A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Hogyan válassz megfelelő méretű merevítődrótot?

2018. szeptember 21. - Ágivarr

Ez a bejegyzés a megfelelő méretű merevítődrót kiválasztásáról szól, nem a különféle fazonú vagy gyártmányú merevítők közti választásról. Tegyük fel, hogy megvan a kívánt merevítőfajta (sokéle van, ezekről később), és abból a fajtából, fazonból szeretnéd megtudni, hogy melyik a te méreted.

A merevítődrótot valaki vagy szereti vagy nem, aki nem szereti, az vagy valóban nem tudja magán elviselni, vagy nem megfelelő méretűt hord, és ezért nem tudja elképzelni sem, hogy lehet kényelmes, észrevehetetlen egy megfelelő méretű merevítő.

A merevítőnek a forma kiemelésén kívül a tartás elősegítésében is nagy szerepe van, de ezt a szerepet csak akkor tudja megfelelően ellátni, ha jól felfekszik a mellkason, nincs alatta rés sem oldalt, sem elöl.

kep_1.JPG

A legtöbb fehérneműs webshopnak van merevítődrótja is, és szinte mindegyiknek más a kódolása, számozása. A pontos másukat tartalmazó pdf-et le tudod tölteni és ki tudod nyomtatni. Mindig elmondják, hogy hogyan nyomtass, hogy pontos méreteket kapj, általában 100% nyomtatási arányt kell választani.

Ha kinyomtattad, három lehetőséged van.

1. Az első az egyszerűbb: ha van/volt olyan melltartód, ami pont jó, és kivetted belőle a merevítőt, közvetlenül tudod használni. Helyezd rá a kinyomtatott lapra, és válaszd ki, melyik méretű mintához hasonlít a legjobban! Ha alakra is nagyon eltér, akkor más típusú, fazonú drótot keress. Ha szabásminta alapján varrsz, a leírásában pontosan megadják, hogy milyen drót való hozzá. Ahonnan a minta van, többnyire ott is találsz merevítő-skálát, érdemes kinyomtatni, még ha nem is tőlük akarsz vásárolni, de összhasonlításképp szükséged lesz rá.
A képen látható merevítő szinte tökéletesen illeszkedik az én francia merevítőskálám 120-as drótjára, így ezt a méretű merevítőt kellene választani.

kep_2.jpg

2. Ha nincs megfelelő méretű merevítőd, akkor egy közepes erősségű drótból hajlíthatsz a melled alapjára illeszkedő ívet, és azt teheted a papírra. Mivel mindenki egyedi forma és méret, ezt a módszert nehezebbnek fogod találni, és zavarba ejtő lehet azzal szembesülni, hogy a drót nem csak 2D-ben hajlik meg a mellkasodon hanem mindenfelé görbül. Pedig ez teljesen természetes! Mivel mérték, domborulat után gyártott merevítődrót (kereskedelmi forgalomban) nincs, és kénytelenek vagyunk a 2D-ben hajlított drótokból választani, érdemesebb a következő módszert követni.

3. A kinyomtatott skálát ragaszd fel egy vastagabb papírra, kartonra, de ne legyen túl vastag, csak amit még tudsz ollóval vágni. Tippeld meg, hogy melyik méret lesz jó. A jónak gondolt méretnél kisebb merevítő belső vonalán haladva vágd le a merevítő feletti papírrészt. A végeinél vízszintesen vágj, a drót középre eső (színes) végénél pedig 1-1,5 cm-re lefelé is vágj le a papírból valamennyit. Így a két mell közé fog férni a karton. Ne vágd végig függőlegesen, mert akkor levágnád a nagyobb drótok végeit, azokra pedig szükség lesz, hiszen biztonságból a kisebb mérettől indultál. A sarkokat le is kerekítheted.

kep_4a.jpg

Illeszd a mellalaphoz a kartont. A mellalap az az íves vonal a mell alatt, ami a mell kiindulását mutatja, ahol a mell a mellkasból kiemelkedik. Ha kicsinek érzed a kivágott U-alakot, vád ki a következő méretet, mindaddig, amig a megfelelőt meg nem találod. Ha az U-alak kisebb, mint a mellalap, akkor a merevítő be fog vágni, szúrni valamelyik vagy mindkét végén. Ha az U-alak nagy, a merevítő középen kényelmetlen lesz, oldalt pedig a hónaljba fog szúrni.

A merevítődrót méretének kiválasztása a mellalap meghatározásával kezdődik. Ugyanígy a mellalap formájától függ a merevítődrót fazonja, formája, nem mindenkinek jó mindenféle merevítő. Ha az egyik merevítő annak ellenére szúr, hogy pontosan a mellalapon fekszik, akkor túl hosszú, rövidebb típusú merevítő után kell nézni.


wire_fitting.jpg

Sokat segíthet, ha elmész egy fehérnemű szaküzletbe (nem sarki vegyesboltba, hanem tényleg szaküzletbe!) és többféle fazonú melltartót felpróbálsz. Érezni fogod, hogy melyik az a fajta merevítő, ami az adottságaidhoz a legjobban passzol, a legkényelmesebb. A (szakképzett) eladótól megtudhatod, milyen típusú a melltartó, milyen merevítő van benne.

Egy fontos dolgot szeretnék kihangsúlyozni. Azoknak a nőknek a többsége, akik melltartót varrnak szerte a világban, mind azért kezdtek ebbe bele, mert nem találtak a méretükben, alkatukhoz megfelelő, kényelmes melltartót a boltokban. Kevesebben vannak azok, akik találnának, talán van is nekik megfelelő, mégis varrnak maguknak, mert ez a hobbijuk, örömmel csinálják. Fehérnemű-szaküzletbe menni, nézelődni, próbálni jó dolog, és akkor sem néznek rád csúnyán, ha nem veszel semmit, mert a szakképzett eladók pontosan tudják, hogy milyen nehéz a megfelelőt megtalálni. Ha te mégis megtalálod a tökéletes melltartót és megteheted, vedd meg!

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr8114254209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása