A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Állítható vállpánt készítése

2018. június 16. - Ágivarr

Megvarrtam egy másik anyagból a Hyacinth bralette-et, egy kicsit jobb lett mint az első, de a lényeg nem változott. Lányoknak, kisebb mellű nőknek találták ki. Viszont a vállpántját most nulláról készítettem el, így meg tudom mutatni, hogyan a legegyszerűbb.


02 Hyacinth No2 (6)c

Anyagom fehér alapon sötétbordó mintás, bordó gumikat fogok hozzá használni, és fém kellékeket. Eredetileg bordó karikákat terveztem, de a fém jobban látszik a fotókon...

03 Cut Hyacinth (3)

Általában azt mondják, hogy egy vállpánthoz kb. 45-50 cm hosszú vállpántgumi kell. Ez akkor igaz, ha a teljes vállpánt  gumiból van. Van olyan melltartó, aminek a felső kosarával egybeszabott vagy hozzá varrt, a kosár anyagával megegyező anyagú a vállpánt egy része, mint pl. a piros melltartónál. Ekkor csak a vállpánt hátsó része gumi.

A vállpántgumi egy erősebb, sokkal kevésbé rugalmas, lapos, a bőr felőli oldalán plüss-szerű, a színoldalán gyakran fényes, mintás szövésű gumi, 10 mm-től akár 2,6 cm szélesséig (kb. 1 hüvelyk/inch) kapható. A többi gumi vállpánt céljára nem alkalmas, mert a túlzott rugalmassága miatt nem tart megfelelően, a mellek ugrálni fognak. Ha valamilyen díszes, egyéb gumit használunk, akkor aláerősítünk vállpántgumival. Ha pedig a kosár anyagából készítjük a vállpánt egy részét (az elülsőt), akkor is aláerősítünk, hogy az a rész ne nyúljon.

A karikák és szabályozók szélessége a vállpántgumi szélességéhez igazodik, mindig pontos méretet válassz, mert a kicsi gyűri a gumit vagy lehetetlen belefűzni, a nagyban pedig csúszni fog a pánt.

Ha vállpántgumit veszel, készülj több melltartóra. Nem csak azért, mert nem fog elsőre tökéletesen passzolni, hanem mert 1. többet akarsz majd készíteni, 2. takarékosságból: ha mindig veszel 1 métert pl. és leesik belőle 10-15 cm, akkor idővel a sok 10-15 cm-ből kijönne egy újabb vállpánt. Nem szabad levágni előre azt a 45-50 cm-t! Megmutatom mindjárt, hogyan!

Egy melltartóhoz alapesetben 2 karika és 2 szabályozó kell. Első lépésként fűzd rá a gumira az egyik szabályozót. A gumi színe van felfelé a képen. Kb 2 cm-re legyen a végétől a szabályozó.

01 Adjustable strap (2)

Ez a 2 cm elég arra, hogy a varrógép talpa kényelmesen elférjen a szabályozó mellett. Hajtsd alá a túllógó részt, és egyenes öltéssel, négyszer oda-vissza varrd össze a gumi színéről.

01 Adjustable strap (3)

A fonákján vágd vissza 2 mm szélesen a túllógó részt.

01 Adjustable strap (5)

A gumi másik, szabad végéről húzd rá a karikát.

01 Adjustable strap (6)

Hajtsd a gumi szabad végét alá, és fűzd be a szabályozóba.

01 Adjustable strap (7)

Oldalról jobban látszik:

01 Adjustable strap (8)

Ekkor még az egész gumimennyiséged megvan, nem vágtad le a hosszát, mert pontosan nem is tudod, mekkora kell. Lehet, hogy a 45-50 cm rövid lenne, de lehet, hogy feleslegesen sok. Lehet, hogy utána úgy kellene beállítanod a szabályozót, hogy pont kényelmetlen helyre esne.

01 Adjustable strap (9)

A karikát varrd a melltartó kosarának felső széléhez. Ennek a csatlakozási pontnak a kialakítása sokféle lehet, most a Hyacynth esetében mutatom. Bolti melltartók esetében gyakoribb, hogy a hátpántra varrnak egy darab vállpántgumit a karikával, most az ellenkező módszert látod. Hogy ez miért tetszik jobban nekem, az előző bejegyzésben olvashatod.

01 Adjustable strap (10)

Most próbáld fel a melltartót, és kérj segítséget.

01 Adjustable strap (11)b

Elöl állítsd be úgy a csúszkát, ahogy neked kényelmes és könnyen elérd. Nem érdemes 10-15 cm hosszan duplán hagyni a gumit, mert az idő múlásával, ahogy az anyag és a gumi öregszik, egyre inkább meg kell majd húzni, kiengedni pedig soha. Ha beállítottad, akkor vesd át a válladon, a segítőd pedig a gumit tűzze a melltartóhoz úgy, hogy

  • olyan feszes legyen, ahogy viselni fogod,
  • kellőképpen közel legyen a közepéhez azért, hogy ne csússzon le a válladról,
  • a hátpánt alsó szélén 1 cm-t túlnyúljon (figyelem, ez csak ennél a típusú hátnál, a másféléknél külön mutatom).

Most vágd le! Ez alapján már a másik vállpántot is elkészítheted, levághatod, és a lehető legkevesebb gumit dobtad ki.

Alul és felül is varrd a hátpánthoz a gumit, ahogy az előző bejegyzésben mutattam.

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr4214054740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása