A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrj velem melltartót! 10.

Vállpánt és hátkapocs

2018. december 21. - Ágivarr

A tízrészes melltartóvarró cikksorozat utolsó részéhez értél, ezzel elkészül a Maya! Minden egyes rész legvégén találod a linkeket a többi cikkhez. Nagyon kevés munka van vissza: a vállpántok és a hátkapocs felvarrása.

 maya_kesz_3_a.jpg

Tedd le magad elé a melltartót a hátával felfelé. A hátkapocs többsoros, szemes része a bal oldalra kerül, a kampós felét pedig a jobb oldalra kell felvarrni. A szemes felét szemekkel felfelé, a kampósat a kampókkal a melltartó fonákja felé. A felsőgumi felvarrásakor odafigyeltél arra, hogy a hátpánt vége olyan magas legyen, mint a hátkapocs, így, ha egymás mellé teszed őket, illeszkednek:

01_h_and_e_1_a.jpg

01_h_and_e_2_a.jpg

A hátkapocs mindkét fele kissé nyitott azon a végén, ahol varrni fogod, azért, hogy a hátpántot a nyílásba beleilleszthesd, színéről és visszájáról is fedje majd az anyag vágott szélét.

03_hatkapocs_1.jpg

A szélein hegesztéssel zárták, ezt könnyű kissé széthúzni, hogy a hátpántot - aminek a felső és alsó széle gyakran nem párhuzamos - szépen beleilleszthesd.

03_hatkapocs_2_a.jpg

A hátpánt baloldali végét rögzítsd bele több ponton a kapocs szemes felének nyílásába. Kb. 1 cm-t tudsz a hátkapocsba tenni a pántból, minél többet, annál tartósabb lesz. Pár milliméter esetén az elasztánszálak könnyebben kihúzódnak.

01_h_and_e_3_a.jpg

A színéről, egyenes vagy kis sűrű cikcakköltéssel varrd, a két végén erősíts el.

01_h_and_e_4_a.jpg

A jobboldali hátpánt végét a kampós hátkapocs-félbe illeszd bele. Itt a felső szélén láthatod, hogy miért választottam ketté a hátkapocs két rétegét.

01_h_and_e_6_a.jpg

Kétféle szemes féllel találkozhatsz, a képeken mutatott félbehajtottal, már a kész formájában, és a nyitott változattal, amikor neked kell félbehajtanod a kapcsot, hogy úgy nézzen ki, mint a kész társa. A nyitott felvarrását egy másik melltartó kapcsán itt nézheted meg.

A kampós oldal felvarrásánál jó szolgálatot tesz a cipzárvarró talp, mert a kampók fémrésze felett nehéz elférni az általános talppal, és csúnya lesz a varrás. Ezt az oldalt a visszájáról varrd.

01_h_and_e_7_a.jpg

Kész a hátkapocs! Jöhet a vállpánt.

02_vallpant_1_a.jpg

A vállpánt kétféleképpen lehet a melltartón: karikával elöl - szabályozóval hátul és karikával hátul - szabályozóval elöl. Itt mutattam be a készítés módját, ha a karika elöl van. Most hátra tesszük a karikát, ahogy a bolti melltartókon is van.

Vedd fel a melltartót, gombostűzd hozzá a vállpántot elöl a kosár felső csúcsához, majd hátul oda, ahol neked kényelmes, és nem csúszik le könnyen a válladról. Ha ez gyakran előfordul, érdemes közelebb tenni a vállpántot a hátkapocshoz. Ehhez a művelethez jól jön egy harmadik kéz! :) Az alsó- és a felsőgumin is jelöld be a pánt helyét. Ugyanebben a lépésben megmérheted, milyen hosszú vállpántot kell majd készítened.

02_vallpant_2_a.jpg

Vágj le a vállpántgumiból egy darabot a képen látható módon. 1-2 cm-vel legyen nagyobb a kész hosszúságánál.

02_vallpant_3a_a.jpg

Fűzd rá a karikát, hajtsd vissza, és ugyanebben az állásban gombostűzd a hátpánt alá.

02_vallpant_3b_a.jpg

Az alsó- és felsőgumin is rögzítsd a vállpántgumi-darabot. Ezt is reteszelheted, ahogy a behúzópánt végeit.

02_vallpant_3c_a.jpg

A felesleges kilógó részeket vágd le. A vállpánthoz vágj le két kb. 45 cm-es darabot a gumiból, vagy ha megmérted a szükséges hosszt, ahhoz adj 12-15 cm-t. Mindkét vállpántot így készítsd el:

Fűzd a gumi egyik végére a szabályozót, hajtsd vissza.

02_vallpant_4_a.jpg

Varrd végig négyszer, oda-vissza.

02_vallpant_5_a.jpg

A gumi szabad végét fűzd be a karikába a képhez hasonlóan, a befűzött vég színe nézzen feléd, ha felfelé hajtod.

02_vallpant_6_a.jpg

Fűzd át ezt a szabad véget is a szabályozón.

02_vallpant_7_a.jpg

Gombostűzd a vállpántgumi végét a kosár csúcsához, a kiálló felsőgumi-véget hajtsd alá. A vállpánt a mellcsúcs irányába mutasson.

02_vallpant_8_a.jpg

Varrd végig két sorban, reteszelheted is.

02_vallpant_9_a.jpg

Bolti melltartókon gyakran találsz ezen a varráson kis díszt, masnit, ezzel takarják el a varrást, ahol ezért gyakran nem is fordítják alá a széleket.

A melltartó elejére, a két kosár közé is ugyanilyen megfontolásból, és nem csak a díszítés kedvéért varrnak masnit. Varrj te is! :)

03_masnia.jpg

Íme a kész melltartó:

maya_kesz_3_a.jpg

Remélem, hogy megpróbálkozol az ingyenes Maya szabásminta és a leírásaim alapján a melltartóvarrással! Nagyon örülnék, ha a zárt Facebook csoportban megmutatnád az eredményt! És ne feledd: ami elsőre nem sikerül tökéletesen, az gyakorlással egyre jobb lesz!

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A cikksorozat további részei:

Néhány szó a Maya melltartóról

Méretvétel a Mayához

Mielőtt belevágnál...

A szabásminta nyomtatása és kivágása

A részek kiszabása

Szivacs nélküli kosár varrása

Szivacskosár varrása

A kosarak keretbe varrása

A behúzópánt felvarrása

Az alsó- és felsőgumik felvarrása

A behúzópánt levarrása, merevítők

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr4914500538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása