A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrj velem melltartót! 5.

Maya kosár varrása melltartószivacsból

2018. november 10. - Ágivarr
Ha szivacsos melltartókosarat szeretnél, a C jelű külső anyagból kiszabott kosárrészek mellett az F jelű részeket is ki kell szabnod melltartószivacsból, ahogy itt mutattam. A szivacskosarat nagyon egyszerű összeállítani. Itt is az alsó kosárrészekkel kezdd. Ahol a szivacsok egymással találkoznak, nincs varrásráhagyás, hiszen a részeket nem a többi anyaghoz hasonlóan varrjuk össze, mert vaskos, kényelmetlen varratokat kapnánk, és azt nem szeretnénk.

img_20181027_233616.jpg

A szivacsot nem is gombostűzzük, ezért a jelöléseket sem tudjuk ezzel a módszerrel pontosan igazítani. Szerencsére a szivacs jó formatartó (mégis alakítható), és pontos szabás esetén a varrás elején és végén szépen fog illeszkedni egymáshoz a két rész. Az alsó kosárrészek felső csúcsánál illeszd egymáshoz, a mell felőli oldal nézzen feléd (a varrat mindig a színéről szebb). Így tedd a talp alá:

foam_cup_01.jpg
Szélesebb cikcakköltést használj (az enyém 5 mm), ez már biztonsággal átéri és stabilan rögzíti egymáshoz a két szivacsot. Az öltéshossz ne legyen túl sűrű, kb 2 mm megfelel. Itt is hasznát veheted az "árokbaöltő" talpnak, amiről bővebben itt írtam. Használatával pontosan egyforma szélesen ölt a tű mindkét szivacsba. Univerzális talppal való varráskor nehéz lehet a két szivacs szélét beazonosítani, szinte eltűnnek, ahogy összetolod őket. Ezért érdemes a széleket filccel végigjelölni, így ezt a vonalat tudod követni a varrás során, ez lesz a cikcakk közepén.
foam_cup_02.jpg
Az egyes részek széle nem egyenes, az íveket a varrás során fokozatosan kell egymáshoz illeszteni. Két oldalról a kezeddel finoman told egymáshoz a két részt, hogy összeérjenek. Ez egyáltalán nem nehéz, szinte magát viszi be a szivacs a talp alá. Lassan, egyenletesen varrj! Ahogy haladsz előre a varrással, a talp mögött úgy fog felfelé hajlani a már kész íves kosárrész. Az elején is a végén is erősíts el pár öltéssel. A kész kosárrész már kezdi felvenni a domború formát. :)
foam_cup_03.jpg
Most a felső kosárrészt varrd ugyanilyen módon az alsó részekhez. Kezdd el az egyik végén, erősítsd meg a varratot. Lassan haladj, és időnként ellenőrizd, hogy a jelölés jó helyre (az alsó kosárrészek találkozásához) fog-e esni. Ez a szakasz hosszabb, nagyobb a lehetőség az elcsúszásra, hiszen a szivacs kissé rugalmas. Ez a rugalmasság segít is: ha azt látod, hogy nem pontosan jó helyre fog esni a jelölés, a megfelelő oldal enyhe nyújtásával korrigálhatsz.
foam_cup_04.jpg
foam_cup_05.jpg
Kész az egyik szivacskosár. Ahogy a csak textil melltartókosárnál, itt is eldolgozhatod a varrásokat rátett textilcsíkkal - lásd itt.
foam_cup_06.jpg
foam_cup_07.jpg
A szivacsra rájön még kívülről a külső anyagból egy réteg, amit külön lépésben készíthetsz el. A C jelű részekből varrd meg ugyanúgy, mint az előző bejegyzésben mutattam, azzal a különbséggel, hogy nem kerül bele rugalmatlan bélelő. A külső anyag rugalmas, ez segít abban, hogy szépen ki tudd feszíteni a szivacskosáron. Ezért az is fontos, hogy a varratai se legyenek feszesek.
foam_cup_08.jpg
A külső réteget többféleképpen is felvarrhatod a szivacsra, most a legegyszerűbb módszert mutatom be, a bonyolultabbakat egy későbbi bejegyzésre tartogatom.
Először a három kosárrész találkozásánál illeszd a szivacsra a külső kosarat, gombostűvel rögzítsd. A varrások mentén haladj tovább, és csak annyira nyújtsd az anyagot, hogy szépen kisimuljon a szivacson. A varratokon haladva, majd körben is gombostűzd meg 2-3 centinként.
foam_cup_09.jpg
A kosarat megfordítva láthatod, hogy az enyhe nyújtás miatt a külső réteg túlnyúlik a szivacson.
foam_cup_10.jpg
Ezt majd le kell vágni, de előbb keskenyen varrd körbe a szivacs oldaláról a kosarat, így rögzítheted a következő lépésekhez a két réteget. A "keskeny" kevesebb, mint 8 mm-t jelent, így később ez a varrás nem fog látszani, beleesik majd a ráhagyásba. 
foam_cup_11.jpg
A szivacs mentén vágd le a felesleget, a szivacsot kerüld el az ollóval. :) A kosár középső felső élét (a "nyakkivágást") meg kell erősíteni, hogy használat, mosás során ne nyúljon ki (a szivacs nélküli kosárnál ez a lépés nem szükséges, hiszen abban mindenhol rugalmatlan bélés van). A rugalmatlan bélelőből vágj egy keskeny csíkot, és cikcakkal varrd fel a kosár fonákjáról.
foam_cup_12.jpg
Majdnem kész az egyik kosarad, már csak a felső élét kell eldolgozni. A legegyszerűbb egy keskeny csipkével eltakarni, díszíteni a nyakkivágást, amit kis cikcakkal tudsz felvarrni. Ana az eredeti leírásában az egész külsőrészt csipkéből készítette, és egy másfajta csipkét varrt a kosár szélére. Te döntöd el, neked hogy tetszik, bármelyik módon lehet szép az eredmény :)
foam_cup_14.jpg
A teljesen csipkementes, kicsit bonyolultabb eldolgozásról a itt írok. A csipke cakkos széle kerül felülre, a felvarrásnál csak arra kell ügyelned, hogy a cakkok legalacsonyabb pontjai is takarják a kosár szélét. Így:

foam_cup_15.jpg

foam_cup_16.jpg

A következő alkalommal a kosarakat bevarrom a keretbe.

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A cikksorozat további részei:

Néhány szó a Maya melltartóról

Méretvétel a Mayához

Mielőtt belevágnál

A szabásminta nyomtatása és kivágása

A Maya részeinek kiszabása

Kosár szivacs nélkül

A kosarak bevarrása a keretbe

A behúzópánt bevarrása - 1.

Az alsó- és felsőgumik felvarrása

A behúzópánt levarrása, merevítők

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr5114363203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása