A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Mikor nem jó a méret?

2018. április 04. - Ágivarr

A cikksorozat új részében bemutatom, hogy miből látszik, hogy nem jó méretű melltartót hordasz. Ezek a hibák a tökéletesen illeszkedő melltartónál nem jelentkeznek, így ha az erről szóló cikket elolvastad, tudod is, miről lesz szó. Egyébként sem lehet őket nem észrevenni, szinte mindegyik kényelmetlenséget vagy akár fájdalmat okoz. A rossz méretű melltartóval érintkező testrészek bármelyike érezheti kényelmetlenül magát, ezeket a rajzaimon jelölöm.

A melltartó fő részei a hátrész / oldalrész + nyereg / gyomorrész / középrész (az egyes részek egybe vagy külön részként való szabásától függően, együtt keretnek nevezem), a kosarak és a vállpántok.

Konstrukció szempontjából a keret és a kosarak illeszkedése a legfontosabb. A keret tartja a melleket 70-80%-ban, a kosár formáz. A vállpánt tartó szerepe csekély egy jó melltartónál, gondolj csak a pánt nélküli melltartókra, azok is a helyükön maradnak valahogy, a jobbak jobban, a rosszabbak kevésbé!

A hibákat a megjelenésük helye szerint csoportosítottam:

1. Keret

  • Ha el tudod húzni a hátadtól a hátpántot, túl bő a keret, kisebb hátméret kell.
  • Ha két ujjadnál többet is a hátpánt alá tudsz dugni, túl bő a keret, kisebb hátméret kell.
  • Ha a hátpánt nem vízszintesen fut a hátadon, hanem felkapaszkodik, túl bő a hátpánt, kisebb hátméret kell.
  • Ha a legszűkebb kapcson hordod a melltartót, bő a hátpánt, kisebb hátméret kell, vagy kinyúlt a melltartó, vagy legkésőbb néhány hónap használat után bőnek fogod érezni.
  • Ha nem tudod bekapcsolni a hátadon a melltartót, akkor az egyértelműen kicsi, nagyobb hátméretet kell választani.
  • Ha csak egy ujjad is alig fér a hátpánt alá, szűk a keret, nagyobb hátméret kell.

4

  • Ha szorosnak érzed a melltartót, nehezen veszel benne levegőt, szűk a keret, nagyobb hátméret kell.
  • Ha a legtágabb kapcson is szoros a melltartó, szűk a keret, nagyobb hátméret kell. Ha a legtágabb kapcson nem jelentkezik kényelmetlenség, akkor a melltartó még jó, bár hízni nem tudsz bele. Ahogy az anyaga öregszik, nyúlik, beljebb tudod majd kapcsolni.
  • Ha bevág, alatta és felette hurkák jelennek meg, szűk a keret, nagyobb hátméret kell. (Bizonyos felesleg mellett mindenképpen lesznek hurkácskák, de ezen a szoros melltartó hátpánt sokat tud rontani.)

7

  • 5
  • Ha piros nyomokat hagy a keret a bőrben a mellkason vagy a háton, szűk a keret, nagyobb hátméret kell.
  • Ha a melltartó széle felpöndörödik a mellkason vagy a háton, szűk a keret, nagyobb hátméret kell.
  • Ha a melltartó széle aláfordul a merevítőnek a mellkason, bő a keret, kisebb hátméret kell.
  • Ha felemeled a karod, és a melltartó alatt kibuggyan a melled, túl bő a keret, kisebb hátméret kell.

9

2. Kosár

  • Ha a mell nem tölti ki a kosarat, a mell és a kosár közt rés van, a mell lötyög a kosárban, akkor a kosár nagy, kisebb kosárméret kell.
  • Ha a kosár ráncolódik, összeesik, a kosár nagy, kisebb kosárméret kell.
  • Ha a kosár nem formálja a mellett, csak úgy esetlegesen van rajta, akkor vagy rossz a fazonja, vagy nagy a kosár, kisebb kosárméter kell.
  • Ha a mell bármelyik irányban túlbuggyan a kosáron, a kosár kicsi, nagyobb kosárméret kell. Különösen igaz ez a teli kosaras melltartókra, ha azokból is kibuggyan a mell, akkor tényleg komoly probléma van a mérettel.
  • Ha a kosár leszorítja, lelapítja a melleket, a kosár kicsi, nagyobb kosárméret kell.
  • Ha a kosár alsó íve alatt alágyűrődik a mell, alul összefekszik a mellkassal, a kosár kicsi, nagyobb kosárméret kell. A kosár alsó pereme a mell és a mellkas találkozásánál kell, hogy legyen, a kettő által képzett "vájatba" kell, hogy illeszkedjen, hogy elválassza a mellet a mellkastól.
  • Ha a kosár belenyomódik a mellbe, négy mellet csinál, a kosár kicsi, nagyobb kosárméret kell.
  • Ha a mellek középen összetorlódnak, összetapadnak, a kosár kicsi, nagyobb kosárméret kell (nem a push-up melltartóra gondolok, azoknál ez kifejezetten cél).

11

  • Ha a mell szövetei (tehát nem a babaháj) kibuggyannak a hónalj alatt a melltartóból, a kosár kicsi, nagyobb kosárméret kell.
  • Ha a merevítődrót böki a hónaljat, a kosár kicsi, nagyobb kosárméret kell, vagy a keret túl szoros, nagyobb hátméret kell.

8

  • Ha a merevítő eláll a két mell közt a mellkastól, akkor a mellek eltartják a keretet és azzal az egész kosarat is akár, kicsi a kosár, nagyobb kosárméret kell.

10

3. Vállpánt

  • Ha a vállpánt bevág a vállba, nagy teher nehezedik rá, azaz a keret nem látja el jól a tartó funkcióját. Ekkor a hátpánt túl nagy, kisebb hátméret kell. (Ettől függetlenül a kosár is lehet problémás, és kényelmi szempontból nagyon jó lehet a szélesebb párnázott).

12

  • Ha lecsúszik a vállpánt a vállakról, akkor elöl, hátul vagy mindkét helyen túlságosan kívülre van varrva a vállpánt - ez gyakran fazonfüggő, pl. a félkosaras vagy annál is kisebb takarást nyújtó melltartók vállpántját egészen a szélére helyezik. Nem minden fazon jó mindenkinek... És ezért nem a legjobb megoldás túl kicsi hátpánt esetén a hátpánt-bővítő toldalék sem (hátkapocs két vége egy darab gumira varrva), mert a vállpántok így még távolabbra kerülnek, és még nagyobb eséllyel fognak lecsúszni.

6

Az egyes kényelmetlenségek megjelenéséhez nagyban hozzájárul az is, ha nem a méreteknek megfelelő szélességű hátpántot és/vagy vállpántot hordasz. Minél szélesebb a hát, minél nagyobb a mell, annál szélesebb hátpánt fog megfelelő tartást biztosítani, és nem utolsósorban sokkal kényelmesebb is. A nagy mell - vékonyka hátpánt kombináció garantálja az elégtelen tartófunkciót és a bevágásokat, csíkokat a bőrben. Ugyanígy a mell növekedésével arányosan kell, hogy szélesedjen a vállpánt is. A nagy mell - spagettipánt együttes eredménye ugyanúgy fájdalmas bevágás lesz a vállakon.

A legjellemzőbb, leggyakrabban látható hiba a túl bő hátpánt és a túl kicsi kosár kombinációjából adódik: nem tart, nem formáz, viszont kényelmetlen és nem is szép. Ismerős? C kosárméret felett biztos mindenkinek volt már ilyen melltartója.

A cikksorozat további részei:

Beszéljünk a melltartóról! 

Milyen a jó melltartó?

A melltartók méretezése

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr4314054710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A melltartók méretezése – Teli Kosár 2018.04.27. 14:57:15

[…] melltartót a próba során, és jobb híján megveszed. De mivel a hátméret más, előjönnek a problémák. Ha neked a 80D a jó méret, akkor a 85C nem lehet az, mert sem a hátad nem 85 cm a 80 helyett, […]

Milyen a jó melltartó? – Teli Kosár 2018.04.27. 14:59:49

[…] Mikor nem jó a méret? […]

Beszéljünk a melltartóról! – Teli Kosár 2018.04.27. 15:01:28

[…] Mikor nem jó a méret? […]
süti beállítások módosítása