A fehérneműkészítő blogja

Teli Kosár

Teli Kosár

Varrjunk bugyit! - csupa csipke bugyi

2018. május 10. - Ágivarr

Folytatom a bugyivarrást, egyelőre csupa ingyenes szabásmintával. Ha van kedved kipróbálni, hogy kellő gyakorlatot szerezhess, mielőtt szó szerint belevágsz egy fizetős mintába, itt az alkalom! Most a legtöbb szavazatot kapott So Sew Easy csipkebugyi varrási folyamatát mutatom be. Végigveszem, mit javasol az alkotója, és hozzáteszem a saját tapasztalataimat és javaslataimat is.

Panty back

A szabásminta linkjét az ingyenes szabásminta-gyűjteményben találod. Ha "megvetted" az ingyenes mintát, máris letöltheted a komplett dokumentumot, ami a varrásleírást is tartalmazza angolul. A bevezetője szerint kényelmes, és nem látszik át szűk ruha alatt sem - az előbbit aláírom, az utóbbi pedig mintafüggő.

A szabásminta XS -L méretekben készült, ami centire lefordítva kb. 80-110 cm csípőbőséget jelent. Hogy végül mekkora lesz a bugyi, az nagyban függ a csipke rugalmasságától is. Ha erős, nehezen nyúlik, szűkebb lesz, ha laza, jobban nyúlik, akkor nagyobbnak fogod érezni a bugyit. Érdemes a csipkét a csípővonalon magadra tekerni, és megmérni, hogy a neked kényelmes feszességgel mekkora mennyiség ér körbe, és a szabásmintán ellenőrizni ezt a méretet. A csípőn mért csipke felét illeszd a szabásminta felső széléhez, a megfelelő hosszúságú lesz a kb. jó szabásminta. Az én csipkémből az S-es méretű modellre XS méretben varrtam meg a bugyit.

4-6 hüvelyk széles csipkét javasol a leírás. Ez 10-16 cm. Hát, szerintem a 10 cm semmire sem elég, legfeljebb fellépőruhának... Az én csipkém kb. 20 cm széles, és hasonló bugyihoz 14-16 cm-nél keskenyebbet nem használnék, vagy ha igen, az már nem ez a bugyi. :) Szempont lehet a fenék mérete - minél nagyobb, annál inkább szélesebb csipkéből jutsz hasonló eredményre.

00 Elastic lace (1)

A bugyihoz szükség lesz - mérettől függően - 130-150 cm, mindkét élén cakkos rugalmas csipkére. A minta szimmetrikussága miatt érdemes inkább kicsivel többet venni. Minél kisebb a minta, annál kevésbé van ennek jelentősége, de egy nagy mintánál, mint amilyen az én csipkémen is van, érdemes megvenni a 2 métert. Kell még egy kisebb darab (kb. 10×15 cm) pamutjersey a lábköz-betéthez, műszálas cérnára. Az én továbbgondolt varrási módomhoz bármilyen vékony és enyhén rugalmas, hasonló színű anyagmaradékra is szükség van.

A mintához elegendő a leírás utolsó 3 oldalát kinyomtatni, összeragasztani, kivágni. Két részből áll: a bugyi maga (eleje és hátulja egyben) és a lépésbetét. A mintán a következő instrukciók olvashatók:

  • A mintát (a nagyot) kétszer szabd ki - jobb és bal fele lesz.
  • A minta alját illeszd a csipke cakkos széléhez - ez fontos, a lába közti rész adja ki a bugyi formáját, ennek teljesen ki kell jönnie a csipkéből. Ha keskenyebb a csipke, akkor a derékvonala kerülhet lejjebb, nálam a derékvonal még feljebb is került.
  • A kis lépésbetétet egyszer szabd ki - a jersey anyagból.

01 Cutting so sew easy panty (1)

Nem szól a leírás a varrásráhagyásról, ezért én hagytam rá 7 mm-t, amit az overlock "megesz", és utólag is úgy ítélem meg, hogy szükség volt rá. Elején és hátulján is 7-7 mm, jobb is bal oldalon, az már 4×7=28 mm, elég sok múlhat rajta, akár egy méret is!

Vágd ki a mintát egyszer:

 

01 Cutting so sew easy panty (2)

Majd színt színére fordítva fektesd rá a többi csipkére úgy, hogy a lehető legpontosabban fedje a mintát. Az ilyen kétszélű csipkéknél ezt biztosan el lehet érni csúsztatással, forgatással. Az esetleges anyagmaradék árán megéri, hogy szép, szimmetrikus mintájú bugyit kapj!

01 Cutting so sew easy panty (3)

Itt a két réteg csipke egymáson. A széleknél látszik, hogy (remélhetőleg) teljesen szimmetrikus lesz a bugyi.

01 Cutting so sew easy panty (4)

Az alsó szélét felhajtva szépen látszik a szimmetria:

01 Cutting so sew easy panty (6)

A lépésbetétet is vágd ki, a nyúlás irányát a minta nyíllal mutatja. A kész bugyin ez egybeesik majd a csipke nyúlásával.

01 Cutting so sew easy panty (7)

A leírás overlockkal javasolja összevarrni a bugyi eleje és háta közepét. Ez helyettesíthető más rugalmas öltéssel is. Ekkor egyszerűen végigvarrod a színével egymásra fektetett két rész jobb- és baloldalát, majd a lába közét. Ugyanezeket a lépéseket mutatom én is, csak egy kicsit másképp, hogy az eredmény tartósabb, a kivitelezés szebb legyen. Nem utolsósorban: nem kell hozzá lock. (Ha nem lenne épp "kórházban" a lockom, akkor is ezzel a módszerrel varrnám meg a bugyit.)

Ehhez a módszerhez vágj vékony (itt 1 cm) széles csíkokat a nyúlás irányára merőlegesen egy vékony, legalább kissé rugalmas anyagból. Az ilyet áttetsző rugalmas bélésnek (angolul sheer lining) hívják, de bármi hasonló is megteszi, ami színben illik a csipkéhez.

01 Cutting so sew easy panty (8)

Az eleje és háta varrásokat készítsd el először, egyenes öltéssel, a csipkét jól megnyújtva. Erre azért van szükség, mert az egyenes öltés nem rugalmas, elpattanna a varrás, ha nem nyújtanád meg varrás közben az anyagot.

01 Cutting so sew easy panty (5)

Elképzelhető, hogy a te varrógéped is megeszi az ilyen vékony anyagokat az első öltéseknél. Ekkor - akár a felvágott csíkokból - tegyél egy darab anyagot a talp alá, és néhány öltésig rögzítsd ezt is a varrattal a csipkéhez.

02 Sewing so sew easy panty (1)

Később a felesleget le tudod vágni, szinte semmi nem marad:

02 Sewing so sew easy panty (2)

Ha eddig overlockkal csináltad, kész is vagy egy időre, görgess lejjebb a ♥ -ig. :) Ha nem, akkor hajtsd szét a ráhagyást, és cikcakkal vagy közbeöltéses cikcakkal varrd rá a széthajtott ráhagyásra a keskeny, rugalmas anyagcsíkot. Ügyelj arra, hogy a varrás középen fusson. Sem a csipkét, sem a csíkot nem kell nyújtani, a rugalmasságot a cikcakköltés garantálja.

02 Sewing so sew easy panty (3)

Óvatosan vágd le a kilógó csipkeszéleket.

02 Sewing so sew easy panty (4)

Színéről, fonákjáról csinos, lapos, tartós, erős varratot kapsz:

02 Sewing so sew easy panty (5)

♥ A bugyi két oldala már egyben van, most varrd össze a lábak közti rövid részt overlockkal, vagy az előbb bemutatott módon.

02 Sewing so sew easy panty (6)

02 Sewing so sew easy panty (7)

A lábköz béléskét a közepétől kiindulva, először a varrott részekre rásimítva, majd végül a sarkokat illesztve gombostűzd a bugyi aljába.

02 Sewing so sew easy panty (8)

Kis-közepes cikcakkal varrd be a bélést a bugyiba. Ne haladj nagyon közel a széléhez, mert begyűrheti, nyújthatja mindkét réteget a gép.

02 Sewing so sew easy panty (9)

A bugyi ezzel kész. Varrhatsz az elejére masnit, virágot, fityegőt, amit csak szeretnél. :)

03 So Sew Easy (1)

Itt jól látszik, milyen szép szimmetrikusra sikerült a mintázat. Ügyes vagy, Ági! :)

03 So Sew Easy (2)

Belül pedig erős varratok vannak, nem fog két felvétel után szétmenni, kihúzódni az elasztánszál stb.

03 So Sew Easy (3)

Nagyon gyorsan meg lehet varrni, így, ha tetszik ez a fazon, rövid idő alatt egész garnitúrád lehet!

Panty front

Panty back

 

IMG_20180509_125426jpg

 

Ha nem ehhez hasonló, két szélén cakkos rövidáru csipkéd van, hanem olyan méteráruként kapható csipke, ami 140-150 cm széles, és a szövött széle cakkos, akkor ahhoz illesztve is ki tudod szabni a bugyit, ekkor a derékrész vágott szél lesz. Ha itt ráhagysz 7-10 mm-t, pikós gumival elszegve is nagyon szép lesz az eredmény.

A Hyacinth bralette varrásával folytatjuk az ingyenes szabásminták kipróbálását!

A blogra kihelyezett szövegek, munkák és az azokat ábrázoló fotók saját munkáim, az azokkal kapcsolatos szerzői jogok engem illetnek. Idegen anyagok felhasználása esetén a forrást feltüntetem. A szövegek, fotók kimásolásához, felhasználásához nem járulok hozzá, azokat kizárólag otthoni felhasználásra készítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://teli-kosar.blog.hu/api/trackback/id/tr614054722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varrjunk bugyit! – csípőbugyi Y-gumival – Teli Kosár 2018.05.11. 07:51:54

[…] a So Sew Easy csipkebugyit varrom meg, neki adtátok a legtöbb […]

Áprilisban sportruházatot – Teli Kosár 2018.05.11. 19:04:12

[…] = kisnadrág
süti beállítások módosítása