bugyit!

Az így szerkesztett minta nem tartalmaz varrásráhagyást! Az egyes részek összeállításához 7 - 10 mm varrásráhagyást hagyj, a derék- és combrésznél pedig a felhasznált gumi szélességével megegyezőt. Y-guminál a ráhagyás 0 mm.

A bugyii varrásában segítséget nyújt ez a bejegyzésem.

A korábbi részeket itt olvashatod:

Alapbugyi szerkesztése 1. - bevezető

Helyes méretvétel

Az anyag rugalmasságának megmérése

Alapbugyi szerkesztése 2. - eleje

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr6914194171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása