A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrj velem melltartót! 2.

A szabásminta nyomtatása és kivágása

2018. október 22. - Ágivarr

Ha megtaláltad a megfelelő méretű merevítőt és eszerint a legmegfelelőbb melltartóméretet, innen töltsd le a szabásmintát.



img_20181022_150254.jpg

Az EU Sizing System celláiban add meg az adataidat, centiméterben. A Band-nél válaszd ki a lenyíló listából a mell alatt mért körfogatot, ezután feljön a Cup, azaz a kosár kiválasztásának lehetősége, szintén listából. Itt feltétlenül azt a betűt válaszd, amit az előzőekben bemutatott módon kaptál! A Paper Format alatt válaszd ki az A4-es papírméretet, leggyakrabban erre nyomtatunk Európában. Majd add meg az e-mail címed, és kattints a Download (letöltés) gombra. Itt feliratkozhatsz hírlevélre is (pipáld be a Subscribe me to AFI newsletter as well melletti négyzetet), nem kell attól tartani, hogy tele lesz a postaládád, mert nem érkezik majd sok, de ha jön, biztosan hasznos lesz!

Ezután nézegesd gyakran a maileket (esetleg a Spam mappát is), mert azon keresztül kapod majd a letöltő linket AFI Atelier feladótól. Ha megérkezett, az abban található kék linkre kattintva megnyithatod a szabásmintát tartalmazó fájlt. A mintát először mentsd el, majd bármilyen PDF-olvasó alkalmazásban nyisd meg. Az innen való nyomtatáskor be tudod állítani, hogy a fájlt 100%-os méretben nyomtassa.

A cikksorozatban én egy 75D méretű melltartót fogok megvarrni. Ez nem kis méret, de mégsem akkora, hogy nehéz legyen fényképezni. A 75D szabásminta 5 lapból áll. Vannak rajta ismétlődő(nek tűnő) részek, ezért ezekre érdemes egy kicsit több időt szánni.

A minta fő részei:

1. Keret:

img_20181022_153658.jpg

2. Hátpánt:

img_20181022_153739.jpg

3. Felső kosárrész:

img_20181022_153725.jpg

4. és 5. Alsó kosárrászek - oldalsó rész és középső rész (a képen balról jobbra):

img_20181022_153711.jpg

Az egyes részekből azért van több, mert többféle végleges külsővel is megvarrhatod a mintát. A kosárrész például lehet szivacsos vagy szivacs nélküli, esetleg előre formázott szivacskosár. Választástól függően lesz majd szükség csipkére, jerseyre, szabható szivacsra, bélelő anyagra stb. A hátpánt záródhat 2*3-as vagy 3*3-as hátkapoccsal, ezért kétféle magasságú hátpánt-részt tartalmaz a szabásminta.

Ha nem lesz szivacs a melltartódban, akkor a kosár részei közül a C1-C2-C3 részeket vágd ki. Ezeken körben van varrásráhagyás. A külső anyaghoz és a bélelőhöz is ezeket használd.

img_20181022_153806.jpg

Ha szabható szivacs is lesz benne, akkor ezeken kívül még az F1-F2-F3 részeket is vágd ki. A szivacsrészekre csak ott kell ráhagyás, ahol a szivacs a kerettel találkozik, a többi szélekre nem.

img_20181022_153820.jpg

Ha a szélesebb hátpántod kedveled (nagyobb méretekre ez javasolt, de kisebb méretben is kényelmesebb), akkor a B1-B2 keret-hátpánt részeket vágd ki. Ehhez magasabb, 3*3-as hátkapcsolt használhatsz majd.

img_20181022_153850.jpg

A keskenyebb hátpánthoz, alacsonyabb hátkapocshoz a H1-H2 részeket vágd ki.

img_20181022_153905.jpg

A mintára szerkesztett varrásráhagyás mindenhol 8 mm. A minta ráhagyás nélküli vonalai is látszanak, így, ha akarod, le is vághatod a ráhagyást a mintáról, vagy szerkeszthetsz rá más szélességűt. Mivel a legtöbb fehérnemű-szabásminta 1/4 inch szélességű ráhagyást tartalmaz, én leggyakrabban a negyedes talppal varrom a melltartókat (erről itt írtam), de mivel most ezt a szabásmintát varrom meg, elsőre semmin nem fogok változtatni. Általános talppal fogom varrni, és a tűlapon (az a fém vagy műanyag lap, ami eltakarja az anyagtovábbítót, és amin van a lyuk, amibe a tű lemegy varrás közben) található jelölésekhez fogok igazodni.

Az egyes részek kiszabásával a következő alkalommal foglalkozom.

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A cikksorozat további részei:

Varrj velem melltartót 0. - Néhány szó a Maya melltartóról

Varrj velem melltartót 1. - Méretvétel a Mayához

Mielőtt belevágnál...

Varrj velem melltartót 3. - Az egyes részek kiszabása

Varrj velem melltartót 4. - Szivacs nélküli kosár varrása

Varrj velem melltartót 5. - Szivacskosár varrása

Varrj velem melltartót 6. - A kosarak bevarrása a keretbe

Varrj velem melltartót 7. - A behúzópánt bevarrása - 1.

Varrj velem melltartót 8. - Az alsó- és felsőgumik felvarrása

Varrj velem melltartót 9. - A behúzópánt levarrása, merevítők

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr6314316159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása