A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Az anyag rugalmasságának megmérése

2018. augusztus 12. - Ágivarr

Sokféle rugalmas anyag van: pamutjersey, viszkózjersey, rugalmas csipkék, tüllök, fürdőruhaanyagok, rugalmas mikroszálas anyagok, rugalmas szövetek stb., ezek több gyártótól származhatnak, több célra készülnek, így rugalmasságuk is végtelen változatos lehet. A szabásminták mellett általában szerepel, hogy milyen anyagból kell őket varrni, milyen anyagtulajdonságokhoz készült a minta. Ezt érdemes figyelembe venni, hiszen ha az ajánlottnál rugalmasabb anyagból varrod meg a ruhát, akkor bő lesz és esetlen, ha kevésbé rugalmasból, akkor pedig szűk, kényelmetlen, fel-vagy lepöndörödik, redőt vet.

03_measure_1.jpg

A szövött anyagokból készült ruhák szabásakor kényelmi bőséget kell figyelembe venni, azaz valamennyivel nagyobbra kell szabni a ruhát a testméreteknél, hogy kényelmesen lehessen benne mozogni. A nagyon testre simuló, rugalmas anyagokból készült ruháknál – ide tartozik a fehérneműk jelentős része is – negatív kényelmi bőséggel kell számolni, ami biztosítja, hogy szépen kisimuljon a domborulatokon az anyag, tartson, és a lehető legkevésbé látszódjon át a ruhán. Ez azt jelenti, hogy a valós testméreteknél (leggyakrabban a körméreteknél, tehát mellbőség, derékbőség, csípőbőség stb.) kevesebb centiméterben kell meghatározni a kész ruha szélességét, így a szabásmintáét is.

Ezt a bejegyzést az alapbugyi-szabásminta szerkesztése kapcsán írom, de minden más rugalmas holmi szerkesztésnél ugyanezek az elvek érvényesülnek, legyen az leggings, trikó, fürdőruha stb. A kívánt eredmény érdekében mindig meg kell mérni a rugalmasságukat!

Az anyagok legnagyobb rugalmassága legtöbb esetében a szálirányra merőleges, azaz ahogy a boltban levágja az eladó az anyagot, a vágással párhuzamosan lesz a legrugalmasabb. Vannak kivételek persze. Emellett a hurkolt kelmék egy része mindkét irányban rugalmas, hosszában is, széltében is. Ekkor is a nagyobb rugalmasság irányában érdemes kiszabni a részeket. Elasztántartalmú anyagoknál egyszerű ezt az irányt megállapítani: ha kézzel széthúzod az anyagot, vékony fehér szálakat láthatsz a hurkolt szemek között. Amerre ezek nyúlnak, abban az irányban lesz a legnagyobb a rugalmasság.

01_rugalmassag_iranya.jpgA rugalmasságot százalékban tudod mérni. Ez a szám mutatja, hogy mennyit képes az anyag nyúlni úgy, hogy elengedés után visszanyeri eredeti méretét. Megmérheted egyszerű vonalzó vagy mérőszalag segítségével is, de készítettem erre a célra egy segédeszközt, amivel nem kell számolgatnod. A rugalmasságmérőt letöltheted a bejegyzés végén, és magaddal viheted anyagvásárláshoz is. Érdemes keményebb papírra ragasztani, vagy eleve arra nyomtatni, hogy ne menjen hamar tönkre. Mindegy mekkora papírra, milyen méretben nyomtatod, hiszen nem centiméterek vannak rajta, hanem százalékok, és a tízesével növekvő százalékok mindig ugyanakkora részét fogják jelenteni a mérendő szakasznak.

02_stretch_measure.jpgA mérés lépései:

1. Fogd meg az anyagot két kézzel úgy, ahogy a kis kezek mutatják. Ne az anyag legszélén fogd, sem a szálirány, sem a vágott szél ne legyen közvetlenül a kijelölt szakaszban, hanem a szálirány mellet markold meg, és a vágott szélet hajtsd alá. Gombostűvel is megjelölheted a kis kezek közti részt.

03_measure_1.jpg2. A bal kezed fixen tartásával húzd a jobb kezeddel az anyagot a mérőn a számok irányába. A húzás erőssége legfeljebb akkora legyen, hogy az anyag eredeti méretére visszaugorjon, ha elengeded, tehát ne nyújtsd túl!

04_measure_2.jpg

3. Amelyik számig tudtad így nyújtani az anyagot, annyi százalék lesz az anyagod rugalmassága. Írd fel ezt a számot, akár rá is tűzheted az anyagodra, ha nem használod fel egyszerre, nem kelljen újra mérned. Az én anyagom 40% rugalmasságú, ami átlagosnak mondható a jerseyk esetében.

4. Ha az anyag teljesen visszaugrik eredeti méretére – és ennek örülünk a legjobban – akkor a belőle készült ruha nem fog kinyúlni, legalábbis nem könnyen és nem hamar. Viszont ha nem ugrik vissza az anyag teljesen, akkor a belőle készült ruha nem lesz formatartó.

A rugalmasságmérőt itt töltheted le!

A sorozat további cikkei:

Alapbugyi szabása 1. - bevezető

Helyes méretvétel

Alapbugyi szabása 2. - eleje

Alapbugyi szabása 3. - háta és lépésbetét

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr8614176663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása