A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrj velem melltartót! 1.

Méretvétel a Mayához

2018. október 07. - Ágivarr

UPDATE: 2020. januárjától a Maya melltartó méretvételi módja megváltozott, az új, egyszerűbb módszer ismertetését itt olvashatod.

Mindenekelőtt vess egy pillantást a mérettáblákra! A baloldalon felsorolt mell alatt mért körméretekhez (under bust: valahány cm-től valahány cm-ig) tartozik egy-egy táblázat, amit rákattintással érsz el. A táblázatban kikeresheted a kosárméretedet, és a hozzátartozó merevítő méretét. Ez a honlapon használt merevtő-méretrendszer szerinti méret, amit muszáj beazonosítanod a megfelelő méretű minta kiválasztásához, azután pedig ez alapján megkeresheted a megfelelőt a bármelyik, számodra is elérhető merevítők közül.


maja_1.JPG

Az egyes mell alatti körmérethez tartozó táblázatok a LEHETSÉGES melltartóméreteket tartalmazzák, amiben a minta elkészülhet, azonban csak egy részük van kész, a beérkező kérések alapján szakaszosan készülnek a minták az újabb méretekre.

A táblázat első oszlopa a merevítőméret (wire size), az ezután következő EU, UK, US oszlopokból Magyarországon az európait érdemes választani, mert centimétert használ, és az A kosármérettől felfelé az ABC betűit, folytatólagosan.

A Maya szabásmintája 65-100 mell alatti körméretre és AA-K kosárméretre készülHET, ezek közük nagyon sok már megvan és le is tölthető.

A pontos méret meghatározásához két adatra van szükséged. Az egyik a mell alatti körméret (B-vel jelölve). A másik - és itt van némi eltérés a megszokott módszertől - a merevítődrót hossza, azaz a mellalap vonalának hossza (jele C). Ezek a számok határozzák meg a megfelelő melltartóméretet a Maya esetében. A mell alatti körméret pontos mérési módjáról itt írtam, a merevítő hosszát pedig a legegyszerűbben a merevítő méretének meghatározásáról leírtak alapján kaphatod meg.

Hogy megtaláld a Maya-drótméretedet (C), a tervező által használt merevítő-skálán kell kikeresned a megfelelő drótot. Ezt a skálát itt érheted el. Nyomtasd ki 100%-os méretbeállítással, keresd meg a megfelelő merevítőt, és nézd meg, milyen szám van ráírva. maja_2.JPGA Mayához a "regular length", azaz szokványos hosszúságú merevítők valók, ezek közt keresd a megfelelő méretűt (a fájl 2-3-4. oldalain találod).

Ha például a mell alatt mért körméreted 75 cm, a megfelelő drót pedig a 36-os, akkor a 72,1 cm - 77 cm-es mérettáblázatra kattintva, annak 36-os sorában kell keresned a méretedet, ami az európai 75C, így ezt a mintát kell letöltened:

maya_3a.JPG
maya_3.JPG

Ana hangsúlyozza, hogy a Maya átlagos formájú mellekre készült, és az ettől eltérő mellformák esetén a szabásminta módosítára lehet szükség.

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A sorozat további cikkei:

Néhány szó a Maya melltartóról

Mielőtt belevágnál

A szabásminta nyomtatása és kivágása

Az egyes részek kiszabása

Szivacs nélküli kosár varrása

Szivacskosár varrása

A kosarak bevarrása a keretbe

A behúzópánt bevarrása - 1.

Az alsó- és felsőgumik felvarrása

A behúzópánt levarrása, merevítők

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr3714287235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása