A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Maya melltartó egyszerűbben

Egyszerűsítés az ingyenes minta méretmeghatározásában

2020. január 09. - Ágivarr

A hét elején Ana (AFI Atelier) egy új posztjával találkoztam, ami jó hírt jelenthet sokaknak. Az általa tervezett Maya melltartó szabásminta (még mindig az egyetlen ingyenes melltartó minta merevítő köré tervezve – itt olvashatsz róla részletesen magyarul) sokak számára nehezen értelmezhető méretszámítási módját gondolta újra, és kialakított egy egyszerű kalkulátort a honlapján. A mért adatokat egyszerűen be kell vinni, majd a kalkulátor megmondja, mekkora merevítődrót a számodra megfelelő, mekkora méretű szabásmintát tölts le.

4.JPG

Kép forrása

Az alábbi írás az eredeti poszt lényegének fordítása, helyenként a saját megjegyzéseimmel.

Pontosan mi változott?

Először is az, hogy mit kell magadon megmérned (az eredeti mérési módot magyarul itt olvashatod)

  • a mell alatti körfogatot ugyanúgy kell megmérned, mint korábban.
  • a merevítődrót hosszát azonban az új módszerben már nem használjuk, helyette az alsó kosármélységet kell megmérned (BCD, Bottom Cup Depth). Erről a mért adatról egy és még egy melltartóvarrásom kapcsán írtam, 2019-ben már néhány nagy tervező áttért az ezzel való, pontosabb eredményt hozó méretmeghatározásra. A saját testeden meg tudod mérni a szükséges adatot, viszont ezt mindkét mellen szükséges, mert a két mell igen gyakran nem egyforma.

Ezt a három adatot (mell alatti körfogat, jobb mell alsó kosármélysége és bal mell alsó kosármélysége) egy méretkalkulátorba tudod bevinni, ami kiszámolja a melltartóméretedet. Minden más változatlan, a Maya melltartó méretezése és a letöltő felület ugyanaz, mint korábban volt.

Mért volt szükséges a változtatás?

Egyrészt sokan nem tudták helyesen megmérni a merevítődrót hosszát, a módszeren nehéz volt kiigazodni. Másrészt a korábbi mértek használatával nem lehet pontosan lekövetni női mellek ezreinek változatos formáját és volumenét, mint ahogy a bolti melltartók esetében sem elegendő a boldogsághoz két méret, amire a szabásminta „ipar” gyorsan kapcsoló szereplői már elkezdtek reagálni, pontosabb módszereket keresni, hiszen a bolti, korlátozott számú lehetőséggel szemben a magadnak varrt melltartó lényege pontosan az, hogy illik rád. Az új módszer pontosabb szabásmintát, jobb illeszkedést eredményez.

A melltartóvarrásban tényleg a legfontosabb és legnehezebb dolog a helyes méret meghatározása, ennek része a merevítődrót méretének megállapítása. Ebben segít az új kalkulátor az AFI Atelier honlapján. Az eredményül kapott drótot minden esetben a testen is ellenőrizni kell, ahogy a cipőt es felpróbáljuk, nem elégszünk meg azzal, hogy pl. 38-as. A megfelelő merevítődrót feltétlenül szükséges a szabásminta későbbi alakításához, hiszen ennek mentén emeljük vagy vesszük lejjebb pl. a hónalj alatti részt vagy az eleje középrészt. A drótok pontos képét tartalmazó pdf-ek továbbra is letölthetők.

A kalkulátorból kapott eredmény csak a Maya melltartó megfelelő méretének meghatározásához nyújt segítséget, más tervezők szabásmintáiból ne ezen keresztül próbáld megtudni a méretedet! Ha bármilyen problémába ütközöl, lépj kapcsolatba Anával (vagy velem, leszek a postás), ezzel segíted a kalkulátor jobb működését.

5.JPG

Kép forrása

Most pedig mutatom, hogy működik a mérés és a kalkulátor.

Méretvétel: A szükséges méréseket egyenes testtartással, a legjobban illeszkedő (nem push-up, nem formázott szivacs) melltartódban végezd, mm/cm beosztású mérőszalaggal.

  • mell alatti körfogat: közvetlenül a mellek alatt mérd
  • alsó kosármélység: mellbimbóktól lefelé, függőlegesen a mellalap-vonalig, ahol a mell a mellkastól elválik

2.JPG

Kép forrása

Mért adatok bevitele és a kapott eredmény megjelenítése (pirossal beleírtam magyarul):
3_1.JPG

Remélem, kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbáld a Maya melltartót! A részletes varrásleírást itt találod. Ha elakadnál, a facebook csoportban mindig kérdezhetsz!

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr3815399876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása