A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrjunk melltartót! - Hyacinth bralette

2018. június 12. - Ágivarr

Hetek óta kész van ez a melltartó, mégis halogattam a tapasztalatok megírását. Nem vagyok vele teljesen elégedett, és még az is megfordult a fejemben, hogy fel sem teszem a blogba. Aztán arra gondoltam, hátha valaki pont ezt varrná meg, és az adottságai miatt még elégedett is lenne az eredménnyel. Ez a bralette ugyanis kizárólag kis mellekre jó, minimálisan tart, és semennyire nem formáz. Igaz, nem is ígér többet.

JPG (2)

A varrásleírás szerint a Hyacinth-ot nagyon egyszerű megvarrni, jól variálhtó-alakítható, könnyű, kis tartóerejű bebújós fazon. Rugalmas hurkolt (pl. jersey) anyagot ajánl hozzá, és felsorolja a szükséges kellékeket is: vállpántgumi kb. 12 mm szélességben, karika és szabályozó, rugalmas szélcsipke 2,5-5 cm szélességben, Y-gumi, hátpántgumi (alsógumi), cérna. Táblázatba rendezve sorolja fel, hogy melyik kellékből milyen hosszú szükséges a mérettől függően. Egy táblázat alapján kiszámolható a megfelelő méret, ehhez a mellbőséget, a derékbőséget és a csípőbőséget veszi alapul (ez utóbbi kettő itt valójában nem számít).

A szabásminta kinyomtatásáról, összeállításáról részletesen már írtam itt, ha ezen túl vagy, egy kétrészes mintát kapsz:

01 Hycinth pattern (3)

Az XS méret a táblázat szerint a megfelelő, én S méretben vágtam ki a mintát, biztos ami biztos, kisebbet csinálni belőle könnyebb. Mindkettőt félbehajtott anyagból, egyszer kell kiszabni. A hajtás helyét a vastag, kétvégű nyíl jelöli. A minta tartalmazza a szükséges ráhagyásokat.

Mivel az én anyagom nagyon vékony, két rétegben szabtam ki a részeket. Eleje este fotózva:

02 Cutting Hyacinth

A nyakkivágásba az ajánlott legkeskenyebb elasztikus csipkét tettem. A szélességének csak a díszítés szempontjából van jelentősége, hiszen az eleje felső éléhez kell illeszteni a csipke felső élét, és attól, hogy a csipke szélesebb, nem kerül feljebb a kivágás széle. Enyhén nyújtva, középső motívumot illesztve felgombostűzöm a csipkét, a széleken néhány centit ráhagyok.

03 Lace Hyacinth (1)

Kis-közepes cikcakkal felvarrom és másnap reggel fotózom, hogy szebb legyen a kép:

03 Lace Hyacinth (2)

A csipke alatti felesleges anyagrészt levágom.

03 Lace Hyacinth (3)

Így a színéről ilyen kis csinos lesz:

03 Lace Hyacinth (4)

A képen látható ollót applikáló ollónak hívják. Fehérneművarrásnál is használják ott, ahogy könnyű, vékony anyagok közelében vágnak. A domború felével könnyebb eltartani a csipkét a vágandó anyagtól.

Az elejére rávarrom a hátát az egyik oldalon.

04 Side seam Hyacinth

Az aljára felvarrom az alsógumit, ami egy - többnyire - pikós szélű, de a pikós bugyiguminál szélesebb és erősebb gumi, legalább 12 mm széles, Minél nagyobb a mell, annál szélesebbet érdemes használni a jobb tartás érdekében, akár 16-18-20 mm-eset. Ugyanolyan módon varrom fel, mint a pikós gumit, az anyag színére, annak széléhez illesztem, bolyhos fele néz felém, pikó a bal oldalon. A gumi bal szélén, a pikók tövében, cikcakk öltéssel varrok. Csak a mell alatti íves részeknél feszítem meg kissé a gumit varrás közben.

05 Band elastic Hyacinth (1)

05 Band elastic Hyacinth (2)

A gumi így összehúzza a mell alatt az anyagot, öblössé teszi az elejét a mellek számára.

A felesleges anyagot levágom.

05 Band elastic Hyacinth (3)

Mint a bugyinál is, most is van egy második varrat a gumi másik szélén. Visszahajtom a gumit, hogy csak a pikó látsszon ki az anyag alól a színéről nézve, és cikcakkal végigvarrom. Ezt lehet a melltartó színéről is, de az első néhány alkalommal gyakorolhatsz a gumi felőli oldalon is. (Mivel ennél a bralette-nél nincs keret (amibe a kosarakat varrjuk), kis cikcakkal érdemes varrni ezt a lépést, keret esetében pedig választhatsz a cikcakk és a közbeöltéses cikcakk közül.)

05 Band elastic Hyacinth (4)

05 Band elastic Hyacinth (5)

05 Band elastic Hyacinth (6)

Összevarrom a másik oldalát is a melltartónak.

Most a felső szélre varrom fel a gumit. A leírás Y-gumit javasol, nekem ez megfelelő színben nem volt, így az alsógumi kistestvérét varrom fel, egy lépésben, a színéről. Azért nem az alsógumival azonos módon, mert lent tartalmazott ráhagyást a minta, itt fent pedig nem, nem tudnám visszahajtani a pikós gumi első felvarrása után az anyagot. De ez sem egy szokatlan módszer... A felesleges csipkét levágom.

06 Upper band Hyacinth (1)

A színéről így néz ki:

06 Upper band Hyacinth (2)

Már csak a vállpánt van vissza. Választhatsz, hogy

  • az eleje felső csúcsához varrod a vállpántot, ekkor hátul lesz a karika és a szabályozó is, vagy
  • az eleje felső csúcsára varrod a karikát, ekkor a szabályozó is előre fog esni.

Sokan választják a második megoldást, még ha nem is ez a megszokott a bolti melltartóknál. Van, akit hátul nyom vagy idegesít a szabályozó, és elöl könnyebb igazítani is. Ha előre kerül a karika, nem képez vastag rétegeket a vállpántgumival összevarrt felső pikós gumi. Én is ezt a módszert választottam, a kis karika pedig elöl még mutatós is. :)

Ráfűzöm a karikát a pikós gumira, visszahajtom és többször (szabályosan négyszer) oda-vissza varrva, egyenes öltéssel letűzöm. A felesleget 3 mm ráhagyással levágom.

07 Strap Hyacinth (1)

Most egy bontott, régebbi darabból megmentett melltartópántot használtam, így ezt nem kellett külön összeállítanom, egy másik bejegyzésben erről külön írok. A vállpánt másik végét a hátára varrom, a közepétől egyenlő távolságra. Ehhez érdemes felpróbálni a melltartót, és kényelmesen beállítani a pánt szélességét és hosszát is. Két ponto varrom fel: a háta alsó és felső szélén is.

07 Strap Hyacinth (2)

A kész bralette:

08 Hyacinth (1)

08 Hyacinth (2)

JPG (1)

JPG (2)

Tapasztalatok:

  • Ezzel az anyaggal soha többet nem dolgozok! :) Nyúlós, vékony, fujj.
  • Még ezzel a nyúlós anyaggal is, és az eggyel nagyobb méret ellenére nagyon feszült a melltartó.
  • Nem ad elég takarást, a mell fele kilátszik fent.
  • Kissé leszorít (a leszorítás elvén működik, mint a sportmelltartók), nem emel, nem formáz (nem is ígérte!).
  • Ez egy nagyon egyszerű minta, gyorsan meg lehet varrni, ezért nem is szabad tőle sokat várni.
  • Nem veszi figyelembe a kosárméretet, hiszen csak a mellbőségen alapul a szabásminta mértet, a kis hát-nagyobb mell kombinációval nem számol. A szabásminta ilyen átalakításához van jó módszer, de a tartás és a formázás nem fog változni, csak a takarás. Ha ez érdekel, írj a zárt csoportba, megmutatom!
  • A modellem fiatal, öntartó mellekkel sem teljesen elégedett az eredménnyel, ha pedig nem ilyen tulajdonságokkal rendelkezel, nem biztos, hogy rajongani fogsz ezért a mintáért.
  • Modellem csak alváshoz fogja használni. Kis mellekre lehet inkább jó, vagy ha fittyet hánysz a közízlés diktálta elvárásokra. :)

Adok még egy esélyt a Hyacinthnak egy másik anyaggal, ott a vállpántot is én készítem, és meg is mutatom, hogyan.

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr9514054736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varrjunk bugyit! – csupa csipke bugyi – Teli Kosár 2018.06.13. 11:45:33

[…] Hyacinth bralette varrásával folytatjuk az ingyenes szabásminták […]

Állítható vállpánt készítése – Teli Kosár 2018.06.16. 14:46:17

[…] egy másik anyagból a Hyacinth btalette-et, egy kicsit jobb lett mint az első, de a lényeg nem változott. Lányoknak, kisebb mellű nőknek találták ki. Viszont a […]
süti beállítások módosítása