A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrj velem melltartót! 6.

A Maya kosarainak bevarrása a keretbe

2018. november 17. - Ágivarr

A kosarak bevarrásához elő kell készíteni a keretet. Mivel a rugalmas külső anyagot és a rugalmatlan belsőt egyként kell kezelni, érdemes őket egymáshoz rögzíteni. Hogy miért fontos, hogy a keret ne nyúljon, arról itt írtam. A keret két rétegét színt színére fordítva fektesd egymásra.

01_sternum_2.jpg

A két kosár közti részt rögzítsd egymáshoz:

01_sternum_1.jpg

8 mm szélesen varrd végig.

01_sternum_4.jpg

Fordítsd ki, és a színéről tűzd le keskenyen.

01_sternum_5.jpg

A kosarak felső széle eldolgozott, kész, már a csipke is rajta van. Ezért a két kosár közti szakasznak is eldolgozottnak kell lennie (sternum, görög eredetű szó alapján a mellcsont, angolul így hívják ezt a két kosár közti részt is). Ha a kosarak szélét a keretbe varrásuk után, a sternummal együtt dolgozzuk el, akkor ez a lépés kimarad, más módszert használunk.

A keret két rétegét célszerű egymáshoz rögzíteni, textilragasztóspray-vel, stifttel vagy férceléssel.

02_cradle_1.jpg

A keret szabásmintájáról másold át a jelöléseket, amik segítik a kosár pontos beillesztését.

02_cradle_2.jpg

Ehhez a két ponthoz kell illeszteni a kosár varrásait, így:

02_cradle_3.jpg

Ezek az illesztési pontok segítenek abban is, hogy nem keverd össze a kosarakat, és ne a jobb kosarat varrd be pl. a keret bal oldalára - ez gyakorlott varrókkal is megesik. :) Gombostűvel először ezen a két ponton tűzd össze a két részt, színt színére fordítva, a gombostűt merőlegesen tartva az anyagszélre. A széleket illesztve 1-2 centinként gombostűzz, ahogy biztonságosnak érzed.

03_cups_in_1.jpg

További két illesztési pont a keret és a kosár két-két vége, amiknél a következőre figyelj. Nem az anyag szélét, a részek csúcsait kell illeszteni, hanem azt a pontot, ahol majd a varrás kezdődik és végződik. Piros vonallal bejelöltem a későbbi varrás helyét az alábbi képeken.

1. az oldalsó részen, a hónalj alatt:

03_cups_in_2.jpg

2. a középső részen, a sternumnál:

03_cups_in_3.jpg

Ugyanez a kosár felől nézve:

03_cups_in_4.jpg

Ha nem sikerül pontosan, ne aggódj! A hónalj alatti részre később gumi kerül, az anyagot majd behajtjuk, eltűnik a pontatlanság. A sternumnál pedig eltakarhatod a kisebb hibákat egy csinos masnival :)

A szivacs kosarat is ugyanígy rögzítheted be a keretbe. A kék varrás a kosár alján egyelőre csak a kosár rétegeinek a rögzítése, ezután következik a bevarrás.

03_cups_in_5.jpg

A szélétől 8 mm-re varrd be egyenes öltésekkel a kosarat. Ezt a részt pl. a fenti képen nézve a kosár jobb szélétől kezdve fogod varrni úgy, hogy felül van a kosár, a talptól balra az egész munkadarab (mint általában), és jobb oldalon állnak ki a gombostűk, amiket, ahogy haladsz a varrással, a jobb kezeddel tudsz kihúzogatni. A keret anyagai alul lesznek, nem látod őket, ezért a kezeddel folyamatosan "simogasd" ki jobbra, ha esetleg be akarna hajlani balra a keret alá. Ha már csinálod, ez a szövegrész egyből értelmet nyer. :)

A szivacskosár bevarrva:

03_cups_in_6.jpg

03_cups_in_8.jpg

A szivacs nélküli kosár bevarrva:

03_cups_in_7.jpg

03_cups_in_9.jpg

Mielőtt a következő nagy lépésnek, a behúzópántok felvarrásának nekiállsz, még varrd a kerethez a hátpántokat. Ez nagyon egyszerű az eddigiekhez képest! Ügyelj a hátpánt irányára, felső széle a keret felső szélének folytatása legyen.

04_wing_1.jpg

04_wing_2.jpg

Varrd össze a két réteget 8 mm szélesen.

04_wing_3.jpg

Most kiszedheted a fércelést!

04_wing_4.jpg

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A cikksorozat további részei:

Néhány szó a Maya melltartóról

Méretvétel a Mayához

Mielőtt belevágnál...

A szabásminta nyomtatása és kivágása

A részek kiszabása

Szivacs nélküli kosár varrása

Szivacskosár varrása

A behúzópánt bevarrása - 1.

Az alsó- és felsőgumik felvarrása

A behúzópánt levarrása, merevítők

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr5514375547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása