A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Milyen varrógép kell az otthoni fehérneművarrásához?

2018. szeptember 15. - Ágivarr

Felbontom több részre ezt a kérdést, több szempontból rávilágítva a varrógép témakörre.

1. Megfelel-e a háztartási varrógép az otthoni fehérneművarráshoz?

2. Mik azok a kényelmi funkciók, alkatrészek, amik megkönnyítik a munkát, de nem nélkülözhetetlenek?

3. Szükséges-e, használható-e egyáltalán az overlock gép?

varrogep.jpg

Ezzel a kedves, virágos, régi varrógéppel is szeretném érzékeltetni, hogy nem kell a varrógép-témakört túlgondolni.

1. Megfelel-e a háztartási varrógép az otthoni fehérneművarráshoz?

Igen, sőt, ez felel meg igazán. Még egy régi háztartási varrógép is tud egyenesen és cikcakkal varrni, ami a fehérneművarráshoz feltétlenül szükséges két öltésfajta. Függően attól, hogy mit varrsz éppen, ezt a két öltést (és ezek módozatait) nagy gyakorisággal fogod váltogatni, épp ezért jó, hogy egy gépen vannak. Ezzel az ipari gépeket ki is lőttük, hiszen azokat arra találták ki, hogy egyféle műveletet nagy mennyiségben végezzen rajtuk valaki, majd másvalaki egy másik fajta varrást egy másik gépen készítsen el.

Fontos azonban, hogy a varrógép megbízhatóan működjön! A legtöbb hibát tudja orvosolni egy varrógépszerelő, vagy beállítással, vagy alkatrészcserével. Én a nagymamám lábbal hajtós Pfaff gépén tanultam meg varrni. Hamar átnyergeltem az Anyukám Naumann gépére, és azon varrtam 10 éven át. Később lett saját, új varrógépem, egy Gritzner, amit idén cseréltem le, 20 éves korában. Összesen egyszer kellett szervizbe vinni, mert öltéseket hagyott ki, és az átfűzés-tűcsere-cérnacsere sikertrió sem oldotta meg a problémát. Kiderült, hogy a hurokfogó (amibe az orsótokot (és amibe az orsót) tesszük) egyik alkatrésze elkopott, és nem volt képes felkarolni az alsószálat. Ezt az alkatrészt a szerelő kicserélte, és azóta újra megbízható a gép.

2. Mik azok a kényelmi funkciók, alkatrészek, amik megkönnyítik a munkát, de nem nélkülözhetetlenek?

Míg az alkatrészek jelentős része a régi varrógépekhez is beszerezhető, a kényelmi funkciókkal sajnos nem lehet "kibővíteni" a meglévő gépet. Így ezeket csak akkor érdemes végiggondolni, ha új gép vásárlása előtt állsz. Könnyű elveszni a rengeteg új funkcióban, ezért úgy menj el vásárolni, hogy az igényeidet fejben már tisztába tetted. Azzal a pár funkcióval, ami miatt a választásod egy adott gépre esik, kapsz egy rakás olyan funkciót is, amit soha az életben nem fogsz használni, de muszáj megvenned azokat is, benne vannak a gépben. Gyakran ezek a "felesleges" funkciók emelik meg egy gép árát. El kell döntened, hogy az a néhány plusz megéri-e neked a magasabb árat.

Nézzük először az alkatrészeket:

  • 1/4-es talp: A legtöbb fehérnemű-szabásminta a tengeren túlon készül, ahol mindig hozzáadják a varrásráhagyást. Ez a melltartók esetében szinte mindig 1/4 inch, kb. 6 mm. Ez a talp segít abban, hogy az anyagszéltől pontosan 6 mm-re varrj, lényegében a talp széle a távtartó, szamárvezető (lásd az 1. képet, a baloldali talp szélvezetővel, a jobboldali anélkül).
  • stitch in the ditch presser foot = kb. árokbaöltő talp. Lényege, a talp közepén előrenyúlik egy vékony, függőleges fémlapocska, amivel jóval a tű előtt (1,5-2 cm) tudod irányítani a varrást. Így nem a gyorsan mozgó (szemrontó) tűt kell nézned, hogy vajon jó helyen varrsz-e, hanem előrébb ezt az egy helyben lévő lapocskát (lásd a 2. képet).
  • megfelelő varrógéptű: az anyagtól függően jersey, stretch vagy super stretch tű használatával elkerülhető a vékony, hurkolt anyagok károsodása. Míg a hegyes végű, univerzális tűk átszúrják, átvágják a hurkolt kelme szálait, a gömbhegyű tűk a szálak közt törnek utat maguknak, nem károsítják a hurkolt anyagot, a varrás mellett nem pattannak el a szemek (lásd a 3. képet). Léteznek olyan - főleg vintage - szabásminták, amikhez szövött anyagot kell használni, ekkor természetesen megfelelő az univerzális, hegyes tű. Azt ugye mondani sem kell, hogy a vékony anyagokat vékony tűvel varrjuk.

1-4_talp.jpg

stitch_in_the_ditch_talp.jpg

stretch_needle.jpgKövetkezzenek a kényelmi funkciók:

  • fokozatmentesen állítható öltéshossz és öltésszélesség: az öregebb varrógépeken előre meghatározott szélességű és hosszúságú (pl. 2-3-4-5 mm) öltéseket lehet beállítani, sőt, az alacsonyabb árkategóriás új varrógépeken is. Ezek nagy valószínűséggel megfelelnek a fehérneművarrás során. A fokozatmentesség azt jelenti, hogy milliméter-ugrás nélkül, magad határozhatod meg az öltés méretét (pl. 2,1 mm). Ha tekerőgombos ez a funkció, akkor nehezebb újra és újra ugyanarra a méretre visszaállítani a szabályozót (de bejelölhető pl. alkoholos filccel). Ez a digitális kijelzőkkel ellátott gépeken sokkal egyszerűbb, sőt, többnyire el is menthetők a beállított kedvenc öltésfajták.
  • háromlépéses vagy közbeöltéses cikkcakk: általában tudják a varrógépek ezt az öltéstípust, aminél a cikk is 3 öltésből áll, és a cakk is 3 öltésből áll. Nagyon erős és széles, lapos varratot eredményez, ami a szélesebb gumik varrásánál nagy előny.

3-step-4-step-zig-zag-stitches.jpg

  • állítható talpnyomás: a nagyon eltérő vastagságú vagy a rugalmas anyagok varrásakor előny. Automata változata (amikor a gép érzékeli, hogy milyen nyomást fejtsen ki az anyagra a lehető legjobb anyagtovábbítás érdekében) bizonyára maga az álom, ez az igazán drága varrógépek funkciója. De a manuálisan állítható talpnyomással is sokkal könnyebb a rugalmas anyagok varrása, hiszen ha kisebb erővel szorítja le az anyagot a talp, könnyebben továbbítja az anyagtovábbító, tehát nem nyúlik meg az anyag.

Még számtalan funkciót tudnék felsorolni, ami megkönnyíti a varrást. Ha ezek bővebben érdekelnek, nézd meg a YouTube-on néhány nagyobb márka mini videóit a varrógépeik funkcióiról, rengeteg van belőlük!

Hogy teljes legyen az én listám a fehérneművarrást segítő dolgokról, muszáj megemlítenem a

  • megfelelő cérnát. Vékony poliészter cérnával varrj! Erős és nehezen szakad. Én gépi hímzőcérnával varrok, mert extra vékony, fényes a felülete és a lehető legerősebb ebben a vastagságban, ráadásul millió színben van és nem drágább, mint a sima poliészter társa.
  • vékony gombostűt. Itthon én csak a Clover márka kétféle vékony gombostűjével találkoztam. Hosszabbak, mint a hagyományos gombostű, ami azért jó, mert a nagyon vékony anyagokat nem csak kétszer, hanem több ponton is átszúrhatod velük, így kevésbé tud kicsúszni pl, a csipkékből. Vigyázz, mert könnyen hajlik és nagyon szúr!

  • közepes és kisméretű körkés. A 18 mm átmérőjű penge alkalmas a kisebb kanyarokban is, általában azonban a 28 mm átmérőjűt használom. Egyszeri beruházás után a pengék viszonylag olcsón pótolhatók, egy pót-tokban sok penge van.

olfa_28mm_quick_change_rotary_cutter_1.jpg

  • vágóalátét. Egy közepes méretű (A2) is elég, ezen már nagyobb méretű bugyikat is tudsz szabni. Nagyon sokat használom őket, és igazán nem tudok különbséget tenni az öngyógyuló és a butább változat között...
  • kisméretű átlátszó vonalzó cm és inch beosztással. A fehérneművarró világ USA- és Kanada-központú, nem árt az inch-es vonalzó a fiókban!


Ha varrógép vásárlás előtt állsz, nézz utána neten, melyik gyártónak van helyi forgalmazója, ahol kipróbálhatod a gépet. A "tesztvezetés" nagyon fontos, a varrógépet sokáig fogod használni. Jó, ha van helyi szervize is a gyártónak, és az online elérhető használati utasítás jellegű videók is hatalmas segítséget jelentenek. Van olyan nagy gyártó, aki ma is nagy név a gépek közt, de messze nem az a minőség, mint amit megszokásból, gondolatban hozzá kapcsolunk. Ha teheted, menj el egy varrógépszerelőhöz és érdeklődj, mit visznek hozzá gyakran, mi az ő véleménye.

3. Szükséges-e használható-e egyáltalán az overlock gép?

Szükséges? Nem. Használható? Igen, nagyon kevés esetben. A fehérnemű mint gyűjtőfogalom sokféle ruhadarabot takar, mégis a leggyakrabban a bugyit és a melltartót értjük alatta.

A bugyivarrós írásomban láthattad, hogy milyen technikával kell készre varrni egy bugyit. Ettől az egyes fazon- vagy anyagmódosítások esetében sem nagy az eltérés, ha van is, inkább a hagyományos öltések felé tolja el az arányt, mintsem az overlockkal varrható részek számát növelné. Lábköz, oldalvarrások. Ennyi varrható legfeljebb lockkal, ami gyors fejszámolás után is a teljes varrás legfeljebb 1/9-1/10 része. Ha nincs overlockod, csak ezért ne vegyél.

A melltartó esetében a válasz ennél is egyszerűbb. Ha megnézed egy melltartó belsejét, nem látsz olyan varrást, amit overlockkal érdemes készíteni, sőt, a többségét lehetetlen, hiszen rengeteg egyenes varrás van benne. Néhányszor voltam egy francia fehérnemű cég magyarországi gyárában, ott sem láttam ilyesmit. Még az olcsóbb kategóriás, vacak anyagból és kellékekkel varrott melltartókat sem overlockkal készítik. Minden öltés helye milliméterre pontosan számít, a két tűs varrás nem támogatja a finom kanyarodást, a nagy talp eltakarja a varrást, a varrási sebesség gyors, a kés felesleges stb. Overlockkal melltartót varrni olyan, mint motorfűrésszel bonsai fácskát metszeni.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a téma, zárt facebook csoportomhoz itt tudsz csatlakozni.

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr614236559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása