A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrj velem melltartót! 7.

A behúzópánt felvarrása - 1.

2018. november 25. - Ágivarr

Amikor gimnazista koromban először szabott kosaras melltartókat varrtam (1990), azok még szövött anyagból készültek, semmiféle melltartó-alkatrészt nem lehetett kapni. Nem kellett, nem is lehetett behúzópánttal bajlódni.

00_kep.PNGForrás: AFI Atelier

Számomra az első pár alkalommal a legtrükkösebb dolog egy melltartó összeállítása során a behúzópánt felvarrása volt. Ebbe kerül később a merevítődrót, aminek fel kell feküdnie a mellalapra. Egy jól rögzített behúzópánt benne a dróttal a mellkasra „tapasztja” az egész keretet, ezzel elősegíti a mellek biztos tartását.

A felvarrás nehézsége az összevarrandó rétegek közti magasságkülönbségnek „köszönhető”. Nagy figyelmet kell fordítani a pánt szélétől való pontos távolságtartásra is, mert a varrás során

  1. könnyen leszaladhat a tű a pántról,
  2. túl keskeny alagút maradhat a drótnak, ami megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a behelyezését. Bontani pedig mindenki utál.

Behúzópántból többféle létezik, van olyan, aminek az egyik vagy mindkét széle végig van varrva, ez nagy segítség a felvarráskor (az általam összerakott varrócsomagok is ilyet tartalmaznak). Létezik olyan, aminek az egyik oldalán a szövésből adódóan szintén látszik egy keskeny szegély. Ez sajnos semmit nem fog segíteni a felvarrás során, mert a másik, bolyhos, puha felét fogod látni munka közben. A pántok többsége egyenes, de létezik kanyarodó változata is. Ezt értelemszerűen a merevítődrót ívének megfelelően kell felvarrni.

A behúzópánt felvarrását a szélvezetős talpak és az oldalirányban állítható tűpozíció nagyban megkönnyíti, de ezekkel nem mindenki rendelkezik (a talp könnyen beszerezhető, bővebben itt írtam róla). Ha univerzális talpad van, akkor kis gyakorlással ugyanúgy szép lesz a végeredmény. A lila melltartónál és a pirosnál sem volt még szélvezetős talpam, éppen ezért igyekeztem nagyon hasonló színű cérnával varrni. :) Neked is ezt javaslom.

A felvarrás három lépésben történik:

  1. a pántot a kosárhoz és a kerethez varrjuk,
  2. a pántot letűzzük a kosárhoz közelebbi szélén,
  3. a kosártól távolabb eső szélén is letűzzük.

Hogy tovább bonyolítsam, ebből a háromból csak az első varrást tudod most megcsinálni, a 2. és a 3. lépést megelőzi egy másik fontos munkafázis. Mégis könnyen fog menni, ha követed a bejegyzéseimet!

A gombostűket elfelejtheted, a pánt vastagsága miatt nem sok hasznukat veszed. Most pedig mutatom a felvarrást képekkel illusztrálva. Lényegi különbség nincs a szivacsos és a szivacs nélküli kosár esetében.

A melltartó kosara nézzen felfelé, a bal kosarat a közepétől, a jobb kosarat a hónalj felől varrd. A pánt bolyhos fele nézzen felfelé, ha a szélén varrott pántod van, akkor az az oldala, ahol szebb a varrat.

img_20181124_172514.jpg

Kb. 2-3 cm-t hagyd hosszabbra a pántot a varrás mindkét végén. Ne erősíts el sem az elején, sem a végén, nem szükséges, és az esetleges bontás miatt nem is érdemes. Egyenes kb. 2,5-3 mm-es öltéssel varrj. A kosarat a keretbe rögzítő varrat lesz a szamárvezetőd (amit az előző bejegyzésben mutattam), ehhez kell illesztened a pánt bal szélét a varrás során. A pántot a melltartó közepénél az anyagszélig varrd, de a hónaljnál néhány centivel előbb kezdd (jobb kosár) vagy hagyd abba (bal kosár), mint a melltartó anyagának a széle. Ide jön még ugyanis a felsőgumi, ennek a szélességétől függ, mennyivel előbb ér véget a varrat: ha 10 mm széles a gumi, 20 mm-rel előbb állj meg a varrógéppel.

A szivacsos kosár esetében itt van egy apró eltérés, amit a felsőgumi felvarrásánál elmagyarázok. Hogy ne zavarjalak össze, most ugyanúgy csináld, mint a nem szivacsosnál, én is így varrom ezen a melltartón.

img_20181124_172551.jpg

A behúzópánon, annak bal szélétől 1-1,5 mm-re varrj, ne siess és ne húzd a pántot közben, csak igazgasd a talp alá.

img_20181124_172638.jpg

Ha elsőre nem sikerül az eredeti öltések mellett haladni, semmi baj, ez a varrás a melltartó színéről nem fog látszani. Itt láthatod, hogy túllóg a pánt a kosáron:

img_20181124_172802.jpg

A pánt alatti felesleges anyagszéleket vágd vissza 2-3 mm szélesen.

img_20181124_172822.jpg

Az 1. lépés kész. A 2. és a 3. előtt fel kell varrnod az alsó- és felsőgumikat, amiről a következő bejegyzésem fog szólni.

Ha van még egy kis darab behúzópántod, akkor érdemes vele megerősíteni a melltartó oldalvarrásait is. Kis méretben is jobb tartást ad a keretnek és a hátpántnak, nagy méretben pedig szinte nélkülözhetetlen az oldalsó merevtőpálca, amit a felvarrt pántba tudsz belehúzni (a pálca darabra és méterben is elérhető itthon, de használt melltartókból is ki lehet szedni).

01_merevitopalca.jpg

A pántot a keret és a hátpánt találkozásához varrd fel. Fordítsd a fonákjával kifelé a melltartót, tedd magad elé úgy, hogy a hátpánt (powernet) legyen felül, a melltartó többi része pedig balra. Ugyanúgy a varráshoz illeszd a pántot, ahogy az előbb mutattam. Szintén hagyd hosszabbra a pántot, és a varrást az elején és a végén is rövidebbre készítsd.

img_20181124_172905.jpg

img_20181124_172924.jpg

A kész pántot majd a keret felé hajtva fogod rávarrni a melltartóra, így kell állnia, ahogy a fenti képen látod.

A következő lépés az alsógumi és a felsőgumi felvarrása lesz. A nehezén már túl vagy, innen már egyszerűbb és gyorsabban is megy!

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A cikksorozat további részei:

Néhány szó a Maya melltartóról

Méretvétel a Mayához

Mielőtt belevágnál...

A szabásminta nyomtatása és kivágása

A részek kiszabása

Szivacs nélküli kosár varrása

Szivacskosár varrása

A kosarak keretbe varrása

Az alsó- és felsőgumik felvarrása

A behúzópánt levarrása, merevítők 

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr7614391502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása