A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Helyes méretvétel

2018. augusztus 01. - Ágivarr

Ha a blogomat olvasgatod, akkor minden bizonnyal tudsz varrni, legalább egy kicsit. Ha bármilyen felsőruhát varrtál már, akkor tudod, hogy mennyire fontos a méretvétel. Fehérneműnél legalább ennyire fontos, még a milliméterek is számítanak. A legtöbb varrós magazin vagy blog kitér rá, hogyan vegyél méretet magadról, itt a teljesség kedvéért összegzem. Segítséggel könnyebb, de a legtöbb méretet egyedül is meg tudod kapni, a fehérneművarráshoz szükséges méreteket pedig egyedül is le tudod venni magadról.


taking_measurements_feher.jpg

Melltartónál a leggyakoribb szükséges méret a mellbőség és a mell alatt mért körméret. Emellet - ha a szabásminta ezt javasolja - szükség lehet a mell felett mért bőségre (hónalj alatt vezetve a centit). Esetenként a kosár különböző méreteit is kérheti a szabásminta, és a mellalap ívének hossza és alakja is irányadó lehet pl. a merevítődrót megválasztásakor. A többi méret, mint vállpánt hossza, távolsága stb. mindig az adott fazontól függ, amit gyakran módosítani kell a testi adottságoknak megfelelően, ezért ezek a melltartóméret megválasztásakor még nem szükségesek. A leggyakoribbtól eltérő méretekről akkor írok, amikor az ilyen méreteket igénylő szabásminta alapján varrok.

A mellbőség, vagyis a mellcsúcson mért legnagyobb bőség méréséhez a legjobban illeszkedő melltartót érdemes viselni, ez ne legyen push-up vagy erősen párnázott melltartó, mert akkor nem a valós mérteidet fogod kapni, és biztosan nem lesz jó a varrott melltartó. "Miért melltartóban kell mérni?" Mert olyan melltartót szeretnénk, ami akkora és olyan formájú (megközelítőleg), mint az elérhető legjobban álló és legkényelmesebb meglévő melltartó. "Akkor a kedvenc push-up melltartómat miért nem viselhetem a méréshez? Pont olyat szeretnék!" Azért, mert olyat pont nem fogsz tudni varrni, legfeljebb ha szétbontod a meglévőt, ahhoz meg nem kell mérni. Ha push-up melltartóban vennél magadról méretet, és ez alapján varrnál magadnak melltartót, akkor az pont úgy állna, mint a push-up melltartód a push-up betét nélkül... A mellbőség méréshez a szabócentit a hónalj alatt vezesd körbe, tartsd vízszintesen a mellcsúcson, elöl fogd össze. Ne legyen sem laza, sem szoros.


mellboseg.jpg

A mell alatti mellkaskerületet közvetlenül a mell alatt mérd, szintén vízszintesen tartva a mérőszalagot, és kényelmesen vegyél levegőt közben. A centi ne legyen sem laza, sem feszes.

mellkas_kormeret.jpg

A bugyihoz szükség van a derékbőségre, a csípőbőségre, a csípőmélységre és az ülésmélységre. Mindezek a bodyhoz is kellenek, de pl. a derékbőség a hosszított fazonú melltartónál is fontos méret.

A derékbőséget a természetes derékvonalon mérd, ez ott van, ahol a legkisebb a körméreted a derekad táján. Úgy találod meg a legkönnyebben, ha egy gumiszalagot kötsz a derekad köré. Ne feszüljön, de ne is lógjon. Ha egy kicsit mocorogsz benne, a gumi a természetes derékvonaladon fog kikötni. Itt mérd meg a derékbőségedet (és minden, a derékbőségből induló hosszanti mérést is innen indíts, pl. ülésmélység stb., ezért a további mérésekhez célszerű magadon hagyni a gumit.

derekboseg.jpg

A csípőbőséget is a legnagyobb körméretnél mérd, a fenekeden. A mérőszalag itt se feszüljön, és legyen párhuzamos a talajjal.


csipoboseg.jpg

A csípőmélység a derékvonal (ahol a gumiszalag fekszik) és a csípővonal (ahol a csípőbőséget méred) közti függőleges távolság az oldaladon mérve.
csipomelyseg.jpg

Az ülésmélységhez szükség van egy székre, vagy bármilyen vízszintes és szilárd, nem süppedős felületre. Ülj le úgy, hogy a combok vízszintesek, a törzsed függőleges legyen. Az oldalad mentén mérd meg a derékvonalad és a szék lapjának távolságát.

ulesmelyseg.jpgEzzel megkaptad a szükséges méreteket, elkezdhetsz szabásmintákat keresgélni, vagy magadnak szerkeszteni. Egy-egy mért szám gyakran bizony meglehetősen sokkoló lehet, főleg, ha régen mérted magad. Bármekkora is a méreted, ezzel kell dolgoznod, ha passzoló és szép fehérneműt akarsz varrni!

A sorozat további cikkei:

Alapbugyi szabása 1. - bevezető

Az anyag rugalmasságának mérése

Alapbugyi szabása 2. - eleje

Alapbugyi szabása 3. - háta és lépésbetét 

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr6314153489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása