A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Beszéljünk a melltartóról!

2018. március 14. - Ágivarr

Mindenkinek van (aki ezt olvassa, annak biztosan), sőt, mindenkinek több van, mégis ritka, hogy teljesen elégedettek legyünk akár eggyel is.

Szeretünk csinosak lenni, és ehhez elengedhetetlen, hogy a melltartónk is jól álljon. Hiába jól szabott a ruha, a blúz, ha a mellen nem fekszik szépen, oda az esztétikus megjelenés.

A jó közérzetünkhöz elengedhetetlen, hogy a melltartónk kényelmes legyen anyagában, hiszen közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, és kialakításában is, hiszen az a szerepe, hogy támassza, tartsa a mellünket, és nem utolsósorban védje is, mindezt úgy, hogy nem kell időről időre a vállpántot, hátpántot, kosarat igazgatni.

Az egészségünket is szolgálja a jól illeszkedő melltartó, a nagyobb mellméretű hölgyek jól tudják, miről beszélek. Váll- és hátfájdalmakat is tapasztalhatunk, amikről nem is sejtjük, hogy a rossz melltartó okozza. A bevágások piros csíkokat, kellemetlen égő, viszkető érzést, bőrproblémákat okozhatnak.

Mindezeket a kívánalmakat a melltartó teljesíteni csak akkor tudja, ha méretben és fazonban is megfelelő. Méretben PONTOSAN megfelelő, nem csak nagyjából, és fazonban az alkatunkhoz, mellformánkhoz a LEHETŐ LEGJOBBAN passzoló. Olyan nagy elvárás ez egy melltartóval szemben?

Ha igaz, amit a szakértők mondanak, hogy a nők 80%-a nem megfelelő melltartót hord (70% túl kicsit, 10% túl nagyot), akkor igen, úgy tűnik, hogy nehezen teljesíthető ez az elvárás. De miért olyan nehéz?

IMG_20180314_231527a.jpg

A nők oldaláról közelítve:

  • a legtöbb nő nem tudja, hogyan mérje meg magát helyesen,
  • nem tudja, hogyan váltsa át számokra és betűkre a mért adatokat,
  • megijed a számozástól (én nem lehetek AKKORA HATALMAS… vagy olyan pici),
  • nem is próbál, csak leakasztja a kb. megfelelőt, vagy ajándékba kapja a melltartót,
  • nem tudja, hogy milyen (hogy néz ki, milyen érzés) egy tökéletesen álló és illeszkedő melltartó.

A fehérneműgyártók oldaláról közelítve:

  • ahány gyártó (de legalábbis földrész, de gyakran ország), annyi méretezési módszer még az azonos mértékegység-rendszert használók között is,
  • a legtöbb gyártónak van egy-egy célcsoportja, amibe hasonló korú (a lehető leghasonlóbb testalkatú), stílusú nők tartoznak, a többi nő nem is tud választani a kínálatukból,
  • az azonos gyártótól származó, de más fazonú melltartók sem illeszkednek azonosan,
  • az összes gyártó összes méretvariációját összeadva sem haladja meg a különféle melltartóméretek száma a néhány százat, holott minden nő más, nincs két egyforma hát, váll, mell (mellpár, de gyakran még egy páron belül is van különbség).

A ruhaboltok oldaláról közelítve:

  • szinte bárhol lehet melltartót venni, diszkontáruházban hipermarketben, piacon, kisboltban, plázában, még sincs megfelelő kínálat, sem méretben, sem fazonban,
  • az eladók nagyon gyakran nem értenek a melltartókhoz, sem a méretvételhez,
  • kevés a fehérnemű-szaküzlet, főleg a fővároson kívül,
  • a fehérnemű-szaküzletben is véges a kínálat, legfeljebb egy-két nem átlagos méretsorra koncentrál, és azokból van kínálat, de az egyedi testi különbségeket nem tudja figyelembe venni az ugyanúgy standardizált modellekkel, viszont nagyon drága (de legalább mégis van egy csoport, aki a korábbinál jobb melltartóhoz jut).

Mindezeknek a körülményeknek az esztétikai, közérzeti és egészségügyi következmények mellett nagy hatása van a pénztárcánkra is: minden rossz melltartó, minden nem viselt melltartó pénzkidobás. Az igazán jó melltartó nem olcsó, és ha igazán jó melltartót találsz, vedd meg, ne is egyet, hanem többet is belőle! Ha nem találsz? Próbáld meg megvarrni! Ehhez szakmai tudás és sok gyakorlás kell, de valahol el kell kezdeni, idővel pedig (és kitartással) eljuthatsz a rád tökéletesen illeszkedő melltartóig!

Mikor igazán jó egy melltartó? Erről lesz szó legközelebb.

A sorozat további cikkei:

Milyen a jó melltartó?

Mikor nem jó a méret?

A melltartók méretezése

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr5214054706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Milyen a jó melltartó? – Teli Kosár 2018.03.17. 16:36:00

[…] Beszéljünk a melltartóról! […]

Mikor nem jó a méret? – Teli Kosár 2018.04.04. 21:14:45

[…] Beszéljünk a melltartóról! […]

A melltartók méretezése – Teli Kosár 2018.04.27. 14:57:18

[…] Beszéljünk a melltartóról! […]
süti beállítások módosítása