A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrj velem melltartót! 9.

A behúzópánt levarrása, merevítők

2018. december 16. - Ágivarr

Az előző részben felvarrtad a gumikat a melltartóra. Most következhet a korábban félig felvarrt behúzópántok végső rögzítése a kerethez. Ezekbe a pántokba teszed majd a merevítődrótot és a merevítőpálcát, ezért végig és könnyen átjárhatónak kell lenniük. Ha előbb készíted el teljesen a pántokat és aztán varrod fel a gumikat, a behúzópánton is átvarrsz, elzárod a csatornát, nem tudod majd belehúzni a drótot. Ennél a fazonú melltartónál ugyanis - mint a legtöbb merevítős melltartónál - az alsógumi és a merevítődrót behúzópántja átfedésben vannak.

atfedes.jpg

Ez a lépés rövid és egyszerű, csak három dologra kell ügyelni:

  • a varrások a behúzópántra essenek,
  • lehetőleg egymással párhuzamosak legyenek és
  • elég távol legyenek egymástól, hogy közéjük könnyen beférjen a merevítő.

A pántot a melltartó két oldaláról is varrhatod.

Ha a fonákoldalon varrod, egyszerűbb a pánt szélétől egyenletesen haladni, viszont az anyag színéről nézve nem biztos, hogy az eredeti, kosarat a keretbe rögzítő varrattal párhuzamosan tudsz végig haladni. Ez azonos színű cérnánál nem feltétlenül tűnik fel.

Ha a színoldalról varrod, akkor biztosan szép, párhuzamos tűzést tudsz készíteni az eredeti varrattal, de nagyon kell ügyelni, hogy a pántot is átvarrd, ne menj le róla a tűvel a varrás során. Én a jobb láthatóság kedvéért varrok kék cérnával, így minden egyenetlenség hatványozottan látszik. 

A behúzópánt két túllógó végét igazítsd el és rögzítsd gombostűvel a melltartó alatt a keret felé hajtva, így eltakarja a varrásráhagyásokat is.

maya_channeling_kesz_1_a.jpg

Egyenes öltésekkel, kb. 2 mm-re az eredeti varrással párhuzamosan varrd végig a keretet, alatta a pánttal, az elején és a végén erősíts el. Ez a 2 mm biztosítja, hogy biztosan átvarrd a behúzópántot is. A varrás helye:

01.JPG

maya_channeling_kesz_2.jpg

A talp mögött szépen látszanak az öltések:

maya_channeling_kesz_3.jpg

Kész az első öltéssor:

maya_channeling_kesz_4.jpg

A pánt másik szélén is varrd végig, párhuzamosan az első tűzéssel. A behúzópántok 10-11-12 mm szélesek, méréssel tudod ellenőrizni, hogy milyen messzire essen a második varrás az elsőtől. Minimum 6-7 mm széles "alagút" maradjon a merevítődrótnak. Ezzel a második varrással át fogsz menni az alsógumin is, ez nem véletlen vagy hiba, az ilyen melltartóknál ennek így is kell lennie. A második öltéssor helye:

02.JPG

Az alsógumira rávarrt behúzópánt stabilizálja is a gumit. Ha a gumi és a pánt egymás alatt fut egymástól függetlenül, a gumis rész könnyebben aláfordul viselés közben. A legtöbb longline (hosszított keretű) melltartóval is gyakori probléma ez, a mozgás, a kisebb-nagyobb zsírpárnák miatt előfordul pöndörödés, aláfordulás.

A második varrás párhuzamosságában megint segít a talp széle:

maya_channeling_kesz_5.jpg

A talp mögött pedig látszik is a két párhuzamos öltéssor:

maya_channeling_kesz_6.jpg

Kész a két varratsor:

maya_channeling_kesz_7.jpg

Most következik a merevítődrót behelyezése. Ugyan behúzópánt a neve, a drótot mégis lényegében betoljuk a csőszerű pánt alagútjába.

kepkivagas_1.JPG

A merevítő alacsonyabb vége néz a melltartó közepe felé, a magasabb vége lesz a hónalj felé. Hogy melyik a középső vége, azt általában színes végződés is mutatja, de ha leteszed magad elé, szemre is könnyen megállapíthatod (a Mayánál szokványos drótot használunk, de vannak olyan drót-típusok, amiknél ez nem ennyire egyértelmű).

maya_channeling_kesz_14_1.jpg

A merevítődrót helyes kiválasztásáról itt írtam. Ha befűzöd a pántba, mindkét végén 1-1 cm szabad résznek kell maradnia, hogy a drót a test mozgásához alkalmazkodhasson, vele együtt mozoghasson. Ehhez hely kell. Ha ez hiányzik, a drót belefeszül a pántba, akkor hamar ki fogja lyukasztani a pántot, ami egyenlő a melltartó halálával.

A merevítős melltartó varrása mindig a megfelelő méretű drót kiválasztásával kezdődik. A Maya szabásmintát szokványos dróttípushoz tervezték. Ha a megfelelő méretű drót és a helyesen kiválasztott méretű szabásminta (majd az ez alapján varrt jó kosárméretű próbamelltartó) ellenére nincs elegendő helye a drót mozgására a behúzópántban, a szabásmintát módosítani kell a drótnak megfelelően. A módosításokkal a későbbiekben foglalkozom.

A behúzópántot a két végén le kell zárni, hogy a merevítődrót ne bújjon ki. Ezt reteszelésnek hívják, és két egyenes, majd két sűrű és kicsi cikcakk-öltéssorból áll, oda-vissza varrva, és teljesen hasonló a farmernadrágok övbújtatóján látható erősítő varrással. A rajzon pirossal jelöltem a reteszek helyét.

04.JPG

A melltartó felső szélétől kb. 3 mm-re, a széllel párhuzamosan készítsd a reteszt, a pánt szélességében. A melltartó közepén, a sternumnál (lásd bővebben itt) zárd le először a behúzópántot, ezután fűzd be a drótot, majd a hónalj felőli végén is készítsd el a reteszt.

maya_channeling_kesz_13_b.jpg

Ez a szabásminta láthatóan nagyobb sternumszélességgű, ami van, akinek jó, van, akinek kisebb a távolság a két mell között. Ezen a ponton is módosítható a szabásminta, a módosításokkal a későbbiekben foglalkozom.

Füzd bele a drótot a behúzópánt alagútjába a színes végével előre.

maya_channeling_kesz_15.jpg

A merevítőpálcák behúzópántjait is ugyanilyen módon készítsd el. Itt annyival könnyebb dolgod van, hogy rövid szakaszokat kell csak varrni, azokat is egyenesen.

01_merevitopalca.jpg

Használhatsz méterben és darabra kapható merevítőpálcát is, ez utóbbi különféle hosszúságú lehet. A reteszelést ugyanúgy készítsd.

03.JPG

maya_channeling_kesz_10_a.jpg

 A reteszek elkészítése után vágd le a felesleges pántvégeket.

kezdokep.jpg

Ha szemfüles voltál, észrevetted, hogy a melltartó, amit az egyes lépések bemutatására készítettem, nem szimmetrikus. Egyik kosara szivacsos, a másik szivacs nélküli, ugyanabban a méretben. A kosarak tükrözésével mégis megmutathatom, hogyan néznének ki a melltartók, ha mindkét kosárral külön-külön megvarrtam volna őket.

Szivacs nélküli változat:

maya_channeling_kesz_20_ab.jpg

Szivacsos változat:

maya_channeling_kesz_19_ab.jpg

A merevítődrót mindkét esetben szépen összefogja a kosarakat, keretet ad nekik. Ha elkészül, modellen is megmutatom!

Felkészültél a melltartóvarrás utolsó részére?

A cikksorozatban bemutatott melltartóhoz

minden kelléket megtalálsz

a Facebook csoportban!

A cikksorozat további részei:

Néhány szó a Maya melltartóról

Méretvétel a Mayához

Mielőtt belevágnál...

A szabásminta nyomtatása és kivágása

A részek kiszabása

Szivacs nélküli kosár varrása

Szivacskosár varrása

A kosarak keretbe varrása

A behúzópánt felvarrása

Az alsó- és felsőgumik felvarrása

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A Maya melltartó kapcsán rendelkezem a tervező jóváhagyásával a honlapján közzétett útmutatók, képek alapján a saját leírásaim közzétételét illetően. A Maya melltartóval kapcsolatos cikkeim emellett minden esetben a saját tapasztalataim leírása.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr3014488142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása