A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrj velem melltartót! 3.

A Maya részeinek kiszabása

2018. október 31. - Ágivarr

Az előző bejegyzésben kinyomtattam a melltartó szabásmintáját, beazonosítottam az egyes részeket és eldöntöttem, melyikeket fogom használni. Most előveszem az anyagokat és kiszabom az egyes részeket.

img_20181027_233109.jpg

A melltartóvarró csomagokról (kitekről) korábban írtam, a fenti képen látható kosár- és keretanyag is annak megfelelően 25 cm. Láthatod, hogy akár több melltartó is kiszabható ekkora anyagból, mérettől függően. Én 75D méretű melltartót varrok most. (Az általam használt csomagról többet találsz a zárt facebook csoportban (Teli Kosár - Fehérneművarrás) is.)

1. A keret és a kosár részeit először a külső ("szép") anyagból szabd ki. A C jelű kosárrészeket használd, amiken körben van varrásráhagyás. A keretet félbehajtva a közepén legyen a hajtás, a kosár egyes részeit pedig próbáld úgy elrendezni, hogy a legkevesebb anyagveszteséged legyen. A szabásmintákon a vízszintes vastag vonalak az anyag legnagyobb rugalmasságának irányába mutassanak! Mivel jobb- és baloldali részeket is szabunk, fontos, hogy mindkettő oldalnál az anyag színét lásd majd felül, ne csinálj két bal kosárrészt például. Ha félbehajtod az anyagot és úgy vágod ki a részeket, ez elkerülhető. Van, hogy a minta vagy a kevés anyag miatt muszáj egyesével szabni a részeket, ez nagyobb odafigyelést igényel.

img_20181027_233149.jpg

Én így fektettem fel az egyes részeket. Mivel a minta a varrásráhagyást tartalmazza, köztük nem kell kihagyni semennyi helyet, a minták összeérhetnek. A kivágáshoz használhatsz körkést, ezzel pontosan a minta mellett haladj, miközben a másik kezeddel fogod a mintát, hogy el ne mozduljon.

Biztos találkoztál már szabásminta-nehezékekkel. Nekem ezekkel ilyen kis minták esetén - amikor sokat kell a késsel kanyarodni, és a minta súlya és "tapadása" az anyagra nagyon csekély, tehát nagyon könnyen elmozdul - nincs jó tapasztalatom. A kis nehezékeknek alig van súlya, együtt mozdulnak az anyaggal. A legalkalmasabb nehezéknek még mindig a nagyméretű csavaralátétet tartom, de ezek is csak a nagy (felsőruházati) szabásmintákon működnek jól. Kis minták esetén a szabad kezemet használom. :)

img_20181027_233302.jpg

Ha nincs körkésed, akkor a következőt javaslom: filccel (lehet vízzel oldódó is, hogy nehogy az anyagban maradjon) rajzold körbe a mintát, majd a két anyagréteget gombostűzd össze és ollóval vágd ki, pontosan a filc-vonal belső szélén.

img_20181028_125144.jpg

img_20181028_125304.jpg

Fontos, hogy az összes jelölést, illesztési pontot másold át az összes részre.

img_20181027_233336.jpg

A kosár és a keret külső anyagból kiszabott részeinek így kell kinéznie: egy keret félbehajtott anyagból, egy-egy jobb és baloldali felső kosárrész, oldalsó alsó kosárrész és középső alsó kosárrész.

img_20181027_233422.jpg

2. A rugalmatlan bélésanyagból is vágd ki a keretet. Innentől kétféle kosár-megoldást mutatok be, a szivacsosat és a szivacs nélkülit. A szivacsoshoz ugorhatsz a 4. pontra! A jelöléseket másold át!

img_20181027_233454.jpg

3. Ha nem szeretnél szabható melltartószivacsot a kosaradba, a kosár egyes részeit alá kell bélelned rugalmatlan alábélelővel, hiszen ha a külső anyagod rugalmas, nyúlós, a kosár semmit nem fog tartani (erről itt többet olvashatsz). Szintén a C jelű részeket használd, körben a varrásráhagyással. A jelöléseket ezekre a részekre is másold át!

img_20181027_233540.jpg

A rugalmatlan alábélelőnek gyakran nem lehet megkülönböztetni a szín- és fonákoldalát, ekkor akárhogy vághatod, mindig lesz egy jobb és egy baloldali részed. Enyhe mechanikai nyúlása a bélelőnek is van, erre ügyelj szabáskor, ezzel párhuzamosan álljanak a vastag vonalak. Ha a bélelő egyik fele kissé érdesebb, akkor jó, ha a másik, sima fele érintkezik a bőrrel, és ekkor tükörszimmetrikusan szabd ki a részeket!

4. Ha szivacsbéléses lesz a melltartód, a szabható szivacsból az F jelű kosárrészeket szabd ki. Ezeken csak ott van varrásráhagyás, ahol a kosár a keretbe csatlakozik. Szivacsból van olyan, aminek mindkét oldala ugyanolyan hurkolt anyaggal van laminálva, ez lehet pamut vagy műszálas. Ekkor az egyes részeket lehet egyirányban is szabni, hiszen gond nélkül megfordítható egy rész, hogy baloldali és jobboldali is legyen. Ha a két oldalon két különböző anyag van, pl. műszálas az egyiken és pamut a másikon, eldöntheted, melyiket viseled szívesebben a bőrödön. Ekkor tükörszimmetrikusan szabd a jobb- és baloldali részeket.

img_20181027_233616.jpg

Természetesen a szivacs és a bőröd közé tehetsz további bélést is, ekkor is a C jelű részeket szabd ki. Mivel a szivacs kifejezetten melltartóvarráshoz készült, én nem fogok plusz bélést belevarrni.

5. A hátpántot a powernetből szabd ki. Minél nagyobb a melltartó mérete, annál erősebb powernetet célszerű használni. A vékonyabbat lehet két rétegben szabni, vagy egy réteg powernet + egy réteg rugalmas "szép" külső anyag kombinációt alkalmazni.

img_20181027_233752.jpg

A powernet mindkét irányban nyúlik, elsőre nehéz meghatározni a legnagyobb rugalmasság irányát. A képen ez az irány kb. vízszintesen van. Ebben az irányban párhuzamos nylonszál-kötegeket látsz, ezekben futnak az elasztánszálak, ebben az irányban "szőtték" a kelmét. Függőleges irányban csak az egyes kötegeket összekötő nylonszálakat látod, ezek nem tartalmaznak elasztánt, abban az irányban szabva nem fog működni a powernet. Ennek a sejtmintás powernetnek egyforma a két oldala, de vannak más típusok is, ekkor figyelni kell a színoldalra a szabáskor.

img_20181027_233845.jpg

Kisebb hátkapcsot fogok használni, így a H jelű részt szabtam ki.

Ha végeztél, ezek a kiszabott részek fogják várni a következő lépést:

  • keret: 1 db a külső, "szép" anyagból és 1 db a rugalmatlan bélelőből,
  • hátpánt: 2 db a powernetből,
  • kosár részei:
    • szivacsos kosár esetén: 2-2 db felső, alsó-oldalsó és alsó-középső kosárrész szivacsból ÉS a külső "szép" anyagból,
    • nem szivacsos kosár esetén: 2-2 db felső, alsó-oldalsó és alsó-középső kosárrész a külső "szép" anyagból ÉS a rugalmatlan bélelőből.

A következő bejegyzésben a kosár összeállításáról olvashatsz!

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A cikksorozat további részei:

Néhány szó a Maya melltartóról

Méretvétel a Mayához

Mielőtt belevágnál

A szabásminta nyomtatása és kivágása

Kosár varrása szivacs nélkül

Szivacskosár varrása

A kosarak bevarrása a keretbe

A behúzópánt bevarrása - 1.

Az alsó- és felsőgumik felvarrása

A behúzópánt levarrása, merevítők

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr7814336351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása