A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Az első melltartó

Ami valóban melltartó-anyagokkal, kellékekkel készült

2018. február 17. - Ágivarr

Ezt a melltartót a múlt év végén varrtam. Egy bralette volt, azaz melltartócska, a melltartó kistestvére. Kisebb mellekre való, ami nem azt jelenti, hogy nagyobb kosármérettel ne lehetne felvenni, de messze nem ad olyan tartást, amit egy nagyobb méret megkövetel. Ez a melltartó volt az én állatorvosi lovam, bár már több háromrészes-kosaras nyáriruhát varrtam.


Bralette (2)

Szabásminta: Cloth Habit, Watson Bra, 85D méret. Mivel akkor még szóba sem jött, hogy magamnak szerkesszek melltartó-szabásmintát, kész minta után kellett néznem. A pdf-minták nagy előnye, hogy legalább a postaköltséget nem kell megfizetni, mert egyébként is lutri, hogy a kész szabásminta mennyire fog majd illeszkedni. Ha beírod a keresőbe, hogy bra pattern, viszonylag sok találatod lesz, tudsz miből választani. Vannak papírra nyomtatott szabásminták, amit postán kapsz meg, és arról tudod átmásolni a saját méretedet.

Nálam a választást kétévnyi fehérneműs blog olvasgatása előzte meg, azóta több mintát kipróbáltam. A kész szabásminta vitathatatlan előnye, hogy ha tudsz már valamennyire varrni, akkor szinte azonnal belevághatsz a fehérneművarrásba ezek alapján. Minél könnyebben találsz magadra konfekció-melltartót, annál valószínűbb, hogy a kész szabásminták passzolni fognak (ez érthető, hiszen azokat is konfekcióméretek alapján tervezik meg). Ha nem passzol a minta, akkor akár számtalan módosítgatás után sem kapod meg, amire vágytál: egy jól illeszkedő, saját készítésű melltartót. A módosítgatás rengeteg munka, idő, és gyakran pénz is, mert többször megvarrod a melltartót, mire eljutsz a legmegfelelőbb verzióhoz.

Ha szeretnél melltartót varrni, akkor érdemes beszerezned (legalább) egy mintát. Hogy melyiket, abban szívesen segítek, ha kommentben vagy a zárt csoportban elmondod az igényeidet és néhány fontos adatot. Ezzel a mintával aztán megtanulhatod a varrás minden lépését, ami egyáltalán nem nehéz. Van egyenes és cikcakk öltés a varrógépeden? Akkor menni fog!

Anyagok: Mivel ez egy próbavarrás volt, elasztántartalmú pamutjersey-t használtam külső anyagnak. Itthon nagyítóval kell keresni a fehérneműnek való alapanyagokat, de nem reménytelen. I <3 Textil vonzáskörzetében lakó olvasók előnyben, de semmiképp ne így keressétek, hanem pl. műszálas jersey, pamutjersey, rugalmas vékony anyag stb. Nagyon sok mindenből lehet melltartót varrni, sőt, a melltartó egyes részeihez mást és mást érdemes használni. A pamutjersey-n belül bélésként (hogy ne nyúljon annyira, jobb legyen a tartása) vékony, egyfalas pamutjersey-t használtam (mint a gyengébb minőségű T-shirt anyaga), száliránnyal merőlegesen szabtam a külső anyagra. A hát anyaga erős powernet (kb. = erős háló), ezt Magyarországon szinte sehol sem lehet kapni, gyengébb változataival egy fürdőruha-kellék boltban találkoztam. Ha igazán jó minőségű és szép alapanyagokat akarsz venni, akkor érdemes egyéni külföldi webáruházakban keresgélni, vagy az Etsy-n, ami kereskedők gyűjtőoldala. Aliexpress sem reménytelen, ha nem vagy türelmetlen típus...

A gumikat sikerült itthon beszerezni. Röltexben időnként kapható vállpánt-gumi (melltartógumi néven keresd), pikós gumi (a keskenyebb a nyakkivágáshoz és a hónalj alá, a hátpánt felső részére (illetve bugyihoz!); a szélesebb, erősebb - ez nagyon ritka itthon - a melltartó aljára kerül körben). Hátpántgumit (a szélesebb pikós) egyszerűen nem találtam, így alulra is vállpánt-gumi került, ami nem a legjobb megoldás (majd ezt is elmagyarázom), de akartam varrni egy kész melltartót. :)

Karikát (O alakú fém vagy műanyag), szabályozót (8 alakú) mindig kivágtam a kiszolgált melltartókból, így van saját készletem belőlük. Hátkapcsot már inkább lehet kapni rövidáruboltban, kis szerencsével. A kisalkatrészek esetében egyébként barátunk az Aliexpress, csak győzd kivárni!

Ennek a bralette-nek nincs merevítődrótja, így behúzópántja sem, amikor varrtam, azt sem tudtam, hogy ez a magyar neve. Azóta tudom, hogy a jobb tartás miatt akkor is érdemes a pántot belevarrni, ha nincs merevítő... A leírásban ez nem szerepelt.

A masni szintén egy régi melltartóról van, a cérna pedig 100% poliészter. Varrótű: stretch vagy super stretch, vékony tű.

A szabásmintához varrási leírás is érkezett, azt követve készült a melltartó. Szemből:

Bralette (1)

Látod, hogy a kosár felső csúcsa felé túl bő az anyag? Át kellene alakítani a külső és belső kosár szabásmintáját is, akkor lenne tökéletes.

Mutatom az egyes részeket közelről. Fogsz látni hibákat, mivel életemben először varrtam melltartót. :) Azóta lényegesen jobban megy, lásd a lila szoptatós melltartómat!

A kosár külső és belső felét összevarrtam, a ráhagyást kettéhajtottam és a színéről letűztem, a varrás mindkét szélén. A kosarat hozzávarrtam a ... a gyomorrészhez. Ilyen prózai (szinte húsipari) neve van az elülső, mell alatti szakasznak. :| Az anyagot a gyomorrész irányába lehajtva tűztem le. Itt lehetett volna lockot is használni, én nem tettem.

dav

 

dav

Ugyanez a színéről:

dav

A melltartó aljára körben széles gumiszalagot varrtam két lépésben. Ezeket egy következő melltartón részletesen bemutatom! A színéről lehetett volna háromlépéses (vagy közbeöltéses) cikcakkot is használni.

dav

Ez az oldalvarrás, ahol a pamutjersey a powernettel találkozik.

dav

dav

A vállpántgumi így csatlakozik ennél a melltartónál a hátához:

dav

dav

dav

Itt látod a nyakkivágást a pikós gumival, szintén két lépésben felvarrva.

dav

Végül pedig a vállpánt rögzítése az elejéhez, a karikával és s szabályozóval:

dav

dav

A hátkapcsot nem varrtam fel, takarékosságból. Bontáskor szinte biztosan sérül, és őszintén, sajnáltam.

Tudom, ez így még látványnak is sok. :) Egy következő melltartón minden lépést alaposan körbejárok, a varrást részletes képekkel bemutatom. Kedvet kaptál hozzá? Ha kérdésed van, tedd fel bátran itt, vagy a csoportban!

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr5614054696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indultam egy fehérneművarró versenyen&#8230; &#8211; Teli Kosár 2018.03.20. 09:25:30

[…] varrtam. Attól tartok, ez is függőséget okoz, mert nagyon szerettem csinálni.
süti beállítások módosítása